Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Blokkade Israël verhindert heropbouw Gaza

Een jaar na de vernietigingen van Operation Protective Edge is nog geen enkel van de 11.000 vernielde huizen terug opgebouwd. Van al het nodige materiaal geraakt slechts een fractie binnen. “In dit tempo duurt het negentien jaar om de huizen weer op te bouwen die vorig jaar in vijftig dagen werden verwoest", aldus commentatoren ter plaatse.
maandag 17 augustus 2015

Puin, verwrongen verdraaid beton en metaal zinderen in de hete zon van de hittegolf die de Gazastrook in augustus 2015 treft. Acht maanden geleden zag het er hier hetzelfde uit, behalve dat de restanten van wat ooit huizen en bedrijfsgebouwen waren, toen geteisterd werden door extreme kou.

Een jaar na de aanval van het Israëlisch leger op de bevolking van Gaza, onder de naam Operation Protective Edge, in 2014 die 51 dagen duurde en waarbij meer dan 2200 Palestijnen, onder wie 500 kinderen, werden omgebracht, is niet één van de 11.000 toen verwoeste huizen in Gaza opnieuw opgebouwd. 

De heropbouw werd toevertrouwd aan het samenwerkingsverband Gaza Reconstruction Mechanism (GRM), een door de VN bemiddelde overeenkomst tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten, die de invoer en de distributie van bouwmaterialen in Gaza moest organiseren.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha, die de bewegingsvrijheid van de Palestijnen en in het bijzonder de inwoners van Gaza wil beschermen, is er tot op vandaag nog maar 5,5 procent van het nodige materiaal geleverd.

Mislukte beloften van donorlanden die in oktober 2015 4,9 miljard euro hadden toegezegd en de voortdurende beperkende maatregelen van Israël op de invoer van materiaal belemmeren de inspanningen voor de wederopbouw. Velen observatoren verwijten Israël de volledige controle over elk aspect van de wederopbouw in handen te houden.

“Israël heeft de macht over elk huis dat gebouwd moet worden in Gaza”, zegt Ghada Snunu, woordvoerder van het Ma'an Development Centre in Gaza. “Israël beslist of er woningen worden gebouwd of niet. Zegt Israël nee, dan komt er geen huis.”

Als onderdeel van de GRM-overeenkost mag Israël individuele aanvragen voor bouwmaterialen goedkeuren en heeft het land een vetorecht over de goedkeuring van bedrijven die bouwmaterialen mogen aanleveren. Israël heeft ook toegang tot de diensten die gegevens bijhouden van Palestijnen wier huizen werden verwoest.

Ook werd er voorzien in veiligheidswachten en camera’s om de geleverde goederen, vooral cement en staal, dag en nacht te bewaken. Deze lange en dure bureaucratische ingrepen betekenen in werkelijkheid vooral een stilstand van het wederopbouwproces.

Een huis binnen 76 jaar

“Israël heeft tot nu toe een veto uitgesproken over de uitvoering van elk aspect van de GRM-veroeenkomst. Tot nu toe zijn er nog geen vorderingen gemaakt”, zegt Snunu. In januari 2015 zei ook de hulporganisatie Brookings Doha Centre dat het GRM in feite “legitimiteit geeft aan de Israëlische blokkade” en het van de “bereidwilligheid van Israël afhangt of er voortgang wordt gemaakt in het wederopbouwproces”.

“Aan dit tempo kan het nog 19 jaar duren om de huizen weer op te bouwen die verwoest werden in 2014 en ten minste 76 jaar om alle nieuwe huizen te bouwen die de Gazastrook nodig heeft”, zegt Arwa Mhunna van Oxfam. Volgens gegevens van de Wereldbank heeft Gaza met 43,9 procent het hoogste werkloosheidscijfer ter wereld. 67 procent van de jongeren onder 24 jaar is werkloos. Het reële inkomen per hoofd van de bevolking ligt nu 31 procent lager dan 20 jaar geleden en minstens 80 procent van de inwoners van Gaza is afhankelijk van humanitaire hulp.

Sinds de formele terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005 heeft het land herhaaldelijk beweerd dat het niet langer het grondgebied bezet. 10 jaar later controleert Israël echter nog steeds volledig het gaan en staan van de Palestijnse bevolking in Gaza door middel van een militaire blokkade, inclusief de invoer het voedsel en de toegang tot medische behandelingen waarop ze recht hebben.

Bron: Designed to Fail: Gaza’s Reconstruction Plan

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Jean Van den Bosch op maandag 17 augustus 2015

    Zoals je zelf aanhaalt is wel degelijk Israël dat de weder op bouw blokkeert. Israël heeft ervoor gezorgd dat Gaza het statuut van "open gevangenis" heeft en er internationaal nog mee wegkomt ook. Grootste probleem is dat Gaza door Israël geen zeehaven mag hebben, waardoor alle goederen door Israël dienen gevoerd te worden. Waarbij dan Israël steeds toestemming dient te geven. Deze handelswijze van Israël heeft gezorgd voor het ontstaan van de tunnels, waardoor cement en bouwmaterialen in de Gaza geraakten. Tevens zorgt de handelswijze van Israël er ook voor dat medicijnen slechts met mondjesmaat in de Gaza terecht komen. Enz. Moest Israël op dezelfde wijze behandeld worden, dan was WO III reeds lang uitgebroken. Alleen hoor ik de internationale politiek op het ogenblik niet, boycot tegen Rusland in belangrijker zeker.

  • door speedmaster op dinsdag 18 augustus 2015

    aangezien ik er van uit ga dat de redactie van "joods actueel" ook "de wereld morgen" leest, zou ik graag haar mening kennen aangaande dit artikel. please? jullie zijn toch objectief.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties