Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VN vinden geen geld voor aanpak crisis in Jemen

Artsen Zonder Grenzen (AzG) waarschuwt dat het geweld in Jemen extreme hoogten bereikt. De medische hulporganisatie spreekt over een humanitaire crisis. De Verenigde Naties hebben amper een vijfde van het geld kunnen ophalen dat nodig is om de bevolking te helpen.
donderdag 13 augustus 2015

"De situatie is zeer ernstig, met name in Aden", zegt Teresa Sancristóval van de AzG-eenheid in Jemen. Ze keerde onlangs terug uit het land. "De mensen durven amper nog uit hun huizen te komen. Sluipschutters schieten vanaf de daken van de ziekenhuizen en ziekenwagens kunnen niet voorbij de frontlinie komen", zegt ze.

"Enkele dagen geleden raakten bij gevechten nog 250 mensen gewond in Aden, en in de hoofdstad Sanaa raakten 80 burgers gewond door bombardementen."

Hoofdstad zonder water

Nadat coalitietroepen eind juli het havengebied en de belegerde stad Aden in het zuiden van Jemen hadden herovert op de sjiitische Houthi-rebellen, kon de bevolking weer even ademen. Maar de stad is verwoest.

"De impact van dit conflict reikt verder dan de bombardementen of de beschietingen", zegt Sancristóval. "De situatie wordt elke week erger. De blokkade treft de bevolking op verschillende niveau's. Verwacht wordt dat Jemen straks het eerste land ter wereld is met een hoofdstad zonder water. En als er iets is dat een bevolking raakt, dan is het wel waterschaarste."

De prijs voor water verdubbelde sinds vorige maand. Veel gezinnen geven momenteel een derde van hun inkomen uit aan water.

Door het gebrek aan water laten ook de sanitaire omstandigheden te wensen over. Daardoor breken er ziektes uit. De hulporganisatie Mercy Corps spreekt over 8.000 gevallen van dengue (knokkelkoorts) in Aden en rapporteert ook gevallen van tyfus en malaria.

Kinderen ondervoed

Sinds de door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie vijf maanden geleden begon met luchtaanvallen op de Houthi's, zijn 4.000 mensen (waarvan de helft burgers) gedood, 19.000 mensen gewond geraakt en 1,3 miljoen Jemenieten op de vlucht.

Bijna 13 miljoen burgers, op een populatie van 24,4 miljoen, hebben een tekort aan basisvoedsel en 850.000 kinderen riskeren acute ondervoeding.

"Aden is verwoest na drie maanden van geweld", zei VN-ondersecretaris-generaal van Humanitaire Zaken Stephen O'Brien gisteren in een briefing aan journalisten. "Vijandelijkheden op de grond en luchtaanvallen hebben de infrastructuur compleet verwoest, inclusief scholen, ziekenhuizen en wateropslagplaatsen. Zelfs een kleuterschool werd het doelwit van een aanval. Daar waren elf slachtoffers te betreuren."

Gebrek aan geld

Het gewapende conflict speelt zich af tussen twee facties die allebei claimen de regering van Jemen te vormen, en hun aanhangers en bondgenoten. Zuidelijke separatisten en het deel van de strijdkrachten dat loyaal is aan de regering van Abd Rabbuh Mansour Hadi, die verdreven is naar Aden, zijn in gevecht met Houthi-strijders en strijders die loyaal zijn aan de vorige president, Ali Abdullah Saleh.

"Van april tot juli kregen zeven miljoen mensen al een of andere vorm van ondersteuning", zegt O'Brien die meteen ook aangeeft dat er een gebrek is aan fondsen om de crisis in Jemen goed het hoofd te kunnen bieden.

"Donoren hebben niet voldoende gereageerd op ons verzoek om geld om de humanitaire crisis in dit land aan te pakken. Het Yemen Humanitarian Response Plan is op zoek naar 1,6 miljard dollar. Daarvan hebben we slechts 18 procent ontvangen, oftewel 282 miljoen dollar."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Antares op vrijdag 14 augustus 2015

    "Het gewapende conflict speelt zich af tussen twee facties"

    Men zou ook kunnen stellen dat dertien landen 'even' een kleintje te grazen nemen. VS en UK leveren vrolijk de munitie aan. Grenzen en soevereiniteit worden compleet genegeerd, alsof de wereld zich weer in 1914 bevindt. De VN is een wassen neus, de daders zijn onze partners.

  • door spacemonkey op vrijdag 14 augustus 2015

    De volkerenbond van vroeger zijn de VN van nu..basta. Bekijk het zo ; wie domineert de VN ? wie domineert de NAVO ? Wie bemoeit zich met zowat alles en iedereen in doen en laten op deze planeet ? Wie proclameert , forceert iedereen naar zijn Neoliberale normen ? Zo kunnen we wel een heel A4 vol kladderen. Het Anglo Saksisch Joods/Amerikaans model zijn filosofie, economie, cultureel wordt door de gehele wereldbevolking hun strot geramd. Een interessant bijverschijnsel, rand gegeven v/h einde WO2 was dat het wereldleiderschap naar de US verschoof. Geld maakt macht en dan zijn Joden nooit veraf. Die mochten dus tot nu toe gerust hun gangetje gaan in eigen regio (voorbeelden genoeg van). de anti Semitische gevoelens in Europa gaan in stijgende lijn. Laat dat nu net samenvallen met een stokkende (Neoliberaal) wereld economisch model, een ware nachtmerrie voor dit Joods -Amerikaans Wallstreet clubje. Dus wordt IS gecreëerd. Heeft iemand gedurende het anderhalf jaar dat die primitieven tekeer gaan, al een bepaald standpunt van Israel gehoord ? Als IS met het Westen afrekenen gaat of terreur zaait gaat dat *heel* toevallig aan de zuid grenzen van Europa zijn. Inmiddels moorden de moslims elkaar vlotjes zelf uit en floreert de wapenhandel in die regio rustig verder. Een leuk aspect is dat Eu verzuipt in de vluchtelingen, dat komt bovenop de al krakende unie. De publieke opinie (zie 68% tegen extra migranten) gaat verder naar rechts (Neoliberaal) schiften. Ook dat speelt weer in de kaart van zij die belang hebben bij een verdere teloorgang en uitholling v/h Europees sociaal democratisch model. Wat een toeval toch dat we steeds bij dat zelfde clubje sub -menselijke entiteiten uitkomen. Dit artikel is weerom een stukje dat in die puzzel past niet ?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties