Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Cameron wil uitkeringen voor zwaarlijvigen en verslaafden schrappen

De Britse premier David Cameron trekt ten strijde tegen mensen die omwille van gezondheidsproblemen zoals obesitas of alcoholisme moeilijker aan werk geraken. Ten strijde trekken kan hier vrij letterlijk begrepen worden. Cameron overweegt immers om uitkeringen te verminderen indien uitkeringsgerechtigden geen stappen ondernemen om hun gezondheid te verbeteren, zo meldt The Guardian.
woensdag 29 juli 2015

Het idee is niet nieuw. Reeds in februari werd door de Britse conservatieven het idee gelanceerd om zwaarlijvigheid en verslaving aan te pakken door te knippen in de uitkeringen. Om preciezer te zijn: wie zogenaamd weigert om in behandeling te gaan voor dergelijke gezondheidsproblemen, zou een verminderde of zelfs geen uitkering meer krijgen, zo kondigde Cameron aan.

Toen bleef het bij een ballonnetje, maar nu lijkt het Cameron menens te zijn. Cameron heeft opdracht gegeven om een onderzoek te organiseren waarin wordt nagegaan of en hoe het knippen in uitkeringen kan gebruikt worden om werkzoekenden fitter en gezonder te krijgen, en dus sneller aan werk te helpen. Voor het einde van dit jaar moet dat onderzoek afgerond zijn.

Offcieel heeft het onderzoek als inzet om na te gaan hoe werkzoekenden die “langdurige, maar behandelbare aandoeningen hebben, het best opnieuw aan het werk kunnen geholpen worden.” Verder wil het onderzoek nagaan hoeveel verslaafde en/of zwaarlijvige werkzoekenden kosten aan de Britse economie.

Maar de conservatieven azen duidelijk op het schrappen van uitkeringen wanneer mensen niet geneigd zijn om bepaalde gezondheidsproblemen te verhelpen. Dat is in de eerste plaats een besparingsmaatregel. Wat Cameron wil zijn striktere voorwaarden om in aanmerking te komen voor ziekte- of werkloosheidsuitkeringen.

Door verslaving en zwaarlijvigheid expliciet te catalogeren als perfect geneesbare aandoeningen, willen de Britse conservatieven geld uit de korf van de ziekteverzekering halen. Verslaving en zwaarlijvigheid worden niet meer beschouwd als ziekten maar als een zelfgekozen lot dat, mits hulp, kan vermeden of teruggedraaid worden. Door na te gaan in hoeverre gezondheidsperikelen als verslaving en zwaarlijvigheid de zoektocht naar werk verhinderen, wil men op een zelfde manier ook het recht op uitkeringen verstrengen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door antbover op donderdag 30 juli 2015

  Dat is ongetwijfeld voer voor het waarmaken van de N-VA politiek . Dalrymple weet ge wel. Populistische manoeuvre , dat is duidelijk. Laat ons al diegenen die uit de boot vallen maar oprapen uit de goot straks. Dat is in elk geval zeer waardig voor een zgn. democratie. Alle schaamte voorbij bij die politici , maar dat wisten we met ons allen reeds. En , vooral , alles draait om het rijker maken van de rijken waaronder diezelfde politici. Ik braak van zoiets . Obesitas, drugsgebruik, medicatie om te functioneren en alcoholisme zijn uitingen van een maatschappij waarin mensen zich totaal verloren voelen. Goed bezig zou ik zo zeggen.

  • door gvdendri op vrijdag 31 juli 2015

   Hoe is het zover gekomen dat politici niet meer nadenken over hun uitlatingen. Vreemd is dat ze de mensen met 'uitkeringen' wat 'mager' willen maken. De 'dikke' rijken daar vallen ze niet over, nochtans vragen die ook veel medische zorgen en zouden ze dus ook gesanctioneerd moeten worden voor hun dikheid. En de verslaafden hun geld afnemen om te eten dat zal de intoxicatie nog veel sneller doen toenemen, men zal dus vaker de ambulance moeten opbellen wat ook kosten met zich meebrengt. Wat gebeurt er is iedereen nu zijn verstand kwijtgeraakt? Er moet een nieuwe verlichting waaien door Europa.

   • door elonm op vrijdag 31 juli 2015

    Oei, als de verlichting begint te waaien... Binnen enkele decennia staat onze economie en sociale bescherming globaal op het niveau van de opkomende landen, Hoogtijd een beetje selectie in te bouwen, tenzij we het lot van de Grieken willen ondergaan. Tsipras heeft bot gevangen bij Obama, Poetin en de Chinezen, ook de niet-euro landen in de EU geven niet thuis. De Fransen zijn verbaal solidair maar hebben niets, de werkloosheid blijft stijgen. De Duitsers zijn dus als enige solidair. Ontwaak dus uit uw waanbeelden. De engelse economie stelt het prima en zal op langere termijn een zeker niveau van solidariteit kunnen handhaven.

   • door ria aerts op zaterdag 1 augustus 2015

    Als hij maar oppast. Binnenkort worden de armen nog "lean en mean".

    • door antbover op vrijdag 7 augustus 2015

     Ja , dat zijn ze duidelijk reeds . Enkel nuttig waar het in het kraam past van populistische leiders zoals Cameron. Postje handhaven toch... en dat via alle soorten van populistische leugens op de kap van de sukkelaars. Het neoliberalisme neemt de zweep en slaat daarmede al diegenen die niet in hun " sprookje " passen. De tijd zal laten blijken of ik dit goed inzie. Ik bedoel : diezelfde zweep , die werkt als een boemerang. De geschiedenis leert ons dat . Mensen aan de macht zijn echter waanzinnig. Zij denken dat , als zij hetzelfde doen van alle gevallen andere machthebbers , zij wel zullen slagen. Regelrecht de definitie van " waanzin" zoals door Einstein gegeven.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties