about
Toon menu

Water Syrische bevolking doelwit strijdende partijen

UNICEF waarschuwt voor een nieuwe crisis in en rond de Syrische stad Aleppo als de drinkwatervoorziening in de regio niet stabiel blijft. De organisatie veroordeelt alle strijdende partijen omdat ze uitgerekend tijdens een hittegolf waterleidingen vernietigen.
vrijdag 24 juli 2015

Het vernietigen van de infrastructuur voor drinkwatervoorziening tijdens een conflict is een oorlogsmisdrijf volgens het internationaal verdragsrecht. Hoewel een aantal drinkwatervoorzieningen na eerste vernietigingen opnieuw zijn hersteld, is de situatie in de regio van de stad Aleppo (in het noordwesten van Syrië aan de grens met Turkije) nog steeds precair. Door de gebrekkige watervoorziening bestaat nog altijd het risico dat ziektes als tyfus en diarree de kop opsteken.

"Dit watertekort kon niet op een slechter moment komen", zegt Syrisch vertegenwoordiger Hanna Singer van het VN-fonds voor kinderrechten en opvoeding UNICEF. "Syrië kampt met een intense hittegolf en sommige buurten van de stad Aleppo zitten al drie weken zonder stromend water. Vooral kinderen zijn daar het slachtoffer van, omdat ze kwetsbaarder worden voor besmettelijke ziektes."

Besmettelijke ziektes

Sinds het begin van 2015 meldde UNICEF 105.886 gevallen van diarree bij de burgerbevolking. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van de precaire watervoorziening: sinds begin juli 2015 zijn 3.000 kinderen behandeld voor lichte diarreeverschijnselen. Ook andere besmettelijke ziektes zijn aan een opmars bezig.

Zo zorgt de lozing van afvalwater in de Eufraat voor een epidemie van buiktyfus in de meer oostelijk gelegen stad Deir-Ez-Zour. UNICEF registreerde daar al meer dan duizend gevallen. Om deze crisis het hoofd te bieden heeft UNICEF reeds 18.000 anti-diarreekits uitgedeeld aan ouders van zieke kinderen. De organisatie werkt ook samen met hulpverleners ter plaatse om waterzuiveringstabletten uit te delen.

Herstellen

Een grote prioriteit van UNICEF is het herstel van de infrastructuur voor watervoorziening. Op dit moment moeten Syrische burgers het stellen met 20 liter water per dag per persoon, dat is 100 liter minder dan de gemiddelde Europeaan elke dag verbruikt.

Om de dringendste nood te ledigen, levert UNCIEF dagelijks 800.000 tot 2,5 miljoen liter water vanuit het buitenland. Hierdoor kunnen ongeveer 200.000 mensen gemiddeld 15 liter water per persoon krijgen. Ook hulporganisaties als Oxfam, het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan werken mee.

Ten slotte probeert UNICEF ter plaatse ook te zorgen voor watervoorzieningen, door meer dan 50 nieuwe grondwaterputten te graven. Die leveren dagelijks meer dan 16 miljoen liter water. Ondanks deze inspanningen van de hulporganisaties kampen naar schatting ongeveer een half miljoen inwoners van Aleppo nog steeds met grote watertekorten. In heel Syrië zijn 15 miljoen mensen het slachtoffer van gebrekkig drinkwatervoorziening.

Bron: Clean Water Another Victim of Syria’s War

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.