about
Toon menu
Opinie

Grexit integraal deel Schaüble’s plan voor Europese superstaat

Het is nu bewezen dat Duits minister van financiën Wolfgang Schaüble nooit openhartig heeft willen onderhandelen met Griekenland. Zijn niet zo geheim doelwit blijft Griekenland uit de euro te kegelen om zijn eigen visie van een ‘nieuwe’ Europese Unie op te leggen, aldus Karel Vereycken van de denktank Agora Erasmus.
vrijdag 24 juli 2015

Na vijf maanden theater en de schijn van ‘onderhandelingen’ werd Grieks premier Alexis Tsipras, die trouw wilde blijven aan de wil van het Griekse volk om binnen de eurozone te blijven, voor een ongehoorde blackmail geplaatst: onvoorwaardelijke overgave of buitengekegeld worden via een brutale Grexit die Griekenland naar nog meer chaos en vernieling zou gebracht hebben. 

Tsipras ‘capitulatie’, bekomen ‘dankzij’ de inspanningen van folteraars zoals voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, Frans president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel, die er echt tegenop zagen om de geschiedenis in te gaan als de doodgravers van de euro, was niet volledig naar de zin van Duits minister van financiën Wolfgang Schaüble. 

Zodra de ‘extreem-linkse’ partij Syriza in Griekenland aan de macht kwam op 25 januari 2015, deed Schaüble zijn uiterste best om, naast het uiten van agressieve en vernederende uitspraken, een glijdende strop rond de nek van de Grieken te schuiven.  

De 'beste oplossing' 

Nu er duidelijk geen schuldherschikking komt en Griekenland onder waarachtig koloniale voogdij van zweet en bloed word geplaatst, is het helderklaar dat Schaüble zijn Grexit zal krijgen. Dat is alleen een kwestie van tijd. 

Voor Schaüble is een Grexit de beste oplossing, ook voor de Grieken zelf. De Britse kroniekschrijver Ambrose Evan-Pritchard van de conservatieve krant The Telegraph schreef ironisch dat Schaüble de enige Europese politieker is die eigenlijk “een alternatief voorstelt aan Griekenland: uit de euro, een humanitair hulppakket en een steun van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een nieuwe drachme”. Schaüble suggereerde zelfs de herschikking van de Griekse schulden alleen mogelijk zou zijn buiten het kader van de Europese verdragen.

Architect van een 'nieuw' Europa 

Maar er is meer. Sinds zijn eerste opiniestukken met Karl Lamers, net als Schaüble ook een leider van de Duitse christendemocraten (CDU), ziet hij zich als de architect van een “nieuwe” Europese Unie. De Griekse crisis is nu DE historische gelegenheid om zijn plan te verwezenlijken.  

“Hoe weet ik dat de Grexit een belangrijk deel uitmaakt van Schaüble’s plan voor Europa? Omdat hij het mij zei”, verklaarde de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op 15 juli in Die Zeit

In 2012, in een interview met Der Spiegel, gaf Schaüble zijn visie van Europa. Boven alles gaat het over een “politieke unie” uitsluitend gebouwd rond een “harde kern” van de euro.  

Schaüble wil een Europese minister van Financiën. Die staat borg voor de solidariteit en de strikte toepassing van de regels en heeft een vetorecht over nationale budgetten. Schaüble wilt ook dat de Europese Commissie de echte regering van dit Europa wordt. Haar leden moeten verkozen worden door het Europees parlement.  

Bovendien moet de Europese voorzitter door alle Europeanen direct kunnen verkozen worden. Daarbij komt ook nog een origineel maar logisch voorstel van Schaüble dat beoogt de lidstaten  - wiens rol in de Europese raad wordt afgeschaft -  een rol te geven in een “Kamer van Staten”, vergelijkbaar met de Amerikaanse Senaat of de Duitse Bundesrat (de Duitse Senaat die gevormd door de Länder – de Duitse deelstaten). “Het Europa van de toekomst, zij Schaüble, zal geen federale staat worden naar het Amerikaans of Duits model. Het zal wel zijn eigen structuur hebben”.  

Europese verdragen dienen herschreven 

Deze “federale sprong” betekent het einde van het recht van de Europese volkeren over zelfbeschikking en zal strikt gereserveerd zijn voor de elitestaten van Noord-Europa. Om het zover te krijgen, zegt Schaüble, moeten, na een zware institutionele crisis in Europa, de huidige Europese verdragen herschreven worden. Een dergelijke transfer van nationale soevereiniteit naar een supranationale Europese superstaat wordt met inbegrip van het Duitse Grondwettelijke Hof beschouwd als totaal tegenstrijdig met de Duitse grondwet.  

De herverkiezing van Brits eerste minister David Cameron gaf aan Schaüble een onverwachte bondgenoot. Cameron begeleide de Britse koningin gedurende haar recent staatsbezoek in Duitsland tijdens het hete moment van de onderhandelingen over Griekenland. Onder druk van de eurosceptici binnen de conservatieve Tories, wil Cameron ook de Europese verdragen herschrijven. Niet in de zin van meer, maar van minder integratie.  

Gecontroleerde ontbinding 

Daarbij komt het feit dat, volgens welingelichte bronnen, een belangrijke groep binnen het Britse establishment en het Britse hof zich actief voorbereidt op een “gecontroleerde ontbinding” van het volledige Europese project. De Britten verkiezen, om hun eigen belangen te kunnen verdedigen, acteur te zijn van gebeurtenissen die zij toch als fataal beschouwen.  

Om Duitsland buiten Britse invloed te stellen heeft de Franse president François Hollande zelf het idee van een “Europese economische regering” van voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors (1985-1994) terug op de tafel gelegd, inclusief de benoeming van een Europese minister van Financiën… precies zoals Schaüble dat voorstelt.  

Dronken van hun zekerheden, onderwerpen onze Europese leiders zich aan de juridische, economische en politieke waanbeelden die ze zelf in het leven hebben geroepen. Zo worden ze even rampzalig als hun eigen scheppingen. Ruikt dit naar de jaren dertig? 

Karel Vereycken, 23 juli 2015, stichter Agora Erasmus

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door spacemonkey op vrijdag 24 juli 2015

  Natuurlijk dit ruikt nog naar veel meer dan de jaren dertig. Het gaat veel verder terug, want het is simpelweg de geschiedenis van dit geografisch gebied Europa genoemd. De (R) evoluties, de oorlogen, de natie staten , de tegenstellingen en overeenkomsten alles is aanwezig in de *giftige* cocktail Europa genaamd. Aanvankelijk waren ze met velen de naties van het oude Europa die overal gebieden gingen kolonialiseren. Uiteindelijk bleven de 3 groten over. UK – Duitsland – Frankrijk. Het is steeds blijven wringen en dat zal het ook blijven doen op het Europees continent(je). De rijkheid aan culturen, talen, levensopvattingen, rassen, keukens en zo meer , is verklaard ook de armoede aan coherentie, beleid, visie, slagkracht. De Britten vormen het verlengde van het Amerikaans Neoliberaal beleid dat tekeer gaat in Europa (dat zit al ingebakken in het Liberalisme a la John Locke ) De Duitse variant vertoond een meer menselijk gelaat (Vraag het de Grieken eens). Frankrijk wel kende een revolutie en zit in het meest linkse kamp (of wat er nog van rest anno2015). Dat is de onderstroom die ook vandaag nog het agenda schijnt te gaan bepalen, en aan het oppervlak komt in Europa. In zo ver werkt de democratie nog wel buiten de Neoliberale vrije markt om. Appelen zijn nu eenmaal niet met citroenen te vergelijken al gaat het in beide gevallen om fruit. Cameron, Hollande en Merkel dienen nog steeds in bepaalde mate hun politieke achterban te sussen. De politieke blokkendoos in Brussel berust nog altijd op de geometrische symmetrie van een *centrum* dat relatief ongewijzigd bleef de afgelopen 25 j. Het Europees project dreigt uit elkaar te spatten aan het zo publiekelijk vertoon van eigen manifeste onmacht. Sommigen kleven best een snorretje aan.De jaren 30 wel niet veraf

  • door Jean Van den Bosch op vrijdag 24 juli 2015

   Zoals je terecht aanhaalt, ruikt (beter gezegd stinkt) naar de jaren 30. Merkel als Obama's spreekpopje, die nu voor Adolfje mag spelen. En nooit van iets wist wist, gedaan had enz. En de minister van financiën die heilige graal verkondigt. Alleen is de vraag wanneer gaan wij aan de beurt zijn.

 • door Kurt op vrijdag 24 juli 2015

  So what? Elke econoom weet dat een muntunie zonder politieke unie niet houdbaar is. Wat de Duitsers en de Fransen voorstellen is de logica zelve. Onze soevereiniteit hebben we trouwens reeds lang geleden opgegeven, cfr artikel 34 van de grondwet. Hadden ze dit van in het begin gedaan, dan had het Griekse drama kunnen voorkomen worden.

  • door Carlos Pauwels op maandag 27 juli 2015

   Ik schaar mij aan uw zijde, zoals u schrijft: de logica zelve. Zoals het nu is werkt het niet als er onevenwichten zijn (Griekenland/Duitsland) en niet iedereen zich aan de regels houdt (Griekenland). Het alternatief is: "laat ons scheiden beste vrienden". Mijn keuze is gemaakt.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties