Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Hart Boven Hard krijgt prijs voor Democratie 2015

Op 21 juli werd in Gent naar goede gewoonte de 'Prijs voor de Democratie' en de 'Prijs Jaap Kruithof' uitgereikt. Dit jaar was de eer voor de burgerbeweging Hart boven Hard. De Prijs voor de Democratie wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een fundamentele bijdrage geleverd heeft aan de verdediging van de democratie. In de jury zetelen mensen uit de academische, journalistieke en socio-culturele wereld.
dinsdag 21 juli 2015

Het dankwoord van Wouter Hillaert, één van de initiatiefnemers van Hart boven Hard:

Merci aan het Trefpunt en Democratie 2000. Zo komt een mens nog eens op de Gentse Feesten. Vorige week moest ik al een 11 juli-toespraak houden in Kortrijk, vandaag een 21 juli-toespraak voor u… Hart boven Hard moet zijn eerste verjaardag nog vieren en we horen nu al tot het establishment. Ik ga het kort houden.

Met een quizke: wat is democratie? Steek bij het goede antwoord uw hand omhoog. Democratie is…

a)   max 60 euro per dag kunnen afhalen

b)   het bolleke rood maken en dan 4 jaar uw mond houden

c)   de vragen van Linda De Win voor de camera (Villa Politica)

d)   de gratis consultancy van bedrijfslobbyisten aan onze politici

e)   de excell-sheet van de begrotingsopmaak

f)    mogen betogen voor het stadhuis in ruil voor een GAS-boete

Het goede antwoord is niet gegeven. Dat is de democratie: het goede antwoord is niet gegeven. Democratie is het kladschrift voor de echte democratie. Democratie is een uitnodiging om ze te bedenken en al doende uit te tekenen. Ze is niet gegeven. Niet in het parlement, niet in Europa, niet in het Handvest van de Rechten van de Mens. 

Het grootste gevaar voor de democratie is niet dat de politiek niet luistert. Het grootste gevaar is dat we zelf gaan geloven dat we er geen deel meer van uitmaken.

Ik was onlangs op mijn oude middelbare school, hier in Gent. Voor een gesprek over verzet. Ik heb daar graag gezeten, echt een goede school. Maar wat mij frappeerde, was dat al die slimme en gemotiveerde leerkrachten wel vonden dat er nog heel wat beter kon aan het bestuur op hun school, maar dat ze niet vanzelf de klik leken te maken om mee na te denken over hoe het anders kon.

Het frappeerde mij hoe moeilijk we ons medeverantwoordelijk voelen, tenzij je baas het oplegt. Het frappeerde mij hoe moeilijk het is om initiatief te nemen, en daar bij collega’s draagvlak voor te vinden, om samen iets te verdedigen bij de directeur. De verbeelding om buiten de bestaande paden te denken. De winst van samenwerking vormgeven. Over problemen niet alleen praten, maar het anders doen. Misschien was het maar een indruk. Maar als nog niet de helft van een lerarenkorps met een creatief voorstel komt, kan een directeur op zijn kop gaan staan. Dat geloof ik. Dat dat kan, iets veranderen.

Dat is het geloof van Hart boven Hard. Dat democratie begint bij je medeverantwoordelijk voelen, bij zoeken naar samenwerking buiten het bekende. Dat kan op kleine schaal. Op je werk. In de jeugdbeweging. In je straat. Dat kan met kleine principes. Zodra iemand vijf minuten staat te zeggen hoe erg het allemaal niet is, moet iemand anders opwerpen: ‘En wat gaan we daaraan doen?’ Natuurlijk is dat minder makkelijk dan ik het hier sta te verkopen, maar zonder geloof dat het ook anders kan, is het nog veel moeilijker. Zonder kleine schaal, geen grote schaal.

Dáár begint de democratie. Niet in foeteren op het parlement, maar in de vraag aan uzelf en uw omgeving: en wat gaan we daaraan doen? En het dan doen. Of toch proberen. Niet alleen voor uzelf, maar samen. Hart boven Hard is eraan begonnen. Omdat het kan.

We moeten de hogere machten aanspreken op onze praktijk, niet alleen op hun praktijk.

Ik draag deze prijs op aan alle 20 lokale groepen van Hart boven Hard. Zij zullen het moeten waarmaken, de democratie van morgen. Elk van ons zal het moeten doen. Het kan.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Piet De bisschop op woensdag 22 juli 2015

  grOOOte prificiat !! En inderdaad de leste (alinea) is de beste : het gaat aan de basis moeten gebeuren (lees 'Het klein verzet' van Tine Hens). Het is de enige weg. Misschien zijn wij wat te lang gewoon geweest dat anderen het voor ons hebben gedaan, en hebben wij wat te lang naar de instituten gekeken : wij betalen immers onze bijdrage (de vakbond), onze belastingen (de staat) of ons lidgeld (waar dan ook). En last but not least : wij hebben toch voor u gestemd. De laatste jaren leren ons nog maar eens dat geld en stemmen (men noemt het democratie) bitter weinig garantie geven. Dus, en avant !

  • door Hugo Casteels op woensdag 22 juli 2015

   en Wouter, mogen we ook weten wie die juryleden zijn?

  • door ria aerts op donderdag 23 juli 2015

   Juist, als de basis het wil zullen de anderen volgen. In Engeland is er ook weer een echt socialistisch politicus opgestaan. Zijn populariteit wekt zoveel schrik dat zelfs Tony Blair van zijn wapendeals is weggegaan en zich komt moeien met de nationale politiek. Om de man met de grond gelijk te maken, uiteraard. Na de linkse revival in Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk enz. ... een hoopgevende evolutie.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties