Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Premier Tsipras begint aan onderhandelingen met EU zonder meerderheid

De Griekse premier Alexis Tsipras kreeg dan wel een grote meerderheid van het parlement achter zich, maar zijn meerderheid is hij kwijt. Veertig leden van Syriza stemden niet voor de besparingswetten die een voorwaarde zijn om te beginnen onderhandelen over een nieuwe bailout.
donderdag 16 juli 2015

Na de marathononderhandelingen die maandagochtend eindigden op een vernederend akkoord voor Griekenland kreeg premier Tsipras drie dagen om een eerste reeks besparingswetten door het parlement te jagen.

De deadline van 15 juli werd uiteindelijk niet gehaald. Het was al ruim na middernacht toen het parlement na een lange zitting tot de stemming overging. Alle partijen hadden ruim de tijd genomen om commentaar te geven op het akkoord.

Premier Tsipras die lang in de coulissen bleef, nam als laatste het woord. Hij maakte zich sterk dat zijn regering nog altijd de steun geniet van de Griekse maatschappij. Hij daagde de nee-stemmers in zijn partij uit om met een alternatief op de proppen te komen. “Ik had de keuze tussen dit akkoord of een chaotisch faillissement”, zei hij.

“Deze regering zal er alles aan doen om terug orde te brengen in dit land”, zei hij nog. “We zullen onze tegenstrevers niet het plezier gunnen dat deze regering maar een parenthese is in de geschiedenis. We hebben een zaadje geplant en dat zal vruchten dragen in heel Europa.” Volgens Tsipras is niet alles de schuld van buitenlandse krachten. De heersende klasse in Griekenland heeft ook boter op het hoofd.

Betoging en staking

Buiten het parlement, op het Syntagmaplein werd er de hele avond betoogd. Het kwam ook tot rellen. Meer dan 50 betogers werden opgepakt. Er werd ook gestaakt door de overheidsvakbond.

De voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis stemde tegen. In een tussenkomst had hij het akkoord nogmaals vergeleken met het vernederende verdrag van Versailles dat de kiemen van de Tweede Wereldoorlog bevatte.

Ook parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kreeg het niet over haar hart om ja te stemmen. In haar toespraak had ze het over een zwarte dag voor de democratie en noemde ze het akkoord een vorm van sociale genocide. Van de regeringsleden stemde energieminister Lafazanis tegen.  

De leider van de Onafhankelijke Grieken, de rechtse coalitiepartner van Syriza stemde ondanks eerdere berichten toch voor het akkoord.

Minderheidskabinet

Dankzij de steun van de opposie kreeg premier Tsipras toch een grote meerderheid van 229 parlementsleden achter zich. Maar zijn meerderheid is hij wel kwijt. Syriza bezet 149 zetels in het parlement. Daarvan hebben er 32 tegengestemd. Zes andere hebben zich onthouden. Premier Tsipras is dus zijn meerderheid kwijt. Hij kan enkel nog verder regeren met de stemmen van de oppositie.

Eerder had Tsipras gezegd dat hij niet verder kan regeren met minder dan 121 parlementsleden van zijn coalitie die hem steunen. Het zijn er 124 geworden. Veel overschot is er dus niet. De tegenstemmende minister Lafazanis benadrukte wel dat hij niet aanstuurt op de val van de regering.

De stemming over een eerste pakket besparingsmaatregelen over onder meer de verlaging van de pensioenkosten en de verhoging van de btw is nog maar de eerste etappe voor de Griekse regering. Dit was slechts de voorwaarde voor de eurozone om te beginnen onderhandelen over een nieuwe bailout van 83 miljard euro.

Die onderhandelingen zullen minstens nog een maand aanslepen. Premier Tsipras moet daar dus aan beginnen zonder meerderheid. Wellicht komt er donderdag al een herschikking van de regering. De hardliners binnen de eurozone waaronder de Duitse minister van Financiën Schäuble kunnen nu weer beginnen over hun gebrek aan vertrouwen dat de Grieken deze maatregelen ook effectief zullen doorvoeren.

Wie wat verder kijkt, ziet nog meer obstakels opduiken. Het IMF plaatste een olifant in de kamer van de onderhandelaars. Volgens deze internationale instelling is de schuldenberg onhoudbaar en moet er een grondige herschikking van die schuld komen. De leiders van de eurozone willen daar niet van weten.

Als we veel economen mogen geloven, zal het derde bailout programma ook weinig oplossen. Binnen een paar maanden tot een jaar begint alles dus opnieuw. De schuldgraad zal gestegen zijn, de economie verder in elkaar gezakt en de sociale toestand nog verergerd.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Alexandra op donderdag 16 juli 2015

  zie: http://www.paulcraigroberts.org/2015/07/15/greece-sound-fury-signifying-much-paul-craig-roberts/

  Syriza could not succeed once it failed to nationalize the Greek banks in response to the EU’s determination to make them fail. The Greek One Percent have the banks and the media, and the Greek military shows no sign of standing with the people. What we see here is the impossibility of peaceful change, as Karl Marx and Lenin explained.

  • door dan maertens op donderdag 16 juli 2015

   Paul Craig Roberts... mag dan al één van de Reagan-boys geweest zijn, als onderminister van Financiën was hij tevens een insider. Een veelschrijver die ik elke week wel voorbij zie komen zonder er acht op te slaan... Maar dank zij dit citaat ben ik dit eens nader gaan bekijken en waar de meeste mensen blijkbaar geen verschil meer zien tussen Boljewieken en Mensjewieken schets hij haarscherp waar Tsipras staat en mensen die de geschiedenis nog niet vergeten zijn kunnen enkel rillen bij z’n slotzin: “The 21st century Enclosures have begun”...

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties