about
Toon menu
Opinie

Varoufakis: 'Mijn eerste bedenkingen bij de uitkomst van de Eurotop'

Yanis Varoufakis geeft op zijn website commentaar bij de dramatische uitkomst van de laatste Eurotop. "Het resultaat van de recente Eurotop is inderdaad niets anders dan het culminatiepunt van een coup."
dinsdag 14 juli 2015

In de komende uren en dagen, zal ik in het Grieks parlement aanwezig zijn om de wetgeving te beoordelen die deel uitmaakt van het recente akkoord met Griekenland. Ik kijk uit naar wat mijn kameraden Alexis Tsipras en Euclides Tsakalotos persoonlijk te zeggen hebben, zij hebben heel wat moeten doorstaan de voorbije dagen. Tot dan zal ik karig zijn met mijn oordeel betreffende de nu voorliggende wetgeving. Ondertussen wil ik wel enkele bedenkingen delen omtrent de uitkomst van de Eurotop.

Een nieuw verdrag van Versailles achtervolgt Europa. Ik gebruikte die omschrijving reeds in de lente van 2010, toen de eerste Griekse bailout voorbereid werd. Toen was die omschrijving pertinent, en nu is ze, helaas, toepasselijker dan ooit.

De Europese Unie heeft nog nooit een beslissing genomen die zo fundamenteel het project van de Europese integratie ondermijnt. Door de manier waarop Alex Tsipras en de Griekse regering behandeld werden, is een beslissende slag toegediend aan het Europese project.

Het Europese project is op definitieve wijze beschadigd geworden de voorbije dagen. En zoals Paul Krugman zei, wat je ook mag denken over Griekenland en Syriza, het waren niet de Grieken die de droom van een democratisch en verenigd Europa hebben vernietigd.

De befaamde economist aan de universiteit van Cambridge, Nick Kaldor, had er voor gewaarschuwd. Hij stelde reeds in 1971 dat een monetaire unie zonder politieke unie, niet alleen zou leiden tot de neergang van de monetaire unie maar ook tot die van de politieke unie. Ook daarna werd voor dit scenario gewaarschuwd. In 1999 verklaarde de Brits-Duitse socioloog Ralf Dahrendorf dat een economische en monetaire unie Europa zou verdelen in plaats van verdedigen. Al die jaren hoopte ik dat ze fout zaten. Maar nu hebben the powers that be in Brussel, Berlijn en Frankfurt samengespannen om het gelijk van Kaldor en Dahrendorf te bewijzen.

De verklaring die volgde na afloop van de Eurotop leest als een overgave van Griekenland. Het is een document waarin bevestigd wordt dat Griekenland een vazal wordt van de Eurogroep.

Het statement na de Eurotop heeft niets te maken met economie. Het heeft evenmin iets te maken met een hervormingsprogramma dat Griekenland in staat moet stellen om uit het economisch moeras te kruipen. Het is gewoon de uiting van een politiek die louter gericht is op vernedering. Zelfs wie onze partij verafschuwt, moet inzien dat de eisen van de Eurogroep veraf staan van enig fatsoen of redelijkheid.

De verklaring na de Eurotop houdt een complete ontkenning van de Griekse, nationale soevereiniteit in. Die soevereiniteit werd niet ingeruild voor een supra-nationaal, pan-Europees en soeverein politiek project. Zelfs de Europeanen die niets geven om Griekenland, moeten hier opletten.

Veel aandacht werd besteed aan de vraag of de nieuwe voorstellen van de instellingen door het Griekse parlement zullen geraken. In het bijzonder wordt er gespeculeerd over het mogelijke stemgedrag van mij en andere parlementariërs. Volgens mij is dit niet de belangrijkste kwestie op dit moment. De cruciale vraag is deze: maakt de Griekse economie enige kans op herstel onder deze opgelegde omstandigheden? Dat is de vraag die me de komende dagen zal bezighouden in het Griekse parlement. Mijn grootste zorg is dat zelfs een complete overgave van de Grieken, zal leiden tot het verdiepen van deze nooit eindigende crisis.

 • De uitkomst van de recente Eurotop is inderdaad niets anders dan het culminatiepunt van een coup. In 1967 waren het de tanks van vreemde mogendheden die een einde maakten aan de Griekse democratie. In mijn interview met Philip Adams op ABC radio, vertelde ik dat er in 2015 een nieuwe coup gepleegd wordt. Deze keer niet met behulp van tanks, maar met banken. Het grootste economische verschil tussen deze twee coups, is dat in 1967 geen beslag werd gelegd op publieke goederen. In 2015 echter wordt alle resterende publieke eigendom opgeëist om een bodemloze schuldenput te vullen.


  Lees de oorspronkelijke tekst hier
Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door H Coopman op dinsdag 14 juli 2015

  "Al die jaren hoopte ik dat ze fout zaten." Hoop is de manke vleugelslag. Men wist dat de EU niet klopte, maar men hoopte.. (Idem voor De Grauwe.) Kom in elk geval niet af met "we hebben het niet geweten"!

 • door Rieteke en Corneille Van den Borne op dinsdag 14 juli 2015

  Volgens mij speelt de Eurotop met vuur. In vijf jaar tijd heeft de Eurogroep de totale Griekse economie te gronde gericht. Het schrijnende is dat geen rekening wordt gehouden met de humanitaire crisis in Griekenland. Een onwaarschijnlijk hoge werkloosheid en zelfs in een aantal gevallen gebrek aan medicijnen in ziekenhuizen. Hoe zouden wij reageren, bij een dergelijke ontwikkeling in België of Nederland? Ik maak me echt zorgen.

  • door ria aerts op woensdag 15 juli 2015

   Zelfs in de Financial Times verwijst men ernaar dat de economie sinds het aantreden van Syriza in 2014 aan de beterhand was en dat dit nu weer teniet wordt gedaan door de opgedrongen besparingen van de EU. Wat drijft die mensen toch?

   • door Ben Luider op donderdag 23 juli 2015

    Blinde ideologie, dat is wat de Europese leiders drijft. Neoliberalisme. Corporatisme. Humanitaire crisis is voor dergelijke marktfundamentalisten collateral damage. Het hoort er bij. In Zuid-Amerika zijn tienduizenden protesterende mensen vermoord en spoorloos verdwenen ‘voor de goede zaak’ tijdens de militaire dictatuur van Pinochet, Videla, enz. Corporatisme kan enkel gehandhaafd worden onder zeer strenge dictatuur omdat er niets menselijks aan is. Vlaanderen is er klaar voor want dat vervelende links kan vanuit de oppositie geen stokken in de neoliberale wielen steken en als de boodschap met veel ballonnen en strikken en confetti verpakt wordt, gaat een meerderheid geheid overstag. Want geloven vergt minder inspanning dan eigen denkwerk. Lees of bekijk The Shock Doctrine, het is actueler en meer broodnodig dan ooit.

   • door antond op vrijdag 31 juli 2015

    De economie aan de beterende hand sinds het aantreden van Syriza? Da's een goeie Ria! Waar staat dat in de Financial Times?

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties