Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Paus Franciscus: laffe wereldleiders verwoesten aarde

De aarde wordt verwoest en geplunderd, de economie wordt voortgedreven door geldzucht en regeringen zijn te laf om iets te doen. Dat is een zware zonde, zei paus Franciscus gisteren tegen 1500 rooms-katholieke activisten in Bolivia.
maandag 13 juli 2015

De ontmoeting met gelovigen in Bolivia was onderdeel van de reis die de paus door Latijns-Amerika maakt en ontstond in samenwerking met de regering van Bolivia. Die laatste had meer dan 1500 basisactivisten uitgenodigd uit heel Latijns-Amerika, van landrechtactivisten uit Peru tot afvalrapers uit Argentinië. Prominent aanwezig waren ook vertegenwoordigers van de Boliviaanse inheemse bevolking in Bolivia.

"Het economisch systeem sluit uit, vernedert en doodt", zei de paus. Voor een perfecte economie bestaat geen "recept", maar volgens hem biedt het evangelie ons principes die wel kunnen helpen om de huidige crisis om te keren. Met zijn woorden sloot hij aan bij wat hij schreef in zijn nieuwe encycliek over het milieu. Daar roept hij gelovigen en "alle mensen van goede wil" op om zich te keren tegen de uitputting van de aarde en noemt hij onze huidige economische koers een zonde.

Winst ten koste van alles

Het mondiale financiële systeem is "onaanvaardbaar", aldus paus Franciscus. "Boeren vinden het onaanvaardbaar, arbeiders vinden het onaanvaardbaar, gemeenschappen vinden het onaanvaardbaar, volkeren vinden het onaanvaardbaar. De aarde zelf – onze zuster, moeder Aarde, zoals de heilige Franciscus zou zeggen – vindt het ook onaanvaardbaar."

"De tijd lijkt op te raken", zei hij. "We verscheuren elkaar nog niet, maar we verscheuren wel ons gemeenschappelijk thuis. Dat wordt geplunderd, verwoest en straffeloos beschadigd." En de wereldleiders? Die komen niet verder, uit "lafheid". "Lafheid is een zware zonde."

De oorzaak van dit alles ligt bij de geldzucht, zei de paus. "Achter al deze pijn, dood en vernietiging ligt wat Basilius van Caesarea al noemde 'de poep van de duivel' – een ongebreidelde jacht naar geld." Als geld een god wordt, dan wordt hebzucht de belangrijkste drijfveer van mensen. Uiteindelijk "verwoest dat de maatschappij en maakt het mannen en vrouwen tot slaven."

Zonden in naam van God

Voor de inheemse bevolking had paus Franciscus specifieke woorden van steun. Miljoenen inheemse Amerikanen zijn in de loop der eeuwen omgekomen bij de verovering van de Amerika's. De kerk bleef grotendeels aan de kant staan van de Europese veroveraars, omdat ze daarin een kans zag het christendom te verspreiden.

"Ik zeg dit met spijt: veel zware zonden zijn begaan tegen de inheemse volkeren van Amerika in de naam van God. Ik vraag nederig om vergeving, niet alleen voor de misdaden van de kerk zelf, maar ook voor de misdaden die zijn begaan tegen de inheemse volkeren tijdens de zogeheten verovering van Amerika."

Met zijn woorden ging hij verder dan zijn voorgangers. Desondanks vroeg Franciscus de aanwezigen om te erkennen dat veel katholieken, van priesters en nonnen tot leken, bereid waren hun leven te geven voor de oorspronkelijke bewoners.

Mensen centraal

De paus moedigde de aanwezigen aan om door te gaan met hun werk tegen uitsluiting en uitputting. Maar, benadrukte hij, de inspiratie kan niet ideologisch zijn, het moet om mensen gaan. We worden niet geraakt door statistieken, maar door "de pijn van de mensheid, van ons eigen vlees."

Het doel moet een economie zijn waar de menselijke waardigheid centraal staat, waar het recht op land, huisvesting en werk gegarandeerd is, maar ook toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, communicatie en vrije tijd." Dit is een christelijk geïnspireerde economie, aldus de paus, waar de noden van ieder individu worden beantwoord in het sociale leven.

Om daar aan te werken hoef je niet rijk of machtig te zijn. De toekomst is "fundamenteel in de handen van het volk en hun capaciteit om te organiseren."

Bron: Pope says world leaders cowards on environment

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door spacemonkey op maandag 13 juli 2015

  Als kunstenaar-wetenschapper kan ik mij niet direct in geloof vinden . maar deze man verwoord wat velen weten en durft het dan nog te communiceren ook.Tuurlijk ook de *entourage* in het Vaticaan gaat niet vrij uit maar dat is de zaak niet. Deze Paus durft te minste zijn nek uitsteken en krasse taal te spreken.Veel meer respect voor zo iemand dan voor het hele zootje darmtoeristen , politici, technocraten,administraties, banken noem maar op dat mogelijks(?) ook bevolkt wordt door mensen met een bepaalde graad van (onder) ontwikkeling. Zij weten beter maar laten allemaal hun pootjes hangen naar de *grootste* bieder.Respect voor Paus Franciscus . De vraag is hoe lang gaan *zij* hem nog laten leven.

 • door Jean Van den Bosch op dinsdag 14 juli 2015

  Ik ben niet tegen het katholiek geloof, maar hoe kan ik zulks een instelling nog geloven. Zij slaagt er niet in de voorthollende pedofilie schandalen in te tomen. Gedurende 100-jaren heeft dezelfde instelling zelf mede geholpen aan het uitmoorden van hele bevolkingsgroepen (o.a. Zuid-Amerika). Zolang zij als instelling maar haar zakken kon vullen, voor de uitbouwt van het Vaticaan ofwel persoonlijk verrijking.

 • door Luc DHoe op woensdag 15 juli 2015

  Had Jorge Mario Bergoglio 500 jaar eerder geleefd, was hij geen paus geworden, maar misschien wel een medestander van Luther, Calvijn en andere hervormers. Maar de brave mens is geen echte protestant; hij richt zich voornamelijk tot de gelovigen en de mensen van goede wil. Toegegeven, hij steekt de hand in eigen boezem wanneer hij het over de zonde van hebzucht/geldzucht heeft. Maar Jezus was toch nog wel doortastender toen hij de commerciële rimram uit de tempel gooide en óók tegen de geestelijke leiders zei: "Mijn huis moet een huis van gebed zijn, maar jullie maken er een rovershol van". De god van het geld kent/kende niet alleen navolgers bij de wereldleiders ... het Vaticaan zou - zonder te wachten op een christelijk geïnspireerde economie (utopie?) - daadwerkelijk haar schatten kunnen herverdelen.

  • door Dave op donderdag 16 juli 2015

   Ik hoop echt dat dit geen pleidooi is voor Calvinisme en Lutheranisme. Beiden waren religieuze fundamentalisten, die geloofden in predestinatie. Bovendien was Calvijn persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van tientallen onschuldigen die wegens 'hekserij' op de brandstapel werden gegooid. Calvijn en Luther waren ook beruchte antisemitisten.

   Laten we nog wat harder dwepen met de huidige paus en allerlei fascistische theologieën, en vooral(!) de geschiedenis vergeten...

 • door richardch op vrijdag 17 juli 2015

  I love this pope!

  • door rovara op zaterdag 8 augustus 2015

   I love this pope too .

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties