Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Madness", "Eurozone vernietigd" en andere reacties na Griekenland-deal

Na de historische gebeurtenissen van dit weekend stromen de reacties binnen. Commentatoren proberen te begrijpen wat er gebeurd is en hoe dat de loop van de geschiedenis zal beïnvloeden. Een klein overzicht.
maandag 13 juli 2015

Rond 6u vanochtend hing alles nog aan een zijden draadje. Een grexit lag op tafel en het is pas na wat een top official omschreef als 'extensive mental waterboarding' dat Tsipras gedwongen werd de deal te tekenen. Tsipras vertrok naar Griekenland als een geslagen hond aldus het persagentschap Bloomberg.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman vat het raak samen. De lijst maatregelen die de eurogroep vraagt, noemt hij 'madness'. “Dit gaat verder dan harde maatregelen. Dit is pure wraakzucht en een complete vernietiging van nationale soevereniteit met geen enkele hoop op verlossing.”

Het Griekse parlement moet zichzelf zo snel mogelijk buitenspel zetten. Vooraleer er verder onderhandeld kan worden over een derde hulpprogramma, moeten de Grieken aanvaarden dat alle relevante wetten voortaan eerst aan de troika – die nu neutraler 'de instellingen' genoemd worden – worden voorgelegd. Dat moet gebeuren nog voor het parlement of het publiek die wetten te zien krijgt. De regering-Tsipras moet ook al haar wetten terugschroeven die ingaan tegen de wensen van de troika.

Eurozone vernietigd

Niet alleen Krugman spaart de harde woorden niet. Wolfgang Münchau, econoom en journalist bij de Financial Times is mogelijk nog genadelozer. “De schuldeisers van Griekenland hebben de eurozone zoals we die kennen vernietigd. Zij sloopten de idee van een monetaire unie als een stap in de richting van een democratische politieke unie en keerden terug naar de nationalistische Europese machtstrijd van de 19de en 20ste eeuw. Zij degradeerden de eurozone tot een toxisch systeem met vaste wisselkoersen met een gezamenlijke munt die gerund wordt in het belang van Duitsland. Dat alles wordt samengehouden door het dreigement van absolute verarming tegen iedereen die de bestaande orde durft in vraag te stellen.”

De gevolgen zijn dramatisch. De samenhang in de eurozone is gebaseerd op de politieke wil om Europa één te houden. Maar als die euro een utilitair project is ten dienste van de sterkste landen vervalt dat politiek argument. Landen als Frankrijk, Italië en Finland hebben economisch tot nu toe weinig baat gehad bij de euro. Als zij ook beginnen rekenen, zou daar ook ooit wel eens een regering aan de macht kunnen komen die puur economisch rekent, zo schrijft Münchau.

Agressieve reactie

De interessantste tekst na het weekend is een interview met de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Het interview werd afgenomen voor het weekend, maar Varoufakis biedt een onthutsende inkijk in de onderhandelingen van de afgelopen maanden en de houding van de regering waarvan hij lid was.

Varoufakis die ontslag nam na het referendum, legt voor het eerst uit waarom hij opstapte. Hij had een plan klaar om te reageren op de Europese drooglegging van de Griekse banken met onder meer de uitgave van schuldbekentenissen (zogenaamde IOU's - I owe you - ik moet jou - die als alternatief geld fungeren). Door op die manier economische chaos te creëren in Griekenland (“een agressieve zet met een ongelooflijke kracht”, aldus Varoufakis) wilden de instellingen de Griekse regering het mes op de keel zetten.

Binnen het kernkabinet werd gestemd over een mogelijke reactie. Varoufakis verloor die stemming met twee tegen vier. Na het referendum had de regering dat plan alsnog kunnen activeren. Maar opnieuw werd gekozen om geen olie op het vuur te gooien.

Toen hij pas minister was probeerde de econoom Varoufakis zijn collega-ministers van Financiën met economische argumenten te overtuigen. Ze staarden hem onbegrijpend aan. “Ik had net zo goed het Zweedse volkslied kunnen zingen”, zegt Varoufakis.

Dirigent Schäuble

Binnen die eurogroep speelt de Duitse minister Schäuble de eerste viool. De Franse minister durft heel subtiel wel eens een ander geluid te laten horen, maar als Schäuble zijn stem verhefte, liep iedereen al snel weer in de rij.

Dat is precies wat ook dit weekend gebeurd is. Schäuble legde de grexit op tafel. Ook het voorstel om 50 miljard euro aan Griekse bezittingen in een Luxemburgs fonds te stoppen en te verkopen kwam uit zijn koker. In de finale tekst wordt dat slechts licht gewijzigd. Het fonds mag in Athene blijven maar onder Europees toezicht en Griekenland mag een kwart van de opbrengst van de verkoop gebruiken voor binnenlandse investeringen.

Door niet even fors te reageren op de agressieve ontwrichting van de Griekse banken gaf de regering-Tsipras alle wapens uit handen. De komende dagen zal moeten blijken of de Grieken in het parlement en op straat nog iets over hebben om terug te slaan.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

19 reacties

 • door spacemonkey op maandag 13 juli 2015

  ken liggen redelijk simpel na eeuwen van vechten en strijden om de Natie staat in Europa gebeurt dan nu weer op een andere manier. De dingen veranderen uiteraard ? De vraag stelt zich welke dingen veranderen er in Europa. Iedereen kent wel wat geschiedenis niet , Spanje- Portugal- Frankrijk- UK en in de gouden eeuw Holland even waren de uitdragers van het Kolonialisme. Wat hier niet verder kon gingen die landen dan maar op een ander verder zetten. Dat had geen zier te zien met vredelievende of puur op nieuwsgierigheid gebasseerde doelstellingen. Op het Europese continent ontstonden 2 *grotere* conflicten waarin Duitsland 2 keer betrokken was. Wat we nu zien is weerom Duits gerelateerde zij het *economisch geweld* Meelopen in het Neo Liberaal keurslijf of vernietigd worden door het Europees dictatoriaat vanuit Brussel. Europa dreigt niet ten onder te gaan aan *eigen* succes, maar veeleer aan eigen onbekwaamheid en het gewicht van zijn eigen hopeloze administraties .Die hele structuur berust op het oneindig leeg melken van de Europese belasting betalers (zo lang er nog werk is, in een steeds veder weg kwijnende) Europees industriële output. De volgende generaties werkers (als ze al een job vinden) verdienen ruimschoots minder dan deze generatie (werkers).Onder dezelfde hoge belastingdruk resulteert dit in minder inkomsten voor de staat. Op zijn beurt (en dat is volop bezig) in minder te herverdelen centen. wat zal resulteren in toenemende sociale ongelijkheid. De vruchtbare bodem bij uitstek voor aller handen *extremisme* links of rechts is daar irrelevant. Dat is gewoon de logica zelve, wie dat niet ziet of ontkent , leeft in een onwereldse bubbel die weldra uiteen spatten gaat. Dat Duitsland er voor de derde maal nauw bij betrokken is staat nu reeds buiten kijf.

 • door Koenraad HP op maandag 13 juli 2015

  Waanzin, in het kwadraat. De waanzin zit er hem in dat geen zinnig mens meer weet WAAROM dit alles is gebeurd. Om de banken te redden? Pffffff. Om geen gezichtsverlies te leiden? Pffffff. Ik ben geen complot denker, maar hier is iets gaande waar we de ware toedracht niet van kennen. Hier spelen machten ver boven ons petje. Hoe moeten men als individu hierop reageren? Ik bespreek dergelijke zaken met mijn kinderen. Ik uit ongezouten mijn mening. Maar zoals een volstrekt onbekende mij op een terras eens vertelde : "zolang we op terras een pintje kunnen komen drinken, zal er niemand rechtstaan" Ik hoop dat dit geen trieste waarheid is. Strekte aan Griekenland en aan Tipras

  • door inge op dinsdag 14 juli 2015

   Als men met logisch denken de bedoeling niet kan achterhalen , dan moet men kijken naar de resultaten van de voorstellen.

   Een van de resultaten die ik zie : publieke diensten en goederen worden geprivatiseerd ... noem het gewoon zoals het is : voor een appel en een ei verkocht aan de privé sector... die daarin dan weer toekomstige winst ziet ... Winst omzeggens gegarandeerd , want het zal gaan om diensten en goederen zonder dewelke burgers niet kunnen ...

   Blijf erover praten, het is het minste wat we kunnen doen , en is niet zonder belang , integendeel . Het is absoluut nodig om ernstige informatie door te geven aan niet- of weinig-geïnteresseerden... want het is dankzij die groeiende groep onwetenden/ongeïnteresseerden dat alles is zoals het is ...

 • door roby vandoren op maandag 13 juli 2015

  Maar de Grieken moeten nu ook s de hand in eigen boezem steken. Door mordicus, coute que coute vast te houden aan de euro, hebben ze zelf alternatieve wegen de pas afgesneden. Gemakkelijk praten van hieruit natuurlijk, maar het enige moeidge besluit zou geweest zijn, in die dictaat-omstandigheden, om als volk zelf te roepen "we stappen uit de euro".

  • door antond op dinsdag 14 juli 2015

   Precies, Ze schelden luid op een club waar ze -blijkbaa- koste wat kost lid van willen blijven.

   Ook wordt voor het gemak vergeten dat er weer bijna 100 miljard op tafel moet. Geld van belastingbetalers uit de Eurozone. Vraag maar eens op straat in Slowakije of Letland want men daar van vindt. Maar de stem van de man in de straat aldaar lijkt voor de Syriza fanclub niet te gelden.

  • door sam vanderleyden op dinsdag 14 juli 2015

   ... Het plan Varoufakis lag klaar. plan B. Straf plan (niet alle details zijn bekend trouwens, ik wil er meer over weten). Maar het was alleszinds geen harrakiri, verre van. Maar wel duidelijk een middenvinger zo groot als heel Duitsland samen. De man verdient ongelooflijk veel respect. Hij is 100 x de eruditeit en intellectualitiete van onze JVO of zelfs de hele Eurogroep. Het zegt veel als hij al verklaart, dat hij evengoed daar het zweeds volkslied kon komen zingen. Ofwel begrepen ze het economisch Jargon niet ofwel zo bevangen door ideologisch religieuze mantra's dat de "blindheid oorverdovend ;-) was"

 • door Evita op maandag 13 juli 2015

  Indien ik het goed begrijp hebben de grieken nog steeds de mogelijkheid tot een Grexit... dan kunnen Varoufakis' plannen nog uit deprullenmand gevist. Want als ze dan toch door de armoede moeten, kunnen ze dat beter met opgeheven hoofd doen ... Een 'I owe you' met figuurlijke middenvinger ...

 • door Jan Willems op maandag 13 juli 2015

  "We hebben de afgelopen maanden met verbijstering gezien hoe Islamitische Staat erfstukken van de beschaving vernietigde en spraken er terecht onze ontzetting over uit. Maar met een uitgestreken gezicht deden wij en onze politici intussen hetzelfde. De EU, het kroonjuweel van de politieke historie, werd moreel verkwanseld omwille van een paar resterende stuivers." Aldus Ger Goor in de Nederlandse krant Trouw. En zo zullen er nog wel meer zijn. Is het overigens niet godgeklaagd dat links de puinhopen die in Griekenland door rechts zijn achter gelaten, moest opruimen?

  In de Nederlandse krant Trouw van vandaag.

 • door Dirk Adriaensens op maandag 13 juli 2015

  Een reactie van Joseph Stiglitz: ""The U.S. was generous with Germany as we defeated it. Now, it is time for the U.S. to be generous with our friends in Greece in their time of need, as they have been crushed for the second time in a century by Germany, this time with the support of the troika." http://www.commondreams.org/news/2015/07/12/germany-showing-lack-solidarity-over-greece-stiglitz

  En ook James Galbraith's interview is zeer de moeite waard: "Greek Revolt Threatens Entire Neoliberal Project" http://www.alternet.org/economy/james-galbraith-greek-revolt-threatens-entire-neoliberal-project

 • door Jean Van den Bosch op maandag 13 juli 2015

  " Zij sloopten de idee van een monetaire unie als een stap in de richting van een democratische politieke unie en keerden terug naar de nationalistische Europese machtstrijd van de 19de en 20ste eeuw ". Is inderdaad een heel krachtige uitdrukking van hetgeen vandaag gebeurd. Een land dat 2 WO veroorzaakt heeft EN verloren, is nu de baas in de EU. En Finland dat een bondgenoot was van Duitsland,tegen Rusland, tijdens WOII is nu ineens tegen Griekenland. Zoals ik tijdens eerdere commentaren al vermeldde, is Griekenland het proefkonijn. Wij gaan ook volgen. Nu kan je al voorspellen hoe de onderhandelingen CETA, TTIP, ISDS en andere gaan aflopen. Wij gaan bloeden.

 • door jan peeters op maandag 13 juli 2015

  Griekenland kan geen kant uit, ze vertoeven in een zelf gegraven put. Wanbeleid, bedrog, oplichting en potverteren door de voorgaande regeringen van socialisten zowel als van volkspartij Pasok vormen de ware reden voor het Griekse drama. Dit kon onmogelijk blijven duren. De rekening wordt immers vroeg of laat gepresenteerd. Wie schuld maakt moet deze terugbetalen. Heel wat mensen lenen geld om een huis te bouwen, maar als er voldoende inkomsten zijn is terugbetalen geen probleem. Wie weinig inkomsten heeft moet een kleiner huis bouwen ofwel andere uitgaven beperken of schrappen zoals vakanties, een kleinere wagen nemen, minder uitgaan en goedkope hobby's kiezen. Dit weet iedereen met een beetje gezond verstand. Alleen de dekadente politici die Griekenland hebben bestuurd in het verleden wilden dat niet onder ogen zien. Deze bedriegers worden in de hoog oplopende heisa die nu over Griekenland gevoerd wordt zelfs niet ter sprake gebracht. Nee, Europa wordt door links als zondebok uitgekozen omdat ze Griekenland nu een halt in de verkwisting toeroepen. Wat zijn wij Europeanen toch smeerlappen, we willen het potverteren in Griekenland niet verder laten woekeren. Griekenland mag indien ze willen uit de EU en de Euro stappen. Dan wordt het een echt derdewereldland. Met een drachme die niets voorstelt en waarmee ze niets kunnen kopen in het buitenland. Er is maar één manier om de Griekse ziekte aan te pakken, nml. grondig hervormen door de kankers tot in de kern te bestrijden. Door een efficiënt belastingsysteem op poten zetten, waarbij niemand ontzien of vrijgesteld wordt. Door het wijdverbreid zwartwerk terug te dringen. Door misbruiken en uitwassen in de sociale sektor te beteugelen. Door de hoge militaire uitgaven tot normale proportie te herleiden.

  • door sam vanderleyden op dinsdag 14 juli 2015

   Jan Peeters, Terug van lang weggeweest? Ik herken direct uw schrijfstijl natuurlijk. Ik denk wel dat er u de laastet weken wat ontgaan is. Het is wederom dezelfde toogpraat als vanoud: "potverteren", "tering naar de nering", "Eigen schuld, dike bult" etc... Wel wel, u blijft wel kwaadwillig : moedwillig aan de oppervlakte scheren... Ik begrijp alleszinds door uw commentaren te lezen hoe de kindertuin, zoals menigen het al benoemden, vormt krijgt in de Eurogroep. Enfin, u moet u dringend beter informeren en geen angst hebben om misschien de echte feiten te bestuderen ook al is het wat moeilijker "musti", qua...

  • door WERKMAN op dinsdag 14 juli 2015

   Beter kan ik het niet verwoorden. Helaas voor het Griekse volk maar zij zijn ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor dit drama als ik lees in de kranten hoe het daar in werkelijkheid aan toegaat oa corruptie bij de uitbetaling van de pensioenen en ja blinde chauffeurs ?? 800000 ambtenaren voor 9 miljoen inwoners ? bijna een volle wedde als men op 50 ja ja op pensioen kan en nog zo vele andere kwalen oa de kerk die miljarden euro's bezit en geen belastingen betaald ?enz...en over de rest dan nog gezwegen. Dan is het toch niet te verschieten dat dit gebeurd , ik ben ook niet voor de Eu , wat kunnen wij tegen de politici ? Zij beslissen maar toch sta ik erachter wat er nu gebeurd omdat wij ja wij mensen van de andere Eu landen moeten boeten en inleveren en langer werken om dit te kunnen volhouden . Als wij onze rekeningen niet kunnen betalen is het raak dan verkopen zij ons boeltje waar we levenslang voor gewerkt en gewroet hebben ,niet meer of minder en zo is dit ook in dit geval , Griekenland moet orde op zaken stellen . Ik verwonder mij ook dat er nog geen kritiek is op amper 60 euro af te halen op 1 dag , kan je rekenen maal 30 dagen is wel 1800 euro ? Ik verdien dit niet ?? Er is al 40 miljard euro afgehaald dus zo arm zijn de Grieken niet .

   • door sam vanderleyden op woensdag 15 juli 2015

    @werkman: te veel op HLn en de Bild gezeten medunkt. De oude leugens over Griekenland duiken weer de kop op. rioolpers, toogpraat, lage zattemansklap, ontdaan van elke feitenkennis,... heeft u de afgelopen weken liggen slapen?

  • door inge op dinsdag 14 juli 2015

   "Door een efficiënt belastingsysteem op poten zetten, waarbij niemand ontzien of vrijgesteld wordt. Door het wijdverbreid zwartwerk terug te dringen. Door misbruiken en uitwassen in de sociale sektor te beteugelen. Door de hoge militaire uitgaven tot normale proportie te herleiden."

   Het lijkt wel alsof u het over België heeft . Dat landje prijkt inde EU bovenaan de lijst 'zwarte economie' , en is dringend toe aan een efficiënt belastingsysteem, dus : aan het afschaffen van de notionele intrestaftrek , het invoeren van een efficiënte vermogensbelasting , serieuze controle van grote fraudeurs , tegengaan van fiscale vlucht etc.. .

   En de nieuwe F35 's zijn ook nergens goed voor , tenzij voor het verschaffen van grote winsten aan vliegtuigbouwers ...

 • door spacemonkey op dinsdag 14 juli 2015

  Dit soort *Unie* ?? daar zit ook de gewone Eu-burger niet op te wachten. Een weg terug is er *eigenlijk* ook niet echt (?) Mocht die er wel zijn dan zal voor het eerst in de geschiedenis een compleet continent de wetten van gezond verstand, zelfs d *relativiteits* theorie ontkrachten. Wie dacht dat terug reizen in de tijd (quantum fysisch) gezien *onmogelijk was, gaat dan raar staan kijken. De ongeveer 500 milj.Europeanen terug naar het Europa, of beter de vroegere randvoorwaarden v/h vehikel voor de introductie van de neo-liberale eenheidsmunt. Hoe arrogant-onwetend-imbeciel eigenlijk de Eu politici kunnen wezen .Om eerst een *eenheids* munt te introduceren en zich pas later te gaan bekommeren om de politieke back up daar achter, de echte (vermeende unie).Net zoals er 1001 redenen bestaan om zich te schamen Belg te wezen, zijn er nu ook redenen om zich te schamen Europeaan te zijn. De bange relatief welstellende bewoner van een regio die ooit de pretentie vertoonde de rest van de wereld *zijn* model te willen opdringen.Echt veel rest er niet meer van anno 2015.Uiteindelijk is zowat de hele wereld benieuwd naar de Europese remake van going back in time .Het laatse is hier van nog niet gezien.Best de veiligheidsgordels vastmaken.

  Of Griekenland de komende uren nu – tijdelijk (?) – gered wordt of niet, de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs bestempelde de eurozone zondag als een gekkenhuis. ‘Incoherent, incompetent en wreed.’ Je kan hem geen ongelijk geven. En masochistisch, dat ook.

  Te laat ..te weinig ( te moeizaam - te kunstmatig) Ondertussen gaat de gisting rustig door.

 • door willy zon op dinsdag 14 juli 2015

  ‘Off the grid’ betekent breken met de grote monopolies. Financiële-, voedsel-, water- en energiemonopolies, het maakt niet uit. ‘Off the grid’ leven of het heft weer in eigen handen durven nemen is een bevrijdende transitie gedachte. Maar kunnen we nog (deels/ complementair) financieel ‘off the grid’ leven of anders gesteld: is er nog een monetair leven mogelijk buiten het financiële juk van de grootbanken en hun bankenweb? Wel Yanis Varoufakis deed tenminste een moedige poging om de IOU, een complementaire munt, voor te stellen als een veel betere oplossing en konden de Grieken bespaard blijven van de nu aan de gang zijnde totale vernedering.

  • door spacemonkey op dinsdag 14 juli 2015

   Mensen die nog steeds enkel het Grieks probleem als een geïsoleerd feit zien , gaan best eens bij de oogarts langst. Het klopt volledig dat bestuur, banken en zakenmensen in Zuiderse landen corrupter en onbetrouwbaarder zijn.?

   Fortis, Dexia erfenis, Augusta -schandaal, de bende van Nijvel allemaal Belgische realisaties hoor. GR-land is een Zuiders land .Net zoals in Azië Thailand en de Filippijnen niet t.v.g.l zijn met Japan en Z-Korea. Eerst genoemden worden ook daar als minder waardig , lui, niet georganiseerd beschouwd door de meer prestatie gerichte modellen. Ze dwingen elkaar net daarom niet in een monetaire unie?.

   Slechts 1 soort degoutante mensen gaat aan dit soort differentiaties aanwezig op deze planeet voorbij.

   De *hebzuchtige(n)* Het archetype dat ten koste van alles steeds maar meer wil. Overal over de planeet terug te vinden in instellingen –bedrijven –culturen structuren die de menselijke (samenleving) rijk is. Hebzucht betreft een inwendig, intrinsiek kenmerk latent aanwezig in elke mensaap. Neo liberale modellen moedigen individualisme, competentie, prestatie en hebzucht aan. Mits ze gespeend zijn van al te veel collectieve controle. Dierlijke instincten in de mensaap krijgen vrij spel. De kans is (zeer) groot dat het Grieks avontuur de lont is aan een Veel groter avontuur planetair avontuur.

 • door JoRe op dinsdag 14 juli 2015

  De Europese Unie lijkt sinds gisteren wel een gecamoufleerd Derde Rijk ... En ik die dacht dat Duitsland WOII verloren had ...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties