about
Toon menu

Burgeroorlog Syrië oorzaak massale kinderarbeid

De Syrische burgeroorlog heeft niet alleen tienduizenden doden en gewonden gemaakt. Er zijn nog andere, vergeten slachtoffers. Een nieuw rapport waarschuwt voor de enorme stijging van de kinderarbeid in het land.
maandag 6 juli 2015

Wat in 2011 begon als een confrontatie tussen pro-democratische activisten en de dictatuur van president Bashar al-Assad groeide uit tot een bittere burgeroorlog waarin vier verschillende gewapende groeperingen betrokken zijn en die tal van andere landen in de regio heeft doen wankelen. Miljoenen Syriërs balanceren op de rand van de hongerdood. Op de Palestijnen na, is er geen grotere groep mensen op de vlucht dan de Syriërs.

Zware prijs

De burgeroorlog heeft nog meer slachtoffers gemaakt, die veel minder vaak de krantenkoppen halen. Het VN-Kinderfonds UNICEF en de ngo Save the Children brachten een rapport uit over de enorme stijging van kinderarbeid in de hele regio. In een persbericht vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman waarschuwen beide organisaties dat "de kinderen van Syrië een zware prijs betalen voor het falen van de wereld om een einde te maken aan het conflict."

Hun rapport stelt dat in Syrië in meer dan driekwart van de ondervraagde gezinnen de kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. In Jordanië zijn meer dan de helft van de kinderen van Syrische vluchtelingen mede- of enige kostwinner voor hun gezin. In sommige delen van Libanon worden kinderen van zes jaar oud gesignaleerd die moesten werken.

Straatwerkers

Kinderen worden onder meer ingezet in de landbouw, in autogarages of gaan aan de slag als huishoudhulp. Straatwerk is echter de meest voorkomende en tevens de meest gevaarlijke vorm van kinderarbeid. Een recente studie in twee belangrijke steden in Libanon bracht 1500 minderjarige straatwerkers in kaart. Drieënzeventig procent van deze kinderen kwam uit Syrië.

"De meest kwetsbare van alle werkende kinderen zijn zij die betrokken zijn in het gewapende conflict, in illegale activiteiten zoals de georganiseerde bedelarij of kinderhandel, of slachtoffers van seksuele uitbuiting", staat te lezen in het bericht.

Spooksteden

Voor het uitbreken van de oorlog werd Syrië beschouwd als een middeninkomensland dat zijn inwoners een behoorlijke levensstandaard kon bieden. Meer dan 90 procent van de mensen was er geletterd. Vier op de vijf Syriërs leven in jumi 2015 onder de armoedegrens, 7,6 miljoen mensen zijn op de vlucht. Volgens gegevens van het VN-Vluchtelingenagentschap zijn 3,3 miljoen mensen het land ontvlucht. Zij wonen in kampen of geïmproviseerde schuilplaatsen in de buurlanden.

Hele steden en dorpen werden gereduceerd tot spooksteden waardoor bedrijven en industrieën instortten en de werkloosheid gestegen is van 14,9 procent in 2011 naar 57,7 procent in juli 2015. Volgens experts komt het dan ook niet als een verrassing dat steeds meer kinderen kostwinnaar worden in de hoop hun families in leven te houden. Volgens het rapport gaan momenteel 2,7 miljoen Syrische kinderen niet naar school.

Bronnen: 

Urgent action needed to tackle child labour caused by Syrian Crisis: Save the Children and UNICEF

Child Labour: A Hidden Atrocity of the Syrian Crisis

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.