Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekse privémedia eenzijdig over JA-NEEN-betogingen

Een vergelijking van de tijd die de grote Griekse tv-zenders spendeerden aan berichtgeving over de JA- en NEEN-betogingen op 29 en 30 juni 2015 laat een zeer consistent patroon zien. De JA-betogingen kregen ruime aandacht. Alleen de openbare omroep ERT gaf beide betogingen evenveel zendtijd.
donderdag 2 juli 2015

Onderstaande tabel geeft de tijd weer die de zes grote Griekse tv-zenders SKAI, MEGA, ANT1, ALPHA, ERT1 en STAR besteedden aan het nieuws over de NEEN-betoging van 29 juni en de JA-betoging van 30 juni, de volgende dag, allebei op het centrale Syntagmaplein in de hoofdstad Athene.

(bron grafiek: http://www.alfavita.gr)

Alleen de openbare zender ERT1 (EPT1 in Grieks alfabet) gaf ongeveer evenveel aandacht aan beide betogingen (4:50 tegenover 4:39). De andere zenders zijn privézenders in handen van Griekse oligarchen, die de fiscale plannen van de Syriza-regering niet bepaald genegen zijn.

Zo wil de huidige regering de bestaande (!) wet toepassen die de bedragen van de uitzendlicenties bepaalt. Tot nu betalen de Griekse tv-zenders immers geen enkele euro uitzendrechten (in tegenstelling tot in elke ander EU-lidstaat). De Eurogroep heeft nooit aangedrongen op de toepassing van deze wet.

In totaal gaven deze zes zenders 8:33 minuten zendtijd aan de NEEN-betogingen (OXI) en 47:23 minuten aan de JA-betogingen (NAI). De grote helft van de totale zendtijd voor de NEEN-betoging komt van één zender alleen, de openbare omroep. 

Onderstaand schema geeft de verwevenheid weer van de Griekse commerciële zenders SKAI (ΣKAÏ), MEGA, ANT1, A (ALPHA) en STAR met de Griekse oligarchie:


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door sam vanderleyden op donderdag 2 juli 2015

  ... Bedankt Lode, Een goed artikel voor diegenen die menen dat ze goed en evenwichtig worden geinformeerd over de Griekse kwestie. Ook goed voor diegenen die menen van hun zelf dat ze total niet onderhevig zijn aan mediaframing, die denken dat ze "onaantastbaar" zijn. Als je dan kritiek geeft op hun beeld van de werkelijkheid nemen ze dit op als een aanval op hun persoon. Ofwel omdat je ze impliciet te kijk zet als 'naief' en 'geindocctrineerd' ofwel omdat ze het opnemen als een kritiek op hun intellectuele capaciteit. Persoonlijk denk ik beiden ;-)... Maar bovendien en anderzijds heb je nog de usual suspects, neoliberale scherpslijpers die hier aanwezig en met voorbedachte rade, retorische goedkope trash komen spuien zonder in te gaan op elk rationeel argument dat reeds gegeven is. Of ze hervallen doelbewust in de herhalingstechniek, de monoloog van mantra's en neoliberale dogma's.

  • door Carlos Pauwels op donderdag 2 juli 2015

   Keer de zaak om en u komt tot een gelijkaardig besluit. Zowel links als rechts hebben allicht voor een deel gelijk en ongelijk. Wie durft beweren dat hij tot in detail weet hoe de vork echt aan de steel zit? Ik in elk geval niet. Al wie hier aan het woord komt heeft het van horen zeggen en vormt zich een mening. Die van u zit aan de "neen kant", die van mij aan de "ja kant". Is daar iets mis mee? Nee toch? Waar iedereen het eens kan over zijn is volgens mij dat Griekenland een kluwen is en een ramp. Ik lees daarnet nog dat Griekenland in zijn 190 jarig bestaan in totaal al 90 jaar in wanbetaling zit. Is dat waar? Wie zal het zeggen?

   • door Martin Veltjen op vrijdag 3 juli 2015

    In het artikel staan evenwel cijfers. Normaal gezien kun je daarover weinig opinie-polemiek voeren.

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 3 juli 2015

    Daarnet nog eens mijn commentaar herlezen en heb gezien dat er iets dubbelzinnigs in staat. Als ik het heb over het bestaan van Griekenland dan wordt bedoeld "het moderne Griekenland als staat". Namen als Aristoteles, Plato en Archimedes bv. zeggen mij wel degelijk iets.

   • door sam vanderleyden op vrijdag 3 juli 2015

    de zaak is onmogelijk om te keren en zodoende tot hetzelfde besluit te komen... De argumenten die de keuze en het beledei van de huidige Griekse regering ondersteunen zijn zeer rationeel van aard. De argumenten van de andere kant zijn ideologisch en dogmatisch omdat er geen cijfers of feiten zijn die niet gedecontextualiseerd zijn, die wetenschappelijk correct zijn om het Trojka standpunt te onderbouwen. Er is maw in deze geen "een beetje van de twee kanten gelijk"... Dat klink mooi en verzoenend maar is het allesbehalve.

  • door Hugo Casteels op vrijdag 3 juli 2015

   waarschijnlijk niet naar de vrt gekeken waar beide standpunten en betogingen ruimschoots aan bod komen.

  • door joost de damhouder op vrijdag 3 juli 2015

   Aansluitend hierbij wil ik verwijzen naar de bagger die men op diverse Vlaamse nieuwsfora (knack, HLN, zelfs DS,...) niet enkel over de Griekse kwestie maar ook over allerlei andere culturele, politico- en socio- economische aangelegenheden kan vinden. Allemaal afkomstig van lieden die onmiskenbaar gehersenspoeld zijn door de aanhoudende neo-liberale of Vlaemsch- nationalistiese propaganda. Ook ik wil graag Lode, en bij uitbreiding DWM bedanken voor de vele nuanceringen en rechtzettingen die deze site aanbrengt. Het valt trouwens op dat de methodes van de massamedia in Griekenland dezelfde zijn als deze die we ook in de beide Amerika toegepast zien, en die steeds meer ook doorsijpelen in de Vlaamse media, met jammerlijk inbegrip van de VRT. Wat zouden we aanmoeten zonder DWM?

 • door Martin Veltjen op vrijdag 3 juli 2015

  Gisteren op de site van HLN en de redactie in de commentaren geprobeerd om te melden dat Christine Lagarde aan de Oekraïnse overheid garandeerde dat zij konden blijven lenen bij het IMF, ook als zij hun betalingsverplichtingen aan hun schuldeisers niet zouden nakomen. 't Is echt wel veel erger als de meeste mensen denken.

  • door ria aerts op vrijdag 3 juli 2015

   Juist. Het is in feite immoreel dat belangrijke media die mensen dag in dag uit beïnvloeden in handen zijn van commerciële groepen of van het traditionele politieke machtsapparaat. De pers als vierde macht beschouwen en dan de scheiding der machten toepassen zou misschien iets kunnen veranderen. Maar ja, dat is zeer drastisch en in de praktijk werkt het ook niet echt. Misschien nog eens een oproep om alternatieve media te steunen.

   • door Martin Veltjen op zaterdag 4 juli 2015

    In Ecuador is trouwens hetzelfde aan de gang. Ook individuele journalisten lijken m.i. veel te licht te wegen om hun taak naar behoren uit te voeren.

   • door Carlos Pauwels op zaterdag 4 juli 2015

    GRRRRRRRRR

    • door sam vanderleyden op zondag 5 juli 2015

     Wel wel Carlos.... Begint het eindelijk door te dringen? Het proces van bewustwording? Of is het enkel pure frustratie omdat alle inhoudelijke argumenten op zijn....?

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties