Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Operator Fukushima erkende tsunami-risico al in 2008

Al meer dan twee jaar voor de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima wist het energiebedrijf Tepco dat er betere beveiliging nodig was tegen een tsunami, maar er werd niets ondernomen. Dat blijkt uit een vrijgekomen intern document.
vrijdag 19 juni 2015

Schema van de beschermingsmuren in zee en aan land. Alleen de centrales 5 en 6 bleven ongedeerd (WikiMedia Commons)

In maart 2011 trof een tsunami na een aardbeving de nucleaire centrale van Daiichi in de nabijheid van de stad Fukushima. De kernramp die daarop volgde, de ergste sinds Tsjernobyl vijfentwintig jaar eerder, leidde onder meer tot de evacuatie van meer dan 150.000 mensen. De meesten onder hen kunnen in juni 2015 nog steeds niet terug naar hun huizen.

Schematische weergave van de bestaande beschermingen. Ze waren slechts vijf meter te laag, geen onoverkomelijke investering. Toch werd er niets gedaan (WikiMedia Commons)

Tot nog toe had het Japanse energieconcern Tokyo Electric Power (Tepco) altijd volgehouden dat het alles in het werk heeft gesteld om de centrale te beschermen. Een intern document trekt die bewering in twijfel. Daarin wordt de noodzaak van een hogere stormkering dan de bestaande rond de centrale "onontbeerlijk" genoemd, omdat hogere tsunami's niet uit te sluiten zijn.

Het document werd besproken door de bedrijfsleiding in september 2008, maar er werd na die vergadering geen actie ondernomen om de bestaande stormkeringen te verhogen. Het bewuste document werd vrijgegeven door Tepco in het kader van een proces dat aandeelhouders hebben aangespannen tegen kaderleden van de maatschappij.

Bronnen: 
Document shows Tepco was aware of need for tsunami measures in 2008: lawyers

TEPCO recognizes need for tsunami measures in 2008: document

Document shows TEPCO recognized risk of huge tsunami at Fukushima plant in 2008

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door Jean Van den Bosch op vrijdag 19 juni 2015

    Reeds enkele dagen na de kernramp was er reeds een bericht opgedoken, dat de exploitant van de kerncentrales. Door een externe audit op de hoogte was gebracht, dat een noodpomp diende geïnstalleerd te worden om de het reactorvat, onder ALLE omstandigheden te kunnen blijven koelen. Deze audit had reeds 4 jaar voor de ramp plaatsgevonden. 2 dagen na de ramp werd voor de kust Plutonium terug gevonden in het zeewater. Toen heeft Tepco gezegd dat er geen enkel gevaar was voor de bevolking, en dat de reactorvaten onbeschadigd waren. De Japanse overheid is pas na 2 weken begonnen met het evacueren van de bevolking. Het terugvinden van Plutonium in het zeewater duidde er al op dat zijn minst 1 reactorvat was lekgeslagen. Heel verwonderlijk was het om de reacties van specialisten (?) te horen, dat er hoegenaamd geen enkel probleem was. Pittig detail één van die specialisten was een Belgische professor. Toen Tjernobil ontplofte, is pas na een week duidelijk geworden, door de fall-out, wat er gebeurd was. In heel Europa werden toen maatregelen getroffen (koeien moesten naar binnen, eieren moesten vernietigd worden, enz.). Alleen in België was er geen enkel probleem, pas na 2 weken werden er hier maatregelen getroffen. Waarschijnlijk omdat ze wel moesten.

  • door spacemonkey op zaterdag 20 juni 2015

    Kijk het is toch allemaal heel simpel het *vat is af * en we zijn daar stukje bij beetje reeds de prijs voor aan het betalen. De nucleaire lobby is weerom maffia op groot/hoog formaat.Die gasten kopen eerst *uranium* om hun versleten rommel in Doel langer open te houden.Laten vervolgens een fake debatje opvoeren zodat d mensen denken een pap in de vinger te hebben.Dan krijgen ze toevallig de toelating om in reactoren (die al scheurtjes vertoonden die groter zijn dan aanvankelijk haden toegegeven).rustig de toelating om verder het lot te gaan tarten.Net wat er in Japan gebeurde ze wisten van de risico's en wel leggen die rustig naast zich neer?!.Geen enkel van dat soort CEO's weet eens het verschil tussen Alfa-Gamma-Beta straling, en de rest is omwille van geldelijke belangen doofpot politiek en komedie.Dat is zo in FIFA-maffia ..brood en spelen voor het ontelbare *pleb's* die deze planeet bevolken.Mensen zien dat, horen dat,ervaren dat soms aan de lijve anno 2015 en gaan gezellig met ze'n allen naar Plopsaland of naar (belachelijke) reuzen zien in Antwerpen.Lachwekkend aan zowat alle buitengrenzen van Europa zijn er geo-politieke spanningen waarneembaar.Poetin and company in het Oosten en honderdduizenden bootvluchtelingen in het Zuiden.In Griekenland staat er *veel* meer op het spel.Het Westers casino kapitalistisch model a la USA en Noord Europa bots daar op het menselijk leed dat het de afgelopen 60 jaar over de planeet organiseerde.Het klimaat idem dito het werkt lanzamer maar *veel* ingrijpender en onbeheersbaarder. De mensen zijn volop bezig een 6 de masale *uitstervingsgolf* op de planeet te creëren, en steken rustig hun la ledige ICT hoofden in het zand .Uiteindelijk kan ik er om lachen.Geweldig zoveel menselijk georganiseerde idiotie te mogen zien.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties