Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Kwijtschelding schuld essentieel voor heropbouw Nepal”

De aardbeving die Nepal op 25 april 2015 trof deed de schuldenberg voor het land oplopen tot een derde van zijn totale bruto nationaal product. Op de donorconferentie van 25 juni zal Nepal naar alle waarschijnlijkheid kwijtschelding van zijn schulden vragen. 

donderdag 18 juni 2015

Het Zuid-Aziatische land Nepal heeft een bevolking van 27 miljoen mensen. Door de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en meerdere naschokken verloren 8000 mensen het leven en vielen 22.000 gewonden.

Volgens overheidsgegevens werden meer dan duizend medische centra vernield. "Een op drie Nepalezen is getroffen door de aardbeving, een op tien is dakloos en een half miljoen gezinnen hebben hun inkomsten verloren zien gaan, met name arme boeren", sprak de minister van Buitenlandse Zaken kort na de ramp.

Nepalees minister van Financiën Ram Shahan Ramat sprak over de "ergste ramp in de geschiedenis van Nepal". Volgens de Wereldbank zijn ongeveer een miljoen mensen in de armoede geduwd sinds die noodlottige dag in april. De VN berekenden dat 8,1 miljoen mensen behoefte hebben aan humanitaire steun en dat 1,9 miljoen mensen nood hebben aan voedselhulp.

Nepal is een ontwikkelingsland dat opgezadeld is met een schuld van 30 procent van zijn bruto binnenlands product. Ook al was het land nog grotendeels afhankelijk van externe hulp, toch kon het de laatste jaren vooruitgang boeken op het vlak van economie en ontwikkeling. Zo zorgden overheidsinspanningen ervoor dat op twintig jaar tijd het aantal mensen in extreme armoede daalde van 42 naar 23,8 procent.

"De ramp heeft onze ambities wat dat betreft een zware klap toegebracht", zegt minister Mahat. Op de donorconferentie van 25 juni in de hoofdstad Kathmandu zal vooral gesproken worden over strategieën voor wederopbouw en financiële steun. Wat betreft de wederopbouw zal er vooral rekening gehouden worden met een aantal specifieke uitdagingen: fragiele hellingen, moessonregens en de kwetsbaarheid voor aardverschuivingen en aardbevingen.

Kwijtschelding van schuld

Deze conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Nepalese overheid, de Aziatische Ontwikkelingsbank, de EU, India, het Japans Agentschap voor Internationale Samenwerking, de VN en de Wereldbank.

De VN-organisaties UNICEF en het Wereldvoedselprogramma WFP zullen focussen op de snelle terugkeer van kinderen naar school, het opzetten van veilige geboortecentra en het leveren van voedsel aan mensen die in moeilijk bereikbare, bergachtige gebieden wonen.

Ondertussen werkt het samenwerkingsverband Jubilee USA Network, dat meer dan 75 Amerikaanse ngo's en 400 geloofsgemeenschappen verenigt, aan een kwijtschelding van de schulden van Nepal bij de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en het IMF. Nepal heeft een schuld van 54 miljoen dollar bij deze financiële instellingen.

"Het land betaalt elke dag 534.000 euro aan zijn crediteuren", zegt Eric LeCompte, directeur van Jubilee USA Network. "Dat is een aanzienlijk bedrag dat we liever zouden kunnen inzetten voor hulpverlening." Eerder slaagde Jubilee USA Network erin om druk te zetten op het IMF en voor schuldverlichting te zorgen voor verschillende ebola-landen.

Bron: Donor Conference to Tackle Nepal Reconstruction

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.