Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

"Bootvluchtelingen zijn mensen zoals u en ik"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Hart boven Hard stapten met enkele Syrische vluchtelingen en bekende Vlamingen mee op de boot. "Help bootvluchtelingen om veilig en legaal naar België te komen”, was de boodschap. “We beseffen te weinig dat vluchtelingen mensen zijn zoals u en ik", klonk het verder.
vrijdag 12 juni 2015

Volgende week vindt er een Europese top rond migratie plaats. Met de bootactie proberen Hart boven Hard en Vluchtelingenwerk de druk op de bevoegde instanties op te voeren. “Met deze symbolische boottocht vragen we aan de Belgische regering en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om de visumvoorwaarden te versoepelen voor mensen op de vlucht”, zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk. “Er moet een humanitair visum komen voor vluchtelingen uit conflictgebieden en familiehereniging moet makkelijker worden.”

“Er is iets vreemds aan de hand”, vindt Wouter Hillaert van burgerbeweging Hart boven Hard.

“Op dit moment onderhandelen de Verenigde Staten en Europa over het vrijhandelsakkoord TTIP. De grenzen en de barrières gaan omlaag voor goederen en objecten, maar voor mensen worden de muren steeds hoger.”

Vluchtelingen vertellen

“Europa, geef een leven aan hopeloze mensen!”, smeekt Yazan uit Syrië. Hij stapt met gemengde gevoelens de boot van Vluchtelingenwerk op. “Genieten van deze boottocht? Nee! Maar ik ben blij dat ik mijn verhaal kan vertellen, in mijn land mag je niet praten.”

Yazan vluchtte van Syrië naar Turkije en wilde van daaruit naar Griekenland. Yazans nonkel, die al enkele jaren in ons land verblijft, probeerde een visum voor hem te verkrijgen, maar dat lukte niet. Yazan sprak daarom een mensensmokkelaar aan. Hij werd samen met 65 anderen op een bootje van 7,5 meter lang en 2,5 meter breed gezet. “Ik kon niets horen of zien. De golven sleurden ons bootje heen en weer. Een man brak zijn been, een andere brak zijn arm”, vertelt hij.

Ook Moustafa vluchtte weg uit Syrië. Hij kreeg zopas slecht nieuws van zijn familie in Aleppo. “Een sluipschutter van IS schoot mijn schoonbroer dood. Zijn vrouw en kinderen hebben alles zien gebeuren. Hij was de enige man die nog voor de familie kon zorgen. Ik wil terugkeren om mijn familie te helpen”, vertelt hij aangeslagen. Moustafa’s vriendin Zozan probeert hem te overtuigen om te blijven. “De situatie is triest. We kunnen nergens van genieten. We denken voortdurend aan onze families in Kobane en Aleppo en we zijn bang om hen te verliezen. Wij kunnen niet terug, en zij kunnen niet naar hier komen”, zegt ze.

Moustafa’s landgenoot Azan is sinds 2011 in België. Twee jaar geleden werd hij herenigd met zijn familie: “Mijn broer was met zijn gezin van Syrië naar Egypte gevlucht, maar na de staatsgreep konden ze daar niet langer blijven. Ik had geprobeerd om een visum voor hen aan te vragen, maar dat lukte niet. Mijn broer is dan illegaal met de boot naar Europa gekomen en heeft in België asiel aangevraagd. Ook dat werd geweigerd. Na een paar maanden heeft hij beslist om zijn vrouw en zijn twee kleine kinderen ook illegaal met de boot naar Europa te laten komen.”

Tesfamichael komt uit Eritrea. Via Ethiopië en Soedan kwam hij in Egypte terecht. Daar betaalde hij 5.000 euro aan een mensensmokkelaar. “We zaten negen uur lang met driehonderd mensen opeengepakt op een hele oude boot”, vertelt hij. Er brak brand uit en de motor viel stil. “De mensen op de boot waren bang en begonnen heen en weer te lopen. De boot schommelde hevig en er kwam alsmaar meer water in de boot”, vertelt Tesfamichael. De passagiers probeerden de motor van de boot te herstarten, maar dat was onmogelijk. Uiteindelijk merkte de kustwacht hen op. Als Tesfamichael terugdenkt aan zijn overtocht, verklaart hij zichzelf voor gek. “Het is eigenlijk een zelfmoordmissie, maar als je geen hoop meer hebt, dan kun je niet anders.”

Bekende gezichten steunen actie

“Het is onwaarschijnlijk dat families die vandaag op de vlucht zijn niet samen mogen blijven”, zegt actrice Marijke Pinoy die haar steun komt betuigen. “Ik heb mijn dochter Lotte en een van mijn kleinkinderen meegebracht. Ik wil het mij niet voorstellen wat het is om mijn kleinkinderen niet te zien opgroeien.”

Acteur en zanger Pieter Embrechts vond de verhalen van Yazan, Moustafa, Asan en Tesfamichael hartverscheurend.

“Het is belangrijk dat we verhalen als deze onder de aandacht blijven brengen. Het gaat hier over ongelijkheid in de wereld. Bootjes vernietigen alleen helpt niet, er moet op een hoger niveau nagedacht worden. Als welvarend land moeten we een plan bedenken om mensen uit oorlogsgebied te helpen."

“We moeten ons schamen als democratie”, vindt schrijver Fikry El Azzouzi. “We laten die vluchtelingen zomaar aan hun lot over. Ze komen met duizenden aan, duizenden sterven in de zee en wij kijken met een cynische blik naar hen. We denken dat ze de maatschappij ontwrichten, maar ze zorgen er net voor dat de maatschappij vooruitgaat.” 

“We beseffen te weinig dat vluchtelingen mensen zijn zoals u en ik", zegt acteur en theatermaker Bert Van Nieuwenhuyse. "Ze komen helemaal ons werk niet afpakken, ze dragen iets bij. Ze zijn waardevol, minstens even waardevol als wijzelf.” 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door spacemonkey op zaterdag 13 juni 2015

    Inderdaad het zijn mensheid onterende toestanden *maar* ze zijn wel met woorden te omschrijven. Aan de basis ligt *overbevolking*..basta.Dat is een louter wetenschappelijk gegeven dat al jaren bezongen wordt o.a in de jaren 70 al door de club van Rome(geen naiëve idioten)daar al opwezen.Op overbevolking teren religies (ongeschoolde mensen zijn relatief lomp en manipuleerbaar).Ooit ook hier zo geweest door onderwijs + de *verlichting* en Renaissance veranderde dat.Op die overbevolking teert de grootste religie *het leugen van eeuwige groei geformuleerd in het casino-kapitalisme (dat nog weinig te zien heeft met het oude kapitalisme,waar nog enige humanistische inslag bestond).Daar moet verder niet over gesausd worden. Hadden de z.g.n slimme mensapen niet ongelimiteerd gekweekt, wel dan had de planeet niet moeten kreunen onder 6,8 miljard entiteiten.Het begint al bij de vrouwen die hun voorplantingsfobie eens beter in een meer rationeel daglicht zouden stellen.Instandhouding van de soort? is nu zelfmoord van de soort.De twee voorgenoemden religie en kapitalisme ontlenen hun macht aan domme massa's.Zij creêren dus bootvluchtelingen en oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen etc.Oorlog = ellende = geen economie= geen eten = geen menswaardig bestaan.Beste mensen vergis u echter niet ook hier is dat volop bezig van binnen uit - minder spectaculair - nt minder schrijnend.NVA en meer van dat NEO-liberaal gespuis vernietigen net dat maatschappelijk model (waar die vele anderen naar toe willen!) De planetaire herverdeling is volop aan de gang op verschillende manieren/plaatsen.De wapenindustrie mag recordwinsten verwachten .Wanneer de klimatologische toest. gaan meespelen zal de chaos enkel toenemen.Het is dweilen kraan wijd open.Leve de globale vernietiging.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties