Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Visserij en landbouw blijven levensgevaarlijk in Gaza

In totaal vijftien Palestijnse boeren en vissers zijn recentelijk getroffen door Israëlische kogels, terwijl ze hun brood probeerden te verdienen. Vissen en land bewerken zijn levensgevaarlijke activiteiten geworden. Israël schendt met deze beschietingen voortdurend het bestandsakkoord.
dinsdag 9 juni 2015

Tijdens de eerste week van juni 2015 waren nog drie Palestijnse vissers voor de kust van al-Sudaniyya, in het noorden van Gaza, het slachtoffer van Israëlische aanvallen.

De Israëlische zeemacht laat volgens een eenzijdig afgelegde beslissing vissers van Gaza niet verder dan drie zeemijl (ongeveer 5,5 kilometer) voor de kust uitvaren, maar zelfs vissers die binnen die zone blijven worden regelmatig verwond of gedood door Israëlische kogels of zagen hun boten vernietigd of aangeslagen worden.

Omdat de meeste visbanken (op ondiepe plekken) verder in zee liggen, is daardoor de visserij in Gaza volledig ingestort en kunnen duizenden vissers hun families niet langer onderhouden.

Economische blokkade

Ook boeren met velden die liggen in de bufferzone van 500 meter tot 1 kilometer van de grens met Israël, worden geregeld beschoten en verwond, soms zelfs gedood. Gaza's kreupele economie loopt darenboven nog meer schade op, doordat Israël de export naar twee van zijn belangrijkste afzetmarkten – de Westelijke Jordaanoever en Israël – zo goed als blokkeert.

Landbouw en de productie van goederen waren ooit de motor van de economie van Gaza, tot Israël en Egypte een blokkade instelden. Na de laatste aanval van Israël tegen de bevolking van Gaza in de zomer van 2014 was een van de voorwaarden voor een staakt-het-vuren dat deze blokkade versoepeld zou worden.

Israël laat nu inderdaad een beperkte export van sommige goederen uit Gaza toe, maar dat is te weinig om de zieltogende economie er weer bovenop te helpen. Analisten en waarnemers hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat Israëls voortdurende beleg van Gaza de regio nog meer kan destabiliseren, met meer geweld en mogelijk een nieuwe oorlog tot gevolg.

"Een jaar na het afbreken van de gesprekken tussen de Israëlische en de Palestijnse regering, is er nog steeds geen politieke uitweg in zicht. Dat vacuüm vult zich snel met vijandelijkheid en geweld", staat in een rapport van het Ad Hoc Liaison Comité  (AHLC).

Het AHLC is een Noorse organisatie die met steun van de EU en de VS de Palestijnse pogingen coördineert om de economie terug te laten heropleven. Het AHLC-rapport beschrijft ook hoe het wegnemen of op zijn minst afbouwen van de Israëlische beperkingen op het vervoer van Palestijnen en hun goederen essentieel blijft voor Palestijnse economische groei.

Werkgelegenheid en economie in Gaza zouden een boost krijgen als Israël de blokkade zou versoepelen en de privé-sector tegelijk versterkt wordt. De onwil van Israël om met Hamas tot een blijvende overeenkomst te komen, wordt nog erger gemaakt door de patstelling binnen de Palestijnse eenheidsregering. Hamas en Fatah slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over het gezamenlijk bestuur van Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bedoeïenen

Intussen gaat Israël door met zijn plannen om duizenden bedoeïenen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Israël uit hun huizen en dorpen te verdrijven. Het kreeg daarvoor groen licht van het Israëlische hooggerechtshof. De meeste van deze bedoeïenen wonen ten oosten van Jeruzalem. Ze zullen met geweld ergens anders op een plaats waar ze geen inspraak over hebben "gehuisvest" worden.

De Israëlische overheid motiveert deze gedwongen verhuizing met het argument dat de bedoeïenen gebouwen en infrastructuur hebben gezet zonder bouwvergunning. Deze bedoeïnen wonen hoofdzakelijk in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft in toepassing van de Oslo-akkoorden volledige civiele en militaire controle in deze Zone C, die 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever omvat.

Daar hebben de Israëlische autoriteiten echter zeer weinig bouwvergunningen toegestaan, omdat zij het land voorbehouden voor de uitbreiding van Israëlische koloniale nederzettingen. "De bedoeïenen riskeren een gedwongen overplaatsing. Dat is een ernstige schending van de Vierde Conventie van Genève (die de rechten van de bewoners van militair bezette gebieden vastleggen) en van meerdere andere verdragen voor de bescherming van de mensenrechten", verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Het beschieten van vissers binnen de toegelaten zone en van boeren op hun akkers zijn schendingen van het bestandsakkoord. Israël schendt dit bestand zowat dagelijks.

Bron: Fishing and Farming in Gaza is a Deadly Business 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.