Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Picknickers zeggen 'ja maar nee' tegen Brusselse voetgangerszone

Voor het derde jaar op rij verzamelden zo’n 1.000 picknickers zondagmiddag op het Brusselse Beursplein. De burgerbeweging Pic Nic the Streets is tevreden dat het Beursplein binnenkort autovrij wordt, maar de strijd tegen koning auto is nog niet volledig gestreden.
zondag 7 juni 2015

 “5, 4, 3, 2, 1,… Ja!” Om klokslag 12 uur spreiden een twintigtal actievoerders hun No parkings-affiches en picknickdekens uit op de Anspachlaan voor de Brusselse beurs. Verbaasde automobilisten moeten noodgedwongen omkeren, terwijl de picknickers stokbroden beleggen en watermeloenen aansnijden. Beetje bij beetje stromen jongeren en gezinnen uit de buurt toe. De sfeer is ontspannen. Voor de kinderen is er zelfs een glijbaan voorzien. “Het gaat hier niet over picknicken, het gaat over een leefbare stad op mensenmaat”, vertelt Gerben Van den Abbeele, één van de organisatoren.

“Laat de stad een eigen leven leiden”

Pic Nic the Streets is blij dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) gehoor gegeven heeft aan hun pleidooi. De bekende Anspachlaan voor het Beursplein en de zijstraten zullen tegen 2017 volledig verkeersvrij worden. Toch maakt de organisatie zich zorgen over de invulling van de vrije ruimte. “De voetgangerszone richt zich vooral op consumenten, toeristen en grote evenementen. Het wordt een onaangename plek voor de bewoners zelf”, zegt Van den Abbeele.

Filosoof Lieven De Cauter steunt de actie van Pic Nic the Streets. “Het pleidooi van Pic Nic the Streets is aangegrepen om van de binnenstad een toeristenzone, een themapark of een groot openlucht winkelcentrum te maken. In dat neoliberale plan zijn daklozen, buurtbewoners en politieke activisten uit den boze. Wie niet neutraal is, wordt naar de uitgang begeleid”.

Ook Tine De Clerck (32) en Nicola Marinus (37) gaan niet akkoord met de plannen. “Steden moeten weer leefbaar te worden. De autovrije zone is gericht op toerisme en consumeren. Voor de buurtbewoners heeft dat weinig meerwaarde. Wij willen een andere stad!”, legt Nicola uit. “Het is alsof er een vrees is voor open ruimtes, maar een stad mag zijn leven leiden en zijn stiltes hebben. Die vrije ruimte moet niet nog eens extra ingevuld worden. Mensen eigenen zich de stad wel toe. Daar is deze picknick een goed voorbeeld van!”, vult Tine aan.

Verkeer

Daarnaast stoot het verkeersplan van de stad op heel wat protest van de Brusselaars. “Rondom de voetgangerszone wordt een soort van miniring aangelegd”, legt Gerben Van den Abbeele van Pic Nic the Streets uit. “Het wordt eigenlijk een voetgangerszone voor automobilisten. Met vier extra parkings moedigt het stadsbestuur bovendien mensen aan om met de wagen naar Brussel te komen.”

“Ik ben hier vandaag, omdat ik van Brussel hou en omdat ik een veilige en gezonde plek voor mijn kinderen wil”, zegt een andere buurtbewoonster. “Ik ben tegen de plannen van de stad. De weinige mooie groene plekjes worden afgepakt en vervangen door parkings. Iedereen weet hoe schadelijk luchtvervuiling is, en toch legt de stad een miniring aan vlak bij scholen en ziekenhuizen.”

Voorlopig laatste editie

Op 29 juni start de testfase en worden het Beursplein en de Anspachlaan autovrij. Daarom was dit de voorlopig laatste editie van Pic Nic the Streets. Toch blijven lokale handelaars en buurtbewoners actievoeren voor een leefbare stad in het Platform Pentagone.

“Als het stadsbestuur geen rekening met ons houdt, komen er zeker nog acties. Misschien niet aan de beurs, misschien niet in picknickvorm. Maar we zijn nog niet klaar!”, aldus Pic Nic the Streets.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.