Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rijke landen investeren nog steeds in steenkool

Westerse landen breken een lans voor het klimaat, maar hebben sinds 2007 meer dan 66 miljard euro belastinggeld in vervuilende buitenlandse steenkoolprojecten gepompt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van een aantal internationale milieu-organisaties.
woensdag 3 juni 2015

In het Duitse Bonn gaat van 1 tot 11 juni 2015 een klimaatconferentie door, waar de cruciale klimaattop COP21 in Parijs eind 2015 wordt voorbereid. De landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO1) die er aan tafel zitten, mogen niet uit het oog verliezen dat ze samen gemiddeld nog altijd 8 miljard euro per jaar in steenkoolprojecten investeren.

Dat stellen de milieuorganisaties Wereldnatuurfonds (WWF), de Natural Resources Defense Council (NRDC) en Oil Change International in hun gemeenschappelijk rapport Under the Rug: How Governments and International Institutions Are Hiding Billions in Support to the Coal Industry (Onder het tapijt: hoe regeringen en internationale instellingen miljarden verbergen voor steun aan de steenkoolindustrie).

"Veel regeringen van industrielanden breken een lans voor ambitieuze actie tegen het klimaat, maar tegelijk investeren hun landen in steenkoolprojecten in het buitenland", zegt Samantha Smith van het WWF. "Je kunt niet allebei doen en geloofwaardig blijven. Het is hoog tijd dat de rijke landen veeleer hun middelen in de oplossingen pompen, zoals hernieuwbare energie, dan belastinggeld te blijven gebruiken om de klimaatverandering te vergroten."

Broodnodige ontwikkeling?

Het rapport toont aan dat de internationale financiering voor steenkool tussen 2007 en 2014 verantwoordelijk is voor een uitstoot die vergelijkbaar is met die van Italië. Japan is de grootste financier van steenkool met in totaal 18 miljard euro investeringen, gevolgd door Zuid-Korea en Duitsland.

Het rapport weerlegt ook de boodschap dat investeringen in steenkool tot broodnodige ontwikkeling zouden leiden in de armste landen. Geen euro van deze investeringen was bestemd voor de armste landen, stellen de organisaties, terwijl een kwart van dat geld gaat naar rijke landen die geen energietekort hebben.

"Als de rijke landen aan de ontwikkelingslanden in Parijs beloftes over de reductie van CO2 vragen, moeten ze ervoor zorgen dat hun investeringsbeleid die logica volgt. Het is tijd om te investeren in oplossingen en niet langer in de vervuilende brandstoffen van het verleden."

1 Alle 28 EU-lidstaten + Australië, Canada, Chili, IJsland, Israël, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Turkije en de VS.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.