about
Toon menu

Nigeriaanse militairen doodden 8.000 onschuldige jongeren

Amnesty International vraagt een onderzoek naar de rol van hooggeplaatste militairen bij oorlogsmisdaden. De mensenrechtenorganisatie lanceert vandaag het rapport “Stars on their shoulders. Blood on their hands”. Daarin staat te lezen dat 8.000 mensen werden vermoord, uitgehongerd, verstikt of gemarteld tot de dood.
woensdag 3 juni 2015

Uit het nieuwe rapport van Amnesty International blijkt dat het Nigeriaanse leger oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid pleegde. Sinds begin 2011 stierven meer dan 7.000 jonge mannen in militaire hechtenis en werden daarbuiten nog eens 1.200 mensen om het leven gebracht. Het rapport bevat getuigenissen van slachtoffers, familieleden van slachtoffers en voormalige leden van de Nigeriaanse veiligheidsdiensten. Daarbij worden de namen genoemd van negen hooggeplaatste militairen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden. 

“Welkom op je sterfbed”

In zijn strijd tegen Boko Haram heeft het Nigeraanse leger sinds 2009 minstens 20.000 jonge mannen gearresteerd. Sommigen waren amper negen. Meestal werden ze met honderden tegelijk opgepakt, maar bijna niemand verscheen effectief voor de rechtbank.

“Welkom op je sterfbed, welkom op jouw plaats des doods, zeiden de soldaten tegen ons.”

Volgens het rapport worden de gearresteerde mannen in overvolle, ongeventileerde cellen zonder sanitair opgesloten. Duizenden mensen kwamen al om het leven door verstikking en marteling. “Bijna elke dag kwamen soldaten mensen uit de cel halen. Soms namen ze twee mensen mee, soms vijf. Die mensen keerden nooit meer terug naar de cel. De soldaten zeiden dat ze ons een voor een zouden afmaken, we droegen toch niets bij aan de maatschappij”, vertelde een getuige.

Bovendien krijgen de gevangenen amper te eten en te drinken. “Soms dronken we elkaars urine”, vertelde een voormalige gedetineerde. Er braken ziektes als cholera uit. Om de ziekten tegen te gaan werden er chemicaliën in de cellen verspreid. “Vele verdachten stierven door vergassing”, vertelde een legerbeambte. 

In de dorpen in noordoost Nigeria werden daarnaast 1.200 mensen geëxecuteerd. Na aanvallen van Boko Haram viel het leger de dorpen binnen en maakte het ongewapende en onschuldige jongeren af. 

Legertop op de hoogte

Uit documenten die Amnesty International kon inkijken, blijkt dat de Nigeriaanse legertop op de hoogte was van de operaties in noordoost Nigeria. Daarom roept de mensenrechtenorganisatie de nieuwe president Buhari op om actie te ondernemen.

“De nieuwe regering heeft de uitgelezen kans én de taak om de bescherming van haar burgers te garanderen. De Nigeriaanse leiders moeten een einde maken aan de cultuur van straffeloosheid binnen de strijdkrachten”, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal bij Amnesty in een persbericht.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.