Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Dag vijf van de Ivago-staking in Gent: tijd voor bemiddeling

Afgelopen dinsdag legden de arbeiders van de Gentse afvalintercommunale Ivago het werk neer. "Als je zegt wat je denkt, dan krijg je te horen dat je moet zwijgen." Vandaag wordt er bemiddeld tussen directie en vakbonden.
maandag 1 juni 2015

Dag vijf van de Ivago-staking in Gent. Aan het stakerspiket is de sfeer gemoedelijk, maar beslist: “Als er geen oplossing uit de bus komt, doen we voort.” Wie wil werken mag door en krijgt zelfs een vriendelijke goeiemorgen. Een oude lijnbus vol affiches en spandoeken van Hart boven Hard komt aangereden. De burgerbeweging komt de stakers een hart onder de riem steken. 

Afgelopen dinsdag legde het merendeel van de Ivago-arbeiders in Gent het werk neer. Directe aanleiding was het ontslag van een straatveger die na twintig jaar dienst plots op korte tijd drie negatieve evaluaties kreeg (volgens zijn collega’s omdat hij rechtuit was en “zijn gedacht had gezegd”). Daarop kwam er heel wat opgekropte frustratie naar boven, met name over de managementstijl van het nieuwe bestuur dat sinds een drietal jaar aan het roet staat. “Twintig jaar lang was er geen probleem, en dan ineens doet die mens alles verkeerd. Hij had met het vorige bestuur een goede relatie. Er was al eens een meningsverschil, maar dat werd uitgepraat. Als je nu zegt wat je denkt, dan krijg je te horen dat je moet zwijgen. Wie niet zwijgt, wordt geviseerd en extra gecontroleerd.”

De scherpe en soms onzinnige controles kunnen op heel wat kritiek rekenen. Een vuilnisophaler kreeg een negatieve evaluatie omdat hij een broodje had gekocht op zijn route. Hij had honger. “Wij sleuren wel van ‘s ochtends vroeg met loodzware zakken en lopen kilometers achter die vuilniswagen aan. En ja, dan heb je al eens honger. Maar het mag dus niet. We mogen ook nauwelijks nog contact hebben met de mensen. Als iemand ons op warme dagen een flesje water aanbiedt, dan moeten we dat weigeren.”

Twee maanden geleden voerden de Ivago-werknemers al actie bij het Gentse Stadhuis om de arrogante houding van de directie en de laattijdige uitbetaling van de lonen aan te klagen.

Allemaal aan hetzelfde zeel

De stakingsgraad is bijna honderd procent. Van de paar honderd arbeiders zijn er hooguit vijftien werkwilligen. De rest zet de strijd onverzettelijk door. Al begint het financieel wel door te wegen. “Vijf dagen staken, dat begin je te voelen in je portemonnee,” vertrouwt een van de stakers ons toe. “Vooral als je niet gesyndiceerd bent, zoals ik. En we verdienen al niet veel.” Een groot deel van de stakende arbeiders zijn niet aangesloten bij een vakbond en heeft dus ook geen recht op een stakersvergoeding. “Niet dat die stakersvergoeding zo vet is (30 euro per dag), maar het is toch iets.”

“De staking was niet gepland en komt niet vanuit de vakbond. We waren het zelf beu. Maar we trekken wel allemaal aan hetzelfde zeel: de mannen van het ABVV, die van het ACV en de grote groep die niet bij de vakbond zit. We willen dat het verandert. Dat men naar ons luistert en ons serieus neemt.”

Over de opvorderingen door de burgemeester willen ze niet veel kwijt. “We doen gewoon niet open wanneer er aangebeld wordt. Maar af en toe hebben ze iemand liggen. En dan kun je niet anders dan gaan werken.”

De meeste stakers willen liever niet op de foto. “We gaven onlangs een heel interview aan een andere krant en die hebben ons gewoon zwartgemaakt.” 

Bemiddeling

De solidariteitsbus van burgerbeweging Hart boven Hard vertrekt. Werkbaar werk bloklettert een van de spandoeken voor de ramen. De bus brengt stakers en sympathisanten van het piket in de Proeftuinstraat naar het congrescentrum Zebrastraat, waar het geplande bemiddelingsgesprek tussen directie en vakbonden plaatsvindt.

We mogen niet weg voor we een bekertje verse koffie hebben gedronken. We vragen de achterblijvende stakers wat ze verwachten van het bemiddelingsgesprek. “We hebben het ontslag gevraagd van twee directieleden. Met grondige redenen. We zullen zien wat ervan komt.”

In de Zebrastraat stapt de bonte bende uit de bus om de onderhandelaars op te wachten. Ze worden met luid gejoel ontvangen. “Geen idee hoe lang dat hier gaat duren”, vertrouwt men ons toe, “maar beter lang en goed dan rap en half.” 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door WoutertT op maandag 1 juni 2015

  Ik heb zelf ervaren hoe jonge en gemotiveerde kaderleden hun werk beter dan nodig willen doen. Waar de directie zegt besparen, doen zij er nog een schepje bovenop om toch beter te doen dan hun objectief. Leeftijd en de verlopen loopbaan is niet meer van tel. Je werkt terug zonder een loopbaangeschiedenis. De moderne manager werkt met een rekenblad en daar zijn emoties niet van tel. Ook mensen die hun zegje durven doen zijn minder gewenst. Zo stelde ik aan de directie voor om mensen met lange loopbaan op een andere manier te evalueren dan jongeren. Zo zou de persoonlijke voorgeschiedenis in het bedrijf ook een rol moeten spelen. Wanneer men 30 jaar naar tevredenheid van de directie werkt, zou er toch enige toegevendheid moeten zijn.

 • door Daniël Verhoeven op dinsdag 2 juni 2015

  Ik raad al degenen die kritiek hebben op de mannen en vrouwen van IVAGO aan eens het E-book van Rutger Bregman & Jesse Frederik: "Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers" te lezen. Zie http://kiosk.decorrespondent.nl/products/rutger-bregman-jesse-frederik-waarom-vuilnismannen-meer-verdienen-dan-bankiers-ebook

  Ik ken natuurlijk ook niet alle details van wat zich daar precies afspeelt in dat conflict, maar als de stakers zo volhardend zijn en de vakbonden achter staan kan het bijna niet anders dan dat ze echt redenen hebben om te staken.

  Het is intussen zelfs na tussenkomst van de federale sociale bemiddelaar die tussen haakjes op vakantie was tot voor maandag nog altijd niet opgelost. Dat er maar één federale sociale bemiddelaar beschikbaar is voor conflicten bij overheidsdiensten, is op zichzelf ook al een schande.

  Ik hoop dat de Burgemeester en Tine Heysse (schepen milieu en voorzitter bij IVAGO) bij hun verstand komen en eens grote kuis houden in het management van IVAGO. Indien niet, dreigen ze alle krediet te verliezen bij de sociaal voelende Gentenaars. En dat zou een ramp zijn na de volgende gemeenteraadsverkiezingen.... een stadsbestuur als in Antwerpen krijgen zou een ramp zijn.

  • door Rieteke en Corneille Van den Borne op dinsdag 2 juni 2015

   Ook al is het letterlijk en figuurlijk ver van ons bed, wij zijn solidair met jullie. Hou vol.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties