Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bloedstollende reportagereeks over lot vluchtelingen

Dat er zich drama's afspelen aan de Europese buitengrenzen, daar hoeft stilaan niemand nog van overtuigd te worden. Toch zijn we ons er zelden van bewust hoe tragisch en gruwelijk het lot van vluchtelingen is. Het Amerikaanse nieuwsmagazine Vice probeert daar verandering in te brengen, met een vierdelige reeks die door merg en been gaat.
maandag 1 juni 2015

Volgens het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) waren er nooit zoveel mensen op de vlucht als vandaag. In 2013 waren meer dan 51,2 miljoen mensen die hun vaste verblijfplaats verlieten. Het gaat dan zowel om ontheemden in eigen land (33,3 miljoen) als vluchtelingen (16,7 miljoen).

Tussen januari en september 2014 stierven 3072 mensen toen ze via de Middellandse Zee Europa trachtten te bereiken, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie. Dat aantal doden blijft stijgen. In het voorjaar van 2015 waren er verschillende bootrampen waarbij in één klap honderden mensen het leven lieten.

Maar maatregelen om de veiligheid van vluchtelingen te verhogen blijven uit, zo meldt Vluchtelingenwerk in haar jaarverslag dat afgelopen week verscheen. “Ondanks al deze doden en Triton (de Europese reddingsoperatie) steekt de Europese Unie veel geld en energie in het beveiligen van de externe grenzen door Frontex, het agentschap voor grensbewaking van de EU. En niet in het creëren van legale en veilige vluchtwegen, die vandaag zo goed als niet bestaan voor mensen op de vlucht.”

In de vierdelige reportagereeks Europe or Die onthult Vice tot welke tragedies de Europese grenspolitiek leidt. Elk van de vier reportages focust op één van de poorten richting Europa. Deel één belicht de grensovergang tussen Marokko en Spanje, deel twee geeft een inkijk in hoe boottransporten richting Griekenland georganiseerd worden. In het derde deel wordt het trieste lot van vluchtelingen getoond die vastzitten in Bulgarije. Het vierde en laatste deel toont de hel van de Libische detentiecentra waarin duizenden vluchtelingen worden vastgehouden. Het is een reportagereeks die door merg en been gaat en de onvoorstelbare ellende toont waarin duizenden mensen zich bevinden.

Tot slot een waarschuwing: deze reportagereeks is niet bestemd voor gevoelige kijkers.

Episode One: Storming Spain's Razor-Wire FenceEpisode Two: Death Boats to GreeceEpisode Three: Trapped in BulgariaEpisode Four: Migrant Prisons of Libia

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door spacemonkey op dinsdag 2 juni 2015

    'T ja aan de Mexicaanse grens staat er een hekwerk...en hier ziet het er al niet veel beter uit.Terwijl in 1989 de muur in Berlijn verdween zijn er vele anderen bij gebouwd.Administratieve muren waardoor mensen zich in een bureaucratische gevangenis bevinden (zonder dat ze het veelal doorhebben..big brother deontologie) Inmiddels zijn er tal van *goede* boeken geschreven door opmerkelijke auteurs van geo-politici tot economen en Biologen toe.Wanneer populatie A bij (een andere) populatie B terecht komt of op bezoek gaat, kunnen volgende dingen ontstaan.Verwondering en interesse A in B.Afhankelijk van een groot aantal gedragscodes en toestanden kan er een vorm van acceptatie ontstaan.A en B kunnen elkaar op tal van gronden verwerpen (zelfs naar het leven staan). Een steeds terugkerend gegeven is dat *gelijk* welk land slechts een *bepaald* aantal bezoekers (vreemdelingen) op een sociaal verantwoorde manier kan opnemen in zijn *eigen* sociocultureel model.Landen als de Verenigde staten en Australië elimineerden gewoon de aanvankelijke bewoners of plaatsten hun model er gewoon lompweg bovenop het originele.Het *oude* Westen gaat gewoon overspoeld worden door meer viriele-aggresievere jongere culturen bvb de islam etc.Verder zijn er tal van modellen die het ook op technisch wetenschappelijk vlak beter doen dan de vastgeroeste culturen van hier.We staan voor een planetaire herverdeling en de eraan gekoppelde volksverhuizingen als nooit voorheen.Indien daar geen humane middelen op ingezet worden wordt het een drama.Samen met de in heftigheid toegenomen klimatologische omst. zal het hele boeltje de economisch bureaucratische modellen op een hoopje vegen (indien de nodige flexibiliteit ontbreekt).Europa plaatst zich in het oog van de storm.Hoeveel mag dat gaan kosten?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties