Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Oproep aan FIFA: sluit Israël uit wegens apartheid

Een aantal persoonlijkheden waaronder John Berger, Breyten Breytenbach, Noam Chomsky, Ken Loach en John Pilger lanceren een oproep aan de internationale voetbalfederatie FIFA om de Israëlische voetbalfederatie IFA uit te sluiten, net zoals Zuid-Afrika ooit 30 jaar werd uitgesloten wegens apartheid. Lees hier hun oproep:
vrijdag 29 mei 2015

De voetbalassociatie van Palestina legt op 28-29 mei een motie neer op de jaarvergadering van FIFA, met de vraag de Israëlische voetbalfederatie IFA te schrappen als lid. Wij dringen bij de delegaties op het FIFA-congres aan om deze motie te ondersteunen. Palestina speelde voor staande ovaties van voetbalfans van alle landen op de Asian Cup in januari 2015.

Alleen al het feit dat ze op het toernooi konden verschijnen was een heldhaftige prestatie, in het licht van de obstakels waar het team mee werd geconfronteerd. Zonder dank aan de IFA. Deze voetbalorganisatie stond schouder aan schouder met het moorddadige regime van Israël, terwijl Palestijnse voetballers werden neergeschoten, geslagen, gebombardeerd en opgesloten samen met hun medeburgers.

Het logo van de Palestinian Football Association, met een olijfboom als nationaal symbool (PFA)

Hun enige antwoord op de dagelijkse blokkering van de bewegingsvrijheid om te reizen, van de toernooien en van de ontwikkeling van sportinfrastructuur was de herhaling van het voortdurend misbruikte mantra van 'veiligheidsoverwegingen'.

De IFA verwelkomt voetbalploegen van illegale koloniale nederzettingen in haar competitie. Een deel van de nationale kinderliga voor voetbal werd raciaal gesegregeerd, wat juridische reacties heeft uitgelokt. De IFA heeft nooit voetbalploeg Beitar Jeruzalem FC gedisciplineerd voor zijn reeds lang aangehouden verbod op het aanwerven van Arabische spelers. Ze heeft evenmin enige actie ondernomen om het beruchte anti-Arabisch geweld van de supporters van deze club aan banden te leggen.

Twee jaar diplomatie is er niet in geslaagd enige verandering teweeg te brengen en de FIFA moet nu in actie schieten met strafmaatregelen, om zijn humanitaire ethische waarden te verdedigen. De 30 jaar lange uitsluiting van Zuid-Afrika uit haar rangen is een precedent voor deze broodnodige actie. De les uit dit alles is zonder enige twijfel dat er geen 'positief engagement' kan zijn met apartheid – alleen principiële oppositie.

De FIFA is het aan alle Palestijnen verschuldigd hun recht te vrijwaren op volwaardige deelname aan voetbal door de oproep te steunen van de Palestijnse voetbalfederatie voor de schorsing van de IFA.

John Berger, Rodney Bickerstaffe, Breyten Breytenbach, Noam Chomsky, Richard Falk, Pat Gaffney, Rev Garth Hewitt, Ronnie Kasrils, Aki Kaurismaki, Bruce Kent, Ken Loach, Michael Mansfield, Miriam Margolyes, John Pilger, Bob Russell, Salman Abu Sita, Ahdaf Soueif, Jenny Tonge, Benjamin Zephaniah

Vertaling Lode Vanoost

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

12 reacties

 • door speedmaster op vrijdag 29 mei 2015

  als leek op voetbalgebied heb ik mij altijd al afgevraagd waarom israel kan en mag deelnemen aan de europabeker.

  • door Marc Depuydt op zaterdag 30 mei 2015

   Ja, dat heb ik mij ook steeds afegevraagd. En waarom mag Israel ddelnemen aan Eurosong festival en alle aziatische staten die als vroegere delen van de SovjetUnie nu deelnemen aan hetzelfde festival.

 • door Bluethunder op vrijdag 29 mei 2015

  In de meeste landen in het Midden-Oosten zijn Assyrische, Koptische en andere Christenen ook tweederangsburgers die systematisch gediscrimineerd worden. Idem voor de Koerden in Turkije. En zo kan ik helaas nog heel lang doorgaan. Ik vrees dat de Fifa nog veel landen zal moeten uitsluiten als apartheid een criterium wordt.

  • door sam vanderleyden op vrijdag 29 mei 2015

   en ja idd... "zou moeten". Volledig akkoord dan.

  • door Mezelf op vrijdag 29 mei 2015

   En verder : in half Afrika worden bepaalde minderheden gediscrimineerd of uitgesloten.

  • door Lode Vanoost op vrijdag 29 mei 2015

   Ik herinner me dit soort argumenten van in de tijd van de boycot Zuid-Afrika periode. U schijnt zich niet te realiseren dat u niet tegenspreekt dat Israël een apartheidsstaat is.

   • door Mezelf op vrijdag 29 mei 2015

    Het boycotten van Israël vanwege de "apartheid" die het organiseert, zonder andere landen te boycotten die even intolerant zijn tov hun minderheden/buren is ook onrechtvaardig ; men steunt immers de slachtoffers van Israel, doch niet die van andere landen. Hebben alle slachtoffers niet evenveel recht op verontwaardiging én actie ?

   • door antond op vrijdag 3 juli 2015

    Israel is een van de vele staten waar onrecht plaatsvindt. Het ontgaat mij, en vele anderen, waarom Israel door sommigen, als enige, of een van de weinige, op het strafbankje moet. Ik ben benieuwd naar de verklaring van de beminde gelovigen in de linkse kerk hiervoor.

    Meestal klinken de frasen uit deze hoek even hol als die van de vertegenwoordigers van de marxistische schrikbewinden van voor 1989

 • door Didier op vrijdag 29 mei 2015

  Terechte en hoognodige oproep, waartegen uit menselijk standpunt geen geldig argument in te brengen is.

  Zeker als je weet dat “het neerschieten, slagen, bombarderen en opsluiten van Palestijnse voetballers” – om dat puntje er uit te lichten – heel erg in de richting wijst van een doelgerichte strategie. Lees dit artikel waarvan de titelvraag helaas positief moet beantwoord worden.

  http://wallwritings.me/2014/03/17/does-the-idf-target-palestinian-soccer-players/

 • door Luc Vinckx op vrijdag 29 mei 2015

  Ik denk dat er meer reden is om Rusland uit te sluiten dan Israel.

 • door thierry op vrijdag 29 mei 2015

  Niet te snel juichen Israelbaschers, de klacht is inmiddels teruggetrokken. Inderdaad, prachtige olijfboom in het logo van de PFA. Dikke bullshit natuurlijk...Rajoub, voorzitter PFA is helaas geen doetje. Onruststoker en terrorist die granaten naar mensen gooit. Verheerlijking van zelfmoorterroristen door een ping-pongtoernooi naar een van de "martelaren" te noemen...

  • door bart de nijn op dinsdag 2 juni 2015

   Geweld is altijd verkeerd, maar... ik heb meer begrip voor een Palestijn die als een kat in het nauw, rare sprongen maakt, dan voor een regime dat met steun van een grootmacht het dagelijks leven van miljoenen tot een hel maakt: voortdurende vernederingen, af en toe gebombardeerd, economisch geboycot, geen bewegingsvrijheid, eigenlijk opgesloten in een concentratiekamp (in Gaza met 1,7 miljoen op 300 km² woestijn), alleen omdat ze Palestijn zijn en in de weg lopen van Zionisten op zoek naar 'lebensraum'... Ik ken geen ander volk dan het Palestijnse dat zoveel onrecht wordt aangedaan. Daarenboven geeft de staat Israël vele terroristen (waartegen overal ter wereld soms drakonische maatregelen worden genomen - die onze vrijheid aantasten) een alibi om hun gedrag te verantwoorden. 30 jaar duurde de boycot tegen het Apartheidsregime? De 'Boeren' in Zuid-Afrika hebben nooit in die mate haar zwarte bevolking behandeld, dan de Israëli's hun Palestijnse (zonder de RSA van toen goed te praten, maar de komst en het gedrag van Mandela èn De Klerk bewijzen mijn stelling)!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties