Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tropisch hout uit DR Congo is crimineel hout

Het regenwoud in de Democratische Republiek Congo (DRC) speelt een vitale rol in de strijd tegen de klimaatverandering. Door corruptie en gebrek aan politieke wil, staan deze bossen echter onder voortdurende druk. “De houtindustrie in het land profiteert van een georganiseerde chaos”, zegt een nieuw rapport.
donderdag 28 mei 2015

“Illegale ontbossing, het kappen van bedreigde boomsoorten, wereldwijde export van verdacht hout, schendingen van de rechten van lokale gemeenschappen en de vernietiging van de natuurlijke habitat van de bonobo1.” Volgens het rapport Trading in Chaos- The Impact of illegal logging at home and abroad in the DRC  van Greenpeace Afrika zijn dit slechts enkele gevolgen van de chaos die wordt aangericht door een van de grootste houtbedrijven in de Democratische Republiek Congo (hoofdstad Kinshasa, voormalig Zaïre).

Volgens deze studie is het bedrijf dat de grootste ravage aanricht Cotrefor, een Libanese houtfirma die sinds 2011 actief is in het tropische regenwoud in de DRC, het tweede grootste regenwoud ter wereld. Greenpeace Afrika volgde voor dit onderzoek twee jaar lang het reilen en zeilen van het bedrijf en noemt de resultaten van het onderzoek schokkend.

Een tuinpoort in afrormosia-hout

Zo werden onder meer vaststellingen gedaan van mishandeling van werknemers, onbetaalde belastingen en onregelmatigheden bij het kappen van bomen. Ook de toegewezen quota van bedreigde boomsoorten zoals afrormosia (Pericopsis elata), werden stelselmatig overschreden.

Straffeloosheid

Het rapport toont aan dat Cotrefor erin slaagde in een sfeer van totale straffeloosheid te handelen. "Cotrefors illegale houtkap bedreigt soorten zoals de bonobo en de houtsoort afrormosia", zegt Raoul Monsembula van Greenpeace Afrika. "Het bedrijf komt de sociale verplichtingen niet na en doet niet aan duurzame ontwikkeling. Het gevolg is een volledig gekapt woud en beroofde lokale gemeenschappen."

"De activiteiten van dit bedrijf en andere firma's die op soortgelijke manier werken, zijn symptomatisch voor de georganiseerde chaos die de hele houtsector in de DRC tekent", zegt Monsembula. "Zwak bestuur en corruptie ondermijnen het hele systeem dat erop zou moeten toezien dat onze bossen beschermd worden.

Export naar de EU

Ondanks de georganiseerde chaos in zijn activiteiten is Cotrefor in staat om zijn houtproducten wereldwijd zonder hinderpalen te verhandelen, inclusief de EU, de VS en China, zegt Greenpeace. De bevoegde autoriteiten van de EU slagen er niet in om bestaande wetten af te dwingen zoals het Verdrag inzake de Internationale handel in Bedreigde Soorten (CITES) en het Europese Houtverdrag (EUTR). Die verdragen zijn net ontworpen om te voorkomen dat illegaal gekapt hout uit het Congobekken wordt ingevoerd op de Europese markt.

"Met dergelijke straffeloosheid en het zwakke bestuur van de DRC, is het niet te verwonderen dat de export van illegaal gekapt hout op grote schaal plaatsvindt", zegt Monsembula. " Voor elke geslaagde export zijn er handelaars die bereid zijn om een oogje dicht te knijpen, en overheden die niet in staat zijn om transacties van hout van illegale of op zijn minst dubieuze oorsprong, te voorkomen."

Bron: Trading in Chaos- The Impact of illegal logging at home and abroad in the DRC  

1 De bonobo (Pan paniscus) is de apensoort die genetisch het dichtst bij de mens (Homo sapiens) staat. Bonobo's hebben een zeer specifieke sociale gemeenschapsstructuur die hen onderscheidt van alle andere apensoorten. Het is een met uitsterven bedreigde diersoort.   

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Marc Depuydt op zaterdag 30 mei 2015

    Wat wil je? Een kleptomanische regering die in dienst van zichzelf en de exportfirma's die enkel op hoge winsten uitkijkt en de regering van Congo die er nog steeds niet in slaagt de wetten te doen toepassen. En zo wordt Congo leeggeplunderd door de malafiede firma's of het nu Libanese of Chinese firma's zijn.

    • door Lode Vanoost op zaterdag 30 mei 2015

      Correcte observatie, maar u vergeet de Europese en Amerikaanse bedrijven er bij te voegen, die evengoed aan de corruptie deelnemen (corruptie doe je altijd met minstens twee), evenals de Europese en Amerikaanse regeringen die de Congolese regering de hand boven het hoofd houden. Verwar retoriek en ronkende verklaringen niet met de realiteit. In werkelijkheid steunt bijvoorbeeld de Belgische regering nog steeds voluit de regering van president Kabila.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties