Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Yanis Varoufakis: "Democratie niet gediend met goedgelovige pers"

Na de Eurogroep van 24 april 2015 werd Grieks minister van financiën Yanis Varoufakis in zowat alle media door het slijk gesleurd. Zijn Europese collega-ministers zouden hem een 'amateur' en een 'gokker' genoemd hebben. Een maand later weerlegt hij deze leugens en lanceert hij een oproep aan de Europese burgers om geheimhouding in de Eurogroep en volgzame media in vraag te stellen.
maandag 25 mei 2015

De waarheid over Riga 

Het was 24 april. De samenkomst van de Eurogroep die dag in Letland was voor Griekenland uiterst belangrijk. Het was de laatste samenkomst van de Eurogroep voor de deadline van 30 april, die we collectief hadden afgesproken (op de Eurogroep-meeting van 20 februari) om een akkoord te bereiken overeen aantal hervormingen die Griekenland zou implementeren, met de bedoeling op tijd de vastgelopen situatie met onze kredietverleners te ontzenuwen.

Deze samenkomst eindigde zonder een akkoord. De media begonnen toen 'lekken' te publiceren die de wereld een grotesk vervalst beeld voorspiegelden van wat daar was gezegd. Gerespecteerde journalisten en eerbiedwaardige media verspreidden toen leugens en roddels over wat mijn collega's tegen mij zouden hebben gezegd, wat ik daar op zou hebben geantwoord en hoe ik de Griekse positie had voorgesteld.

De daaropvolgende dagen en weken werden overheerst door deze valse verhalen die zowat iedereen overnam als zogenaamd accurate verslagen, ondanks mijn voortdurende en zakelijke ontkenningen. Onder die barrage van desinformatie werd de publieke opinie er van overtuigd dat ik op de Eurogroep-meeting van 24 april in Riga door mijn collega-ministers was uitgemaakt voor ondermeer 'tijdverspiller', 'gokker', 'amateur' en dergelijke, dat ik mijn kalmte niet kon bewaren, en dat als gevolg van dit alles mijn eerste minister (Alexis Tsipras) me 'naar de zijlijn' verwees voor de verdere onderhandelingen. (Er werd zelfs geschreven dat ik niet meer zou deelnemen aan de volgende vergaderingen van de Eurogroep, of dat ik onder 'supervisie' zou komen te staan van een andere (Griekse) collega-minister).

Uiteraard was niets van dit alles ook maar een beetje waar:

 • mijn collega ministers in de Eurogroep hebben me nooit anders dan collegiaal, beleefd en respectvol behandeld;
 • ik ben tijdens elk ogenblik van deze samenkomst altijd kalm gebleven;
 • ik blijf verder onderhandelen met mijn Europese collega's ministers van financiën aan het hoofd van de Griekse vertegenwoordiging bij de Eurogroep.

Toen verscheen een artikel in New York Times Magazine dat de mogelijkheid opperde dat er een opname zou bestaan van deze Eurogroep-meeting. Plots begonnen alle media en journalisten die de leugens en roddels van 24 april hadden verspreid van toon te veranderen. Zonder ook maar het minste vermoeden van excuses voor de vloedgolf aan onwaarheden die ze de weken daarvoor over mij hadden verspreid, begonnen ze me af te schilderen als een 'verklikker' die de vertrouwelijkheid van de Eurogroep had geschonden.

Deze morgen (24 mei 2015) heb ik me formeel uitgesproken over deze zaak in de talkshow van Andrew Marr op BBC1. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de waarheid ook hier uit te schrijven – op mijn vertrouwde blog. Dat doe ik zo:

Zoals ik aan Andrew Marr uitlegde, neem ik dikwijls tijdens vrije minuten tussendoor mijn interventies en antwoorden op op mijn gsm, vooral wanneer ik voor de vuist heb gesproken. Dat is uiteraard met de bedoeling om voor mezelf mijn exacte uitspraken te herinneren en om mijn eerste minister, het kabinet, het parlement en dergelijke te kunnen inlichten over wat ik precies heb gezegd. Ik heb dat ook gedaan tijdens de Eurogroep in Riga en daarna heb ik in Athene die opnames gebruikt als bron om mijn collega's op de hoogte te houden.

De weken daarop heb ik stand gehouden tegen de stroom leugens die als een oncontroleerbaar lek in een rioolput over mij werden verspreid. Ik heb elke provocatie weerstaan en geweigerd ook maar iets te verspreiden over wat ik tijdens de samenkomst in Riga heb gezegd – zelfs de geschreven teksten van mijn eigen toespraken niet, laat staan mijn eigen geluidsopnames.

Aan zij die me hebben beschimpt: u heeft van mij geen enkele lek gekregen tijdens of na mijn samenkomsten (met de Eurogroep). Meer zelfs, niemand heeft de vertrouwelijkheid van deze vergaderingen meer gerespecteerd dan ik – zelfs in de dagen en weken dat ik door de nieuwsmedia werd geprovoceerd met valse, persoonlijke aanvallen over deze samenkomsten.

Aan mijn Europese medeburgers zeg ik nog dit: Misschien is het tijd dat we een beetje sceptischer worden over de journalistiek waarop we vertrouwen als burgers. En misschien zouden we de Europese instellingen in vraag moeten stellen, waar beslissingen van monumentaal belang worden genomen in naam van de Europese burgers, maar waarvan nooit nota's worden genomen of gepubliceerd.

Geheimdoenerij en een goedgelovige pers voorspellen niets goeds voor de Europese democratie.

Yanis Varoufakis, 24 mei 2015

Yanis Varoufakis hield als professor economie reeds jaren voor zijn benoeming tot Grieks minister van financiën een veel gelezen blog bij met bedenkingen en commentaren. Hij zet deze blog ook nu nog verder. Zijn blog The truth about Riga verscheen op 24 mei 2015 en werd vertaald door Lode Vanoost. Zijn Engelstalige blogs kunnen gevolg worden als nieuwsbrief op http://yanisvaroufakis.eu/

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

13 reacties

 • door antbover op maandag 25 mei 2015

  Goed zo Yanis Varoufakis . Ik ben nu wel heel benieuwd hoe " de pers" zal omgaan met deze boodschap. Of blijft alles in de trend van : " wiens brood men eet, diens woord men spreekt"? Wel , ikzelf denk dat niet en wel omdat alle leugens en verdraaiingen uiteraard botsen met de werkelijkheid. Die werkelijkheid is naar ik denk : Griekenland heeft de sleutel tot het voortbestaan van Europa, zoals het nu is , in handen. De kettingreactie die ongetwijfeld volgt op een uittreden van Griekeland is het schrikbeeld , de nachtmerrie , het spook dat Europa in haar greep houdt. Griekenland zal ten koste van wat dan ook haar plaats moeten vinden IN Europa. En ja , het is meer dan gewenst dat links het arrogante Europese beleid van vandaag countert.

  • door jempi op dinsdag 26 mei 2015

   Zoals ik op een eerder artikel reageerde; Europa als unie is ten dode opgeschreven omdat het zich meer dan dictatoriale trekjes aanmeet. Daarom ook dat de Eurokritische partijen volop profiteren van dit Europees wanbeleid. Het is eerder een nachtmerrie dit dictatoriaal Europa kost wat kost in stand te houden met alle gevolgen vandien.

 • door Mezelf op maandag 25 mei 2015

  Iedereen begrijpt dat stiekem opnames maken van vertrouwelijke gesprekken niet echt de ideale weg is om een vertrouwensband te scheppen met de andere gesprekspartners, die maar goedschiks moeten geloven dat Varoufakis alleen zijn eigen interventies opgenomen heeft. Telkens zijn apparaatje afgezet als hij uitgesproken was ? Telkens terug opgezet als de anderen iets repliceerden ?

  • door Lode Vanoost op maandag 25 mei 2015

   De uitleg die Varoufakis geeft is overduidelijk en correct. Het is totaal niet wat jij er doelbewust van maakt. Van u verbaast me dat uiteraard niet.

   • door Mezelf op maandag 25 mei 2015

    Hoe weet U dat de uitleg van Varoufakis corrrect is ? Vindt u het normaal dat iemand vertrouwelijke gesprekken (gedeeltelijk ?) opneemt, zonder dat de gesprekspartners ervan op de hoogte zijn, laat staan ingestemd hebben ? Mag men überhaupt kritisch zijn tegenover dhr. Varoufakis ?

    • door Philippe Gits op dinsdag 26 mei 2015

     Dit is nu net het punt waarover het gaat. Yanis Varoufakis zegt 'zijn' waarheid. De pers zegt de 'hare'. U gaat er vanuit dat de pers gelijk heeft. Alleen is dit niet altijd zo. Dhr. Varoufakis mag ook zijn waarheid meedelen. Dit is nu net waarover het gaat. Helaas is het zo dat meestal maar één mening naar boven komt drijven.

 • door Kurt op dinsdag 26 mei 2015

  Respect! Die man speelt het Prisoners Dilemma meesterlijk. In alle interviews, alle opiniestukken beweert hij het tegendeel, zoals het hoort. Enkel jammer voor hem dat de Duitsers ook speltheorie kennen en hem alle hoeken van de kamer laten zien.

 • door Jan Willems op dinsdag 26 mei 2015

  Varoufakis is een verstandig man. Maar sta me toe vraagtekens te plaatsen aan dit soort 'afluisterpraktijken'. Ook daar is de democratie niet mee gediend.

  • door ria aerts op woensdag 27 mei 2015

   Hopla, daar gaan we weer. Eens te meer wordt er een feit uitgelicht en daar gaat men dan kritiek op leveren om iemand zwart te maken. Het is niet verboden om vergaderingen op te nemen, dit zijn dan ook geen geheime opnames. Iedereen die al eens aan vergaderingen deelneemt, of interviews afneemt, neemt de gesprekken op om er later een verslag van te maken, geen elementen te vergeten... dat is toch normaal. Nee, er moet weer iets vies en slecht van gemaakt worden. Maak u liever zorgen over een vroeger degelijke pers die nu stilaan schandaalpers wordt.

   • door Mezelf op zondag 31 mei 2015

    Het waren wel geheime opnames. De collega's wisten niet dat Varoufakis opnames nam. Waarom kondigde hij het niet gewoon aan ? Vroeg hij het niet aan de collega ministers ? Hij geeft de aanzet tot argwaan. http://www.reuters.com/article/2015/05/21/us-eurozone-greece-varoufakis-idUSKBN0O61KB20150521

    • door Lode Vanoost op zondag 31 mei 2015

     Het waren geen 'geheime' opnames. Als je tijdens vergaderingen in het volle zicht van al je collega's iets op je eigen gsm inspreekt, kan dat ook niet. Overigens is dit een zeer courante en compleet normale praktijk zowel in de soort vergaderingen als in de privé-sector. Zoals hij zeer duidelijk uitlegt nam hij alleen eigen ingesproken opmerkingen op, niet de tussenkomsten van anderen. U volhart in de boosheid door steeds weer dingen te beweren die niet overeenkomen met wat in het artikel staat. Omdat Varoufakis ideeën vertegenwoordigd waar u het mee oneens bent (wat uw volste recht is) en u blijkbaar geen echte inhoudelijke tegenargumenten heeft (wat uw zwakte is) probeert u het dan maar met verdachtmakingen.

 • door Roland Horvath op dinsdag 26 mei 2015

  In vergaderingen van parlementen zijn er opnames: audio, video. Alles wat gezegd wordt, wordt daar genoteerd. In vergaderingen als de eurogroep behoort ook alles, wat gezegd wordt, genoteerd te worden. Er zijn namelijk veel partijen: 19 landen vertegenwoordigd. Opnamen maken voor uzelf is dan maar een herhaling van het voorgaande. Men moet/ mag veronderstellen dat in zulke vergaderingen opnamen gemaakt worden. Er is ten andere nooit bepaald dat de besprekingen van de eurogroep geheim zijn.

  Zoals YV zegt, de geheimdoenerij van de eurogroep moet er uit. De EU houdt van geheime beslissingen waarvoor ze geen verantwoordelijkheid neemt. Een ander voorbeeld is het TTIP.

  De hoofdstroom media zijn geen vierde macht in de staat. Ze zijn slaven/ knechten van het grootkapitaal. Ze zijn bovendien weinig professioneel. De term amateurs is door de media op de Griekse regering van Syriza geplakt maar hij past beter op de 18 andere leden van de eurogroep.

 • door Roland Horvath op dinsdag 26 mei 2015

  De vergaderingen van de eurogroep en de perikelen daar rond wijzen weer eens op tekortkomingen van de EU structuur. De eurogroep is een deel van de Raad van de EU. Die is het equivalent van de senaat in tal van landen. Het wordt tijd de vertegenwoordigers van de deelstaten in de -Europese- Raad te vervangen door vertegenwoordigers die permanente leden van de Raad zijn zoals de leden van de US senaat. Twee senatoren per lidstaat lijkt gepast. Die denken dan meer Europees. De vergaderingen van de Raad moeten openbaar zijn. Dat vermijdt veel misverstanden en achterkamertjes politiek en het bevordert de interesse van de burgers.

  Een dergelijke verandering moet geen jaar op zich laten wachten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties