Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Actievoerders Brussel nemen Monsanto op de hak

Al voor het vierde opeenvolgende jaar is wereldwijd actie gevoerd tegen de Amerikaanse multinational, Monsanto. Ook in de Brusselse Nieuwstraat kwamen actievoerders samen. Ze maken zich zorgen over wat er met hun voedsel gebeurt en protesteren tegen de de macht van de Amerikaanse landbouw- en biotechnologie.
zaterdag 23 mei 2015

Zaterdag liepen de winkelende Brusselaars door een erehaag van betogers met borden tegen Monsanto. “Monsanto, si tu savais, tes ogm’s ou on s'le met, aucu’ aucu’ aucune utilité” klonk het in de Nieuwsstraat. De boodschap is duidelijk: Monsanto mag z’n ggo’s stoppen waar de zon niet schijnt.

Het Amerikaans chemiebedrijf Monsanto maakt producten voor de landbouw, zoals genetisch gemodificeerde (GM) zaden en onkruidverdelgers. Het ligt onder vuur omdat het GM gewassen in koppelverkoop aanbiedt met de onkruidverdelger Roundup. De GM gewassen van Monsanto (zoals transgene soja, maïs en aardappelen) zijn resistent tegen Roundup. Boeren die Monsanto-gewassen verbouwen, kunnen dus ongestoord Roundup spuiten zonder dat de gewassen worden aangetast. Maar uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het glyfosaat in de Roundup “waarschijnlijk kankerverwekkend” is.

Door de opwarming van de aarde en de groeiende wereldbevolking wordt het voeden van alle wereldburgers een steeds grotere uitdaging. Monsanto beweert dat zij met hun investeringen in onderzoek naar zaden en gewassen en genetische modificatie juist bijdragen aan de oplossing van dat probleem.

Kobe Matthys, artiest en activist:”Ik ben niet principieel tegen GM gewassen maar men moet het voorzichtigheidsprincipe hanteren. In de wetenschap is dat heel duidelijk: je neemt geen risico indien je niet zeker bent van de gevolgen als je iets introduceert. Dat moet gerespecteerd worden. Zolang er geen duidelijkheid over is en het voorzichtigheidsprincipe niet gerespecteerd wordt, kunnen ggo’s beter in een labo blijven.

Behalve het produceren van GM zaden en landbouwgif vraagt Monsanto patenten aan op de zaden van gewassen. Boeren die hun eigen zaden bewaren, hergebruiken en delen zijn daardoor strafbaar. Ze moeten elk jaar opnieuw de dure GM zaden aankopen. Dat leidt tot stijgende kosten voor boeren en bijgevolg voor voedselprijzen.

Yves: “We hebben er genoeg van dat multinationals, zoals Monsanto, zich de macht toe-eigenen om te beslissen hoe mensen vergiftigd worden, hoe zaden privé-eigendom kunnen worden, hoe ze uiteindelijk de democratie kapen. En eigenlijk is Monsanto niet de grootste schuldige. Ze zijn cynisch, maar doen gewoon hun werk. Het ergste zijn de regeringen die ofwel de bedrijven hun gang laten gaan, ofwel zelfs medeplichtig zijn.”

In veel landen in het Zuiden vormen de praktijken van Monsanto een groot probleem. De gevolgen voor mens en milieu van de grootschalige ontbossing en de het telen van GM soja en mais in Zuid-Amerika, met name in Argentinië, zijn enorm.

Kobe Matthys: “Ik denk dat we nood hebben aan een agro-ecologisch landbouwmodel en dat we moeten afstappen van industriële landbouw die niet efficiënt is en de honger in de wereld niet kan verhelpen. Uit het rapport van Olivier De Schutter (Speciale Rapporteur voor het Recht op Voedsel bij de VN) blijkt dat 70% van het wereldvoedsel nog steeds afkomstig is uit kleine landbouw. En dat dit bijvoorbeeld veel minder energie verspilt. En dus moeten we gewoon overstappen naar een ander landbouwmodel.” 

Ook tegen vrijhandelsverdragen zoals TAFTA/TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) is er veel weerstand. De Europese Unie en de VS onderhandelen in het geheim over het TTIP. De actievoerders noemen het ondemocratisch omdat de lidstaten zelfbeschikking dreigen te verliezen wanneer dit vrijhandelsakkoord van kracht wordt.

Rafa, vzw Climaxi:”In het TTIP zit bij voorbeeld het ISDS, het investor-to-state dispute settlement, dat grote bedrijven bijvoorbeeld meer juridische mogelijkheden geeft wanneer overheden hen iets proberen in de weg te leggen. Monsanto zou dus overheden kunnen aanklagen indien die Monsanto zouden hinderen.”

Yves:” We gaan naar een monopolistisch kapitalisme dat de voedingsindustrie en het milieu controleert en tenslotte de democratie en ons leven. Het openen van de handelsgrenzen legt aan de hele wereld één enkel model van groei op. Het paard van Troje van de ISO-normen van TTIP zal alle kleine producenten hier de das omdoen. Daarom ga ik niet akkoord.”

Dit weekend vonden er lokale ‘March Against Monsanto’ evenementen plaats in meer dan 400 steden over de ganse wereld.


Lees ook: Klein Argentijns stadje verzet zich tegen Goliath Monsanto
Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.