about
Toon menu
Interview

Oekraïner: "Indien ik niet optimistisch was, zou ik niet hier wonen."

Naast het conflict in het oosten van het land, kampt Oekraïne ook met een problematische economische situatie. Ondanks het feit dat deze situatie vele Oekraïners treft, wordt er weinig aandacht aan besteed in berichtgevingen over dit land. Ik spreek erover met Elizaveta en Olesia, twee jonge vrouwen die in Kiev wonen.
woensdag 13 mei 2015

Hervormingen en besparingen

Oekraïne kampt al langer met verschillende economische problemen. Ten eerste is de gemiddelde Oekraïner vandaag ongeveer 20% armer dan toen de Sovjet Unie uit elkaar viel. Ten tweede worstelt het land met zware corruptie. “Corruptie vind je op alle niveaus van de samenleving,” vertellen beide jonge vrouwen. De ongelijke verdeling van de rijkdom van Oekraïne hangt daarmee samen. De mensen die het geld hebben, hebben alles. De rest heeft het financieel gezien erg moeilijk.

Om deze problematische situatie in Oekraïne aan te pakken, is er al langer sprake van hervormingen. Olesia vertelt dat de hervormingen die nu voorgesteld zijn eigenlijk jaren te laat komen. Maar, nu zijn er verschillende instanties die financiële hulp aanbieden, op voorwaarde dat de hervormingen doorgevoerd worden. Deze instanties zijn onder andere de EU en het IMF.

Eind april ontmoetten de EU kopstukken Jean-Claude Juncker en Donald Tusk de Oekraïense president Petro Poroshenko. Aanleiding voor deze ontmoeting was het bespreken van het akkoord dat Oekraïne sloot met de EU in juni 2014. In een persconferentie na de ontmoeting hamerden Juncker en Tusk erop dat het land kan rekenen op de steun van de EU, mits hervormingen en besparingen die van Oekraïne een eerlijker, welvarender en rechtvaardiger land moeten maken. “De EU kan het werk niet voor Oekraïne doen,” was de boodschap.

Behalve de EU, kende ook het IMF het land steun toe in de vorm van een lening om het economisch gezien terug op orde te krijgen. Deze lening van $17 miljoen, waarover in deze krant al geschreven werd, zal aan Oekraïne toegekend worden gedurende de komende twee jaar, áls het land een waslijst aan besparingsmaatregelen en anti-corruptiemaatregelen doorvoert.

Deze maatregelen zijn heel drastisch − als het over de economie gaat wordt Oekraïne wel eens vergeleken met Griekenland.

Maar, ondanks de lange lijst van verplichte hervormingen en maatregelen, ziet de economische situatie van Oekraïne er nog steeds niet goed uit. De Wereldbank voorspelt bijvoorbeeld dat het BBP met 7,5% zal zakken in 2015. De werkelijkheid kan nog afwijken van deze voorspelling, met als gevolg dat het IMF de lening misschien zal moeten herzien, met nog meer opgelegde maatregelen tot gevolg. Bovendien treffen de hervormingen en besparingen vooral de gewone burgers van het land.

Verder is er momenteel een sterke inflatie, die een hoogtepunt kende in februari. Deze inflatie is het gevolg van de devaluatie van de Hryvnia en de stijging van de energieprijzen. Elizaveta vertelt dat ze echt gechoqueerd was door de prijsstijgingen: “Sommige prijzen verdubbelden van de ene dag op de andere.” Deze stijgingen treffen niet enkel de prijzen van luxeproducten. Producten zoals brood, kool en tomaten zijn tot 4 keer duurder dan een jaar geleden. Maar ook de prijzen van medicijnen en cosmetica zijn de hoogte ingeschoten. Ondanks deze stijgingen worden de lonen niet aangepast. De moeder van Elizaveta, een dokter in een publiek ziekenhuis, verdient momenteel zo’n 2000 Oekraïense Hryvnia per maand, omgerekend is dat ongeveer 86 euro. Gevolg is dat de mensen in Oekraïne nu vooral dingen kopen die ze echt nodig hebben. “Ik waardeer nu de luxe die ik vroeger had,” vertelt Elizaveta. Ook werken mensen naast hun reguliere job meer in het zwart.

Een maat voor niets?

Er zijn verschillende redenen waarom de situatie niet snel verbetert. Het consumenten- en investeerdersvertrouwen is erg laag. Ook het conflict in het oosten van het land speelt een belangrijke rol. Conflict kost geld, en het schrikt ook investeerders af. Maar, de conflictsituatie wordt ook aangewend als excuus om de socio-economische problemen niet aan te pakken. De regering schuift sommige hervormingen op de lange baan omdat de financiering van het leger momenteel prioritair is. Bovendien, vertelt Elizaveta voorzichtig, heerst er de indruk dat er mensen zijn die economisch gezien baat hebben bij dit conflict.

Intussen wordt de corruptie nog steeds niet aangepakt, ook niet op het niveau van de regering. Er is bijvoorbeeld geen duidelijk zicht op het budget en de aanbestedingen van de verschillende ministers.

Daarenboven komt er kritiek op de tussenkomst van de EU en het IMF, ook van buiten Oekraïne. In een interview over deze kwestie uiten Jeffrey Sommers en Michael Hudsen, beiden professor in de VS, enkele kritische bedenkingen. Hudsen maakte bijvoorbeeld de vergelijking met de leningen die het IMF aan Ierland en Griekenland toekende. Bij deze leningen kwam het geld niet terecht bij de economie of de mensen, maar bij de miljonairs die dit geld opnieuw naar het westen laten toevloeien. Zowel Elizaveta als Olesia bevestigen deze analyse: “Het is totaal onduidelijk waar het geld heengaat”. Olesia legt uit dat de lening van het IMF wel broodnodig is, maar dat er een externe en onafhankelijke controle zou moeten zijn op waar het geld naartoe gaat.

Hudson voegt daar in het interview aan toe dat het onmogelijk is zowel arbeid te bekostigen als het IMF terug te betalen. Dit zal volgens hem tot gevolg hebben dat de Oekraïners hun lonen niet meer krijgen en dat jobs zullen verdwijnen. Dit zal dan tot een massale emigratie leiden, wellicht naar het Westen. Ook Elizaveta, die sinds enkele maanden terug is uit Duitsland na er gestudeerd te hebben, krijgt van kennissen van haar ouders te horen dat ze beter zou vertrekken.

Een nieuw optimisme

Het vertrouwen in de regeringsleiders is erg laag, en de nabije toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Toch heerst er onder de jongeren en studenten een sterk optimisme. Zo zijn er veel jonge mensen die in Oekraïne willen blijven. Ze richten belangengroepen op, zoals studentenbeweging Directe Actie (Пряма дія of Pryama diya) die strijdt voor een vervanging van het bureaucratische apparaat in het onderwijs, gelijke rechten en directe democratie. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven rond ecologische thema’s, zoals de aanleg van fietspaden in de hoofdstad. Zowel Elizaveta als Olesia komen erg positief en vastberaden over.

Olesia vertelt dat emigreren de problemen niet zal oplossen, ze wil in Oekraïne blijven en meehelpen haar land terug op de goede weg te zetten.

Elizaveta antwoordt met een glimlach op de vraag of ze hoopvol is over haar toekomst in Oekraïne dat “Indien ik niet optimistisch was, ik niet hier zou wonen”.

Bronnen:

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door anoniem op woensdag 13 mei 2015

  Jeetje wat een Popaganda. Yanoekovitch was een dief, dat is zonder twijfel. Zo waren zijn voorgangers dat ook. Yulia Timochenko, het lievelingetje van het Westen, niet in het minst. Zij heeft de staatschuld van 5 miljard naar 45 miljard doen oplopen, en zo effectief het land in de schuldslavernij doen belanden, en en passant zo'n 300 miljoen aan gasbaten in haar zak gestoken. (Westerse bankiers blij) De figuren die er nu zitten, zijn niet democratisch gekozen, veel grotere dieven dan Yanoekovitch en moordenaars bovendien. Dat komt in het stuk nergens naar voren. Dat het IMF alleen maar geld betaald, dat linea recta de zakken van de bankiers ingaat, ook niet. Dat de werkelijke eisen van het IMF veel verder gaan dan alleen het terugdringen van de corruptie (en het aantal ambtenaren dat daarop controleert) al helemaal niet.

  Het IMF wil korten op ambtenarensalarissen, uitkeringen, pensioenen, scholing, openbaar vervoer, infrastructuur, ziektekosten, enzovoorts, alles wat een samenleving (sociaal) maakt. De ruime onderkant van de samenleving raakt daardoor compleet in het slop, en dat weten ze, daardoor komt er nog minder binnen aan belastingen, en raakt het land nog afhankelijker van buitenlandse investeerders. (banken enz)

  En dan komt fase 2. Het IMF eist namelijk ook dat het land alles privatiseert, wat van waarde is, voor een appel en een ei, want het land is namelijk zo goed als bankroet, en heeft geen keus.

  Grote gronden voor Monsanto en schaligas voor jong mister Biden. (Google maar)

  De jonge dames van het artikel mogen trouwens blij zijn dat ze vrouw zijn. Hun vaders, broers en dalijk zonen, MOETEN het leger in, vechten tegen hun eigen landgenoten.

  Daar is dan weer wel geld voor.

  Over corruptie gesproken.

 • door anoniem op woensdag 13 mei 2015

  Trouwens,,

  Een heel artikel over de Oekraine, en geen enkele vermelding over het platbombarderen van de Donbas en Lugansk, vanwege die mensen hun foute stemgedrag. Absurd gewoon. Alsof die mensen simpelweg niet bestaan. Wel wordt er gesproken praten over vluchtelingen, maar dat zijn dan economische vluchtelingen uit het Westen van de Oekraine. Maar weer geen woord over de anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Oosten van de Oekraine, die reeds gevlucht zijn naar de 'aggressieve dictatuur' Rusland, en NIET naar het 'vrije en democratische' Westen.

  Waarom zouden ze dat nou doen?

 • door anoniem op vrijdag 15 mei 2015

  Ja sorrie, ik kan het niet laten. Maar ik wordt hier zo kwaad van. Ik kan gewoonweg niet begrijpen dat zo'n stuk zelfs maar gepubliceerd wordt op De Wereld Morgen. In wat voor een paralelle wereld leven jullie?

  De Donbas en Lugansk zijn totaal kapotgeschoten, maar er is hoop. Er zijn nieuwe initiatieven rond ecologische thema’s, zoals de aanleg van fietspaden in de hoofdstad.

  Wat een grap. De tranen stuiteren me in de ogen. Helaas niet van het lachen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties