Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Natuurpunt: “Joke, het is nog niet te laat!”

Natuurpunt, vzw Durme en Limburgs landschap voerden vanochtend actie tegen de plannen van Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege. Als de minister de subsidies daadwerkelijk schrapt, betekent dat de doodsteek voor kleine natuurgebieden.
dinsdag 12 mei 2015

Natuurpunt, vzw Durme en Limburgs Landschap trokken vanochtend naar de Kiekenbossen in Evergem, nabij de woonplaats van minister Schauvliege (CD&V).

Natuurpunt zat mee aan tafel bij het uittekenen van het toekomstige natuurbeleid, maar de organisatie gaat niet akkoord met de concrete invulling door het Agentschap Natuur en Bos. Met de campagne “Red de natuur in je buurt” vraagt Natuurpunt aan Vlaams minister Schauvliege dan ook om het uitvoeringsbesluit bij te sturen.

Wandelen, fietsen, spelen

Volgens de nieuwe plannen van het Agentschap Natuur en Bos zal 40% van de subsidies voor natuurgebied geschrapt worden. Daardoor zullen speelbossen en paden voor wandelaars, ruiters en fietsers niet meer onderhouden kunnen worden. Bezoekerscentra zullen sluiten en de natuurreservaten zelf zullen niet langer toegankelijk zijn voor het publiek. “Er is een grote vraag naar toegankelijke natuur, maar net daarin wordt er geknipt”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Kleine natuurgebieden

Daarnaast wordt ook de financiële steun voor de aankoop en het beheer van natuurreservaten van kleiner dan 10 hectare afgevoerd. Aangezien de grond in Vlaanderen schaars en duur is, lukt het nagenoeg nooit om een perceel van 10 hectare als geheel aan te kopen.

“Natuurgebieden in Vlaanderen ontstaan meestal doordat een vrijwilliger één perceeltje aankoopt. Doorheen de jaren groeit dat perceel dan aan. Als kleine gebieden niet meer erkend worden, krijgen we er met andere woorden geen nieuw natuurgebied meer bij”, aldus Moeremans. Daarom vraagt Natuurpunt om ook kleinere percelen als natuurgebied te erkennen.

Gemeenten

Gemeenten en lokale natuurverenigingen werken al jaren samen voor het beheer van natuurgebieden. De gemeente blijft meestal eigenaar, terwijl Natuurpunt instaat voor het dagelijkse beheer. Natuurpunt doet daarvoor een beroep op vrijwilligers, maar heeft de overheidssubsidies broodnodig. “We hebben middelen nodig om gras te maaien en rasters -om begrazers in het gebied te houden- te plaatsen”, zegt Moeremans. Het ziet er echter naar uit dat die middelen in de toekomst geschrapt worden en gemeenten zelf instaan voor het beheer van de natuurgebieden. Daardoor dreigt er volgens Natuurpunt heel wat lokale natuur verloren te gaan.

Natuurpunt blijft met de minister onderhandelen. Tot de zomer loopt er nog een online petitie op de website van Natuurpunt. Daarnaast onthult de beweging nog op een aantal plaatsen borden met de slogan van de campagne: “Joke, het is nog niet te laat!” 


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.