Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Fout verdrag met belastingparadijs helpt multinationals belasting ontwijken

Op een moment dat de onthullingen van Luxleaks nog vers in het geheugen liggen, loodst de regering een belastingverdrag met de Seychellen door het Parlement. Sp.a-oppositielid Dirk Van der Maelen riep op het verdrag niet goed te keuren: “De Seychellen voldoen niet aan de nieuwe OESO-normen inzake transparantie en informatie-uitwisseling, en het verdrag zelf voldoet niet aan de nieuwe internationale normen voor dubbelbelastingverdragen."
dinsdag 12 mei 2015

"Een verdrag met deze eilandengroep is de deur openzetten voor belastingontduiking door multinationals."

Er wordt geopperd dat de Kaaimantaks zou verhinderen dat multinationals aan Belgische belastingen zouden ontsnappen. “De Kaaimantaks heeft niets te zien met belastingontwijking door multinationals en geldt alleen voor natuurlijke personen,” zegt Van der Maelen. Toen Luxleaks losbarstte, verwees de minister ook naar de Kaaimantaks; verschillende experten reageerden dat die geen zoden aan de dijk zou brengen, om ontwijking door multinationals tegen te gaan.

Dirk Van der Maelen

Intussen liet de minister van Financiën optekenen dat het verdrag dateert van 2006, om de kritiek te counteren. “Dat het verdrag uit 2006 dateert, is net de reden om het niet te ratificeren”, zegt Van der Maelen. “De internationale normen zijn sinds 2014 drastisch gewijzigd. Het verdrag voldoet niet aan de nieuwe, strengere normen die misbruik moeten tegengaan.” Na de belastingschandalen van multinationals scherpte de OESO recent de normen aan.

“Politici van de meerderheid verklaren voor de microfoon dat ze willen dat ook multinationals eerlijk belastingen betalen, maar door dit verdrag goed te keuren, zorgen ze net voor een tax shift ten voordele van multinationals.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Bart Palfijn op dinsdag 12 mei 2015

  Ah zo? In 2006 was er dus nog niets aan de hand met de reputatie van de Seychellen, en dus geen vuiltje aan de lucht om toen mee zo'n verdrag te helpen uitbouwen? Ik denk dat de sp.a de noties "oppositie" en "hypocrisie" door elkaar aan het halen is...

  • door antbover op woensdag 13 mei 2015

   Ja, mijn bedenking , dat is nu de " kracht van de verandering" die aan het werk is . Net zoals bij " de studie van Van Overtveldt" over het kadastraal inkomen. Ook hier : " de kracht van de verandering" , aangezien de dat reeds sinds 1985 een eis was van de PS. De kracht van de verandering dient om " waar het niet anders kan " de werkmensen zwaarder te belasten , m.a.w. inkomen af te snoepen.

 • door Ben Luider op woensdag 13 mei 2015

  Luxleaks vers in het geheugen? Da's een goeie. Zo'n onthullingen moeten in het door en door corrupte Europa zo snel mogelijk in de doofpot gestopt worden om de schaapachtige bevolking, die er stiekem van droomt even hard te kunnen sjoemelen, niet af te leiden van hun belangrijkste rol: consumeren. Massamedia, die bijna niet meer aan onderzoeksjournalistiek doen en wiens rol beperkt is tot het voeren van propaganda voor het neoliberalisme, spelen hierin een belangrijke rol. Het systeem is briljant, pervers en des duivels. Ik ben een loser in deze maatschappij en daar ben ik fier op. Hoe minder ik er mee te maken heb, hoe beter. Wie hieruit meent te moeten besluiten dat ik een sukkelaar ben, vergist zich legendarisch. De echte sukkelaars zijn in mijn ogen degenen die 25 jaar moeten betalen aan een bank voor een hoop gebakken klei. Ik heb geen schulden en dus ook geen zorgen. Mag dat nog gezegd in Flandria?

  • door antbover op woensdag 13 mei 2015

   Juist. Maar : u bent wel een uitermate slechte burger, aangezien u niet meedoet aan het voorgeschreven leven waarbij de Staatskas en andere kassa voortdurend worden gespijsd. Geen schulden , komaan zeg , wat een asociaal type ben jij eigenlijk. Niet met handen en voeten gebonden aan de consumptiemaatschappij , dat kan niet hoor.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties