Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Costa Rica gedwongen geweld tegen inheemse groepen te stoppen

Costa Rica moet dringend het geweld tegen twee inheemse groepen stoppen: het Bribri-volk in Salitre en het Teribe-volk in Térraba. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten geeft Costa Rica tot 15 mei de tijd. Er hangt het land een rechtszaak boven het hoofd.
dinsdag 12 mei 2015

De resolutie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR), die van eind april dateert, geeft Costa Rica tot 15 mei de tijd om “maatregelen te nemen om het leven en de integriteit” van twee inheemse gemeenschappen te beschermen.

Grond ingenomen

Het gaat om het Bribri-volk in Salitre en het Teribe-volk in Térraba, beide in het zuidoosten van het land. Al jaren proberen ze tevergeefs grond terug te krijgen, die illegaal door niet-inheemse Costa Ricanen is ingenomen.

Costa Rica telt 4,5 miljoen inwoners. Daarvan behoort bijna 3 procent tot inheemse volken.De 24 inheemse gebieden zijn samen 350.000 hectare groot, ongeveer 7 procent van de oppervlakte van het land. 

“De wet staat ons toe ons eigendomsrecht te laten gelden op gronden die in handen zijn van niet-inheemsen die er niet op wonen”, zegt Roxana Figueroa, leider van de gemeenschap.

Niet-inheemse boeren en grootgrondbezitters bezetten grond in 24 inheemse gebieden, waaronder Salitre en Térraba. Dit is een overtreding van nationale en internationale wetten en verdragen, stelt de Commissie.

Volgens de Inheemse Wet van Costa Rica, die sinds 1977 van kracht is, zijn deze gronden onvervreemdbaar, niet overdraagbaar en exclusief bestemd voor de inheemse gemeenschappen die erop wonen.

Reden tot angst

"Het geweld is verminderd", zegt Figueroa. "Maar het is er nog, het ligt op de loer. Ze weten wie heeft meegedaan aan de recuperatie van de gronden en wie mee strijdt.”

Er is reden tot angst. Zo werd Salitre  al meermaals aangevallen. Telkens zaait een groep niet-inheemse mannen terreur, onder meer door huizen in brand te steken.

Op 5 januari 2013  is een groep ongewapende inheemse inwoners aangevallen. Drie van hen werden met machetes bewerkt, één werd gefolterd met gloeiend ijzer, en een ander werd beschoten.

Ernstig

In 2012 heeft de IACHR een klacht ontvangen van de internationale organisatie Forest People Program. Deze organisatie vormt samen met het  Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten in Washington.

De klacht geeft aan dat situatie als ernstig wordt gezien, en kan ertoe leiden dat de zaak voor het Hof komt. De resolutie, een bewarende maatregel, is daarin een cruciale stap.

Mogelijk een Rechtszaak

In Costa Rica moet de regering uiterlijk vrijdag een rapport voorleggen waarin het uitlegt hoe het de gevraagde maatregelen gaat nemen. Daarnaast verzoekt de Commissie dat de regering met de gemeenschappen overlegt en het geweld onderzoekt.

Rubén Chacón, expert inheemse mensenrechten van de Universiteit van Costa Rica en advocaat van een van de inheemse leiders, meldt: "Dit is een voorbereidende fase van wat een rechtszaak zou kunnen worden. De IACHR vaardigt een bewarende maatregel uit in afwachting van de beslissing om de zaak naar het Inter-Amerikaanse Hof door te verwijzen."

Volgens de expert is het geweld afgenomen. Maar van de relatieve kalmte heeft men geen gebruik gemaakt om de problemen die aan de basis liggen aan te pakken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.