Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israël: extreemrechtse Shaked krijgt Justitie

Benjamin Netanyahu gaat in zee met de uiterst rechtse partij ‘Joods Huis’. Hij benoemt Ayelet Shaked (39) tot minister van Justitie. Een opmerkelijke keuze, want Shaked kwam meermaals in opspraak voor extreme nationalistische uitspraken.
maandag 11 mei 2015

Ayelet Shaked wordt de nieuwe minister van Justitie in de vierde regering van Benjamin Netanyahu. De politica van de extreemrechtse partij ‘Joods Huis’ wees steevast elk vredesakkoord met Palestina af. Nadat Hamas twee Joodse kinderen ontvoerd had, maande ze zelfs aan tot de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.


Oproep tot genocide

Vorige zomer kwam de politica nogmaals in opspraak. Via Facebook riep ze op tot een genocide tegen het Palestijnse volk. Volgens Shaked voert Israël geen oorlog tegen extremisten, tegen terreur of tegen de Palestijnse autoriteiten. Het Palestijnse volk is vijand nummer één. In haar Facebook-status zei ze daarover:

“Het zijn allemaal vijandige strijders, en hun bloed zal vloeien. Dat geldt ook voor de moeders die hun martelaren met bloemen en kussen naar de hel sturen.”

Volgens de politica steunt het Palestijnse volk terroristen. Zo leveren ze voertuigen aan, roepen ze in moskeeën op tot oorlog en schrijven ze moorddadige schoolcurricula voor. Palestijnse ouderen en vrouwen, steden en dorpen, privébezit en overheidseigendommen mogen van Shaked daarom vernietigd worden.

Impact

Shakeds oproep kon op duizenden likes en shares rekenen. Haar woorden vergoelijkten sommige Israëlische acties zoals de gruwelijke moord op een Palestijnse tiener door zes jonge Israëliërs.

Internationaal werden de uitlatingen van de politica veroordeeld. Zo legde Turks President Erdogan de link met Hitler. Voor de Joodse journaliste Mira Bar Hillel waren de uitspraken “de reden waarom ik op het punt sta om mijn Israëlisch paspoort te verbranden”.

Netanyahu IV

Joods Huis speelde een sleutelrol in de regeringsonderhandelingen. Alleen met de hulp van de extreem nationalistische partij van Naftali Bennett kon Netanyahu een meerderheid vormen. Bennett stelde zijn eisen en schoof Shaked naar voor als minister van Justitie. Een parlementslid van de Zionistische Unie reageerde: “Ayelet Shaked als minister van Justitie aanstellen, is zoals een pyromaan tot hoofd van het brandweerkorps benoemen.” De deal met Joods Huis maakt van de regering Netanyahu alleszins de meest rechtse coalitie ooit.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

13 reacties

 • door Mezelf op maandag 11 mei 2015

  Volgens Evelien Verstraeten heeft deze politica over HET PALESTIJNSE VOLK geschreven dat het "de vijand is". Inderdaad een angstaanjagende uitspraak waar geen beschaafd mens achter kan staan. Ik zocht de tekst die deze politica op haar Facebook gezet heeft eens op. En wat blijkt ? Niet alleen is de auteur iemand anders, de tekst heeft het niet over "het Palestijnse volk" zoals Verstraeten pretendeert, doch enkel over de directe steunverleners aan terroristen. Hier gaan we ... "Behind every terrorist stand dozens of men and women, without whom he could not engage in terrorism. Actors in the war are those who incite in mosques, who write the murderous curricula for schools, who give shelter, who provide vehicles, and all those who honor and give them their moral support. They are all enemy combatants, and their blood shall be on all their heads". Een niet onbelangrijke nuance. Voor alle duidelijkheid, ik verdedig deze politica niet. De waarheid heeft wel haar rechten.

  • door antond op dinsdag 12 mei 2015

   Evenmin wens ik deze politica te verdedigen, maar wel vind ik het ook bedenkelijk dat niets wordt nagelaten om Israeli's en hun politici door het slijk te halen, ook niet het weglaten van belangrijke feiten of het suggereren van zaken door halve waarheden te presenteren.

   Er worden in dit conflict veel verwerpelijke dingen gedaan en gezegd. Nooit heb ik u verontwaardigd gezien naar aanleiding van vele weerzinwekkende uitspraken van Palestijnse politici, waarvan sommigen openlijk aanzetten tot moord op burgers. Met dit soort journalistiek is in mijn ogen iets niet in orde. Hopelijk bent u er zich van bewust dat vele mensen uw columns niet klakkeloos voor waar aanvaarden, maar zèlf nadenken.

  • door sam vanderleyden op dinsdag 12 mei 2015

   @mezelf.. U bent blind of moreel zo verdraaid dat U blijft steken in metadiscussies over parafrazeringen? Ach ja de waarheid heeft haar rechten. Blijkbaar is de waarheid over retoriek voor u belangrijker dan de boodschap. Of wilt u sluiks ontkennen dat deze Israelische dame enige onbehoorlijke uitspraken doet? Allé probeer maar eens....

  • door jempi op dinsdag 12 mei 2015

   De politiek-correcte pe(r)s(t) vindt het natuurlijk veel modieuzer om af te geven op Israël, al moet hiervoor de waarheid lichtjes verdraaid worden.

   • door Mezelf op dinsdag 12 mei 2015

    Verstraeten gaat nog meer uit de bocht. Ze reduceert de ontvoering en moord op twee Israëlische kinderen door Hamas tot "nadat twee Israëlische kinderen door Hamas ontvoerd waren". Dat ze gruwelijk vermoord werden, is voor de schrijfster totaal niet relevant. Wanneer even later in de tekst de ontvoering van een Palestijnse jongere beschreven wordt, dan gaat ze wél de even dramatische afloop in de verf zetten "Israëlische acties zoals de gruwelijke moord op een Palestijnse tiener door zes jonge Israëliërs.". Conclusie : de dood van twee Joodse kinderen is niet relevant , die van een Palestijnse jongere wel. Kan iemand dit onevenwicht uitleggen ? Is het leven van het ene (Joodse) kind van minder belang dan dat van een Arabisch kind ?

    • door jempi op dinsdag 12 mei 2015

     Ik wijt het eerder aan een gespeelde selectieve verontwaardiging. Hamas mag honderden mortieren afvuren op Joodse nederzettingen: geen letter in de pers. Israël repliceert: gans de politiek-correcte meute op zijn achterste poten, en sorry voor het woordgebruik.

     • door mon pi op woensdag 13 mei 2015

      Zeer benieuwd welke obscure pers u leest, waarin niets staat over raketaanvallen van Hamas. Misschien wil u het niet lezen. Dit artikel ging over uitspraken van Ayelet Shaked. Misschien eens op zoek gaan naar wie deze dame is en waar haar partij voor staat. The Jewish Home haalde geen 7% bij de verkiezingen en zit daarmee in Vlaams Belang of PTB regionen. Misschien dat die 93% andere kiezers ook bedenkingen hebben bij de uitspraken van deze dame. Maar als je dat hier zegt, is dit blijkbaar onderdeel van een groot complot.

      • door jempi op woensdag 13 mei 2015

       De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad, Het Laatste nieuws. Als u dat al obscure pers noemt? Berichtgeving over Israël is allemaal gekleurd. De Standaard heeft zelfs een 'specialist' ter zake in dienst, Abou JahJah, die oproept om Joden te vermoorden.

  • door mon pi op dinsdag 12 mei 2015

   U wil nuanceren, maar kiest wel mooi uit tot waar uw citaat loopt. Dit volgt er waar uw citaat stopt: "Now this also includes the mothers of the martyrs, who send them to hell with flowers and kisses. They should follow their sons, nothing would be more just. They should go, as should the physical homes in which they raised the snakes. Otherwise, more little snakes will be raised there.” Moeders van martelaren moeten omgebracht worden, hun huizen verwoest, ... omdat ze hun kinderen bewenen en met bloemen begraven. Of u vindt elke moeder per definitie directe steunverlener ?

   • door Mezelf op dinsdag 12 mei 2015

    U leest verkeerd. Het gaat om moeders die hun kinderen de dood injagen (aanmoedigen, aanzetten tot geweld/verzet/aanslagen... ) met "flowers & kisses". Niet over een doorsnee moeder. De bloemen en kussen worden niet afgeleverd bij de begrafenis van de held in kwestie, doch voor hij vertrekt, om dood en vernieling te zaaien.

 • door mon pi op dinsdag 12 mei 2015

  Vervolg: Shaked wrote: “This is not a war against terror, and not a war against extremists, and not even a war against the Palestinian Authority. The reality is that this is a war between two people. Who is the enemy? The Palestinian people. Why? Ask them, they started it.” Lijkt me duidelijk, nietwaar? http://www.independent.co.uk/voices/why-im-on-the-brink-of-burning-my-israeli-passport-9600165.html

  • door Mezelf op dinsdag 12 mei 2015

   Ik vrees dat de analyse dat het inderdaad gaat om een strijd tussen twee volkeren niet geheel onterecht is. Betwist U dat ? Het merendeel van de Palestijnen wil Israël weg, en het merendeel van de Israëli's wil niets te maken hebben de Palestijnen (de muur, grenscontroles, ...) . Het is een conflict tussen twee volkeren, om een stuk grond. Zoals er al duizende jaren wereldwijd conflicten zijn (waren). Voor de Palestijnen zijn "de Israëli's" de vijand, als een Israeli het omgekeerde durft zeggen, is het kot te klein.

 • door speedmaster op dinsdag 12 mei 2015

  Prachtige -en waarschijnlijk terechte- metafoor trouwens van dat parlementslid van de Zionistische Unie.

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties