Delhi “wurgt” Greenpeace India

De Indiase afdeling van Greenpeace India heeft nog maar een maand aan reserves, omdat de Indiase overheid al wekenlang de rekeningen blokkeert. Voor de meer dan driehonderd medewerkers dreigt ontslag.

donderdag 7 mei 2015 11:02
Spread the love

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken liet vorige maand zeven bankrekeningen van Greenpeace India bevriezen. Eergisteren (dinsdag) liet Samit Aich, directeur van Greenpeace India aan de 340 medewerkers weten dat er nog maar voor een maand reserves zijn.

“Het was een van de moeilijkste speeches uit mijn leven, maar de medewerkers hebben recht op de waarheid”, zegt Aich. “We hebben nog een maand om Greenpeace India te redden van de instorting, en om te strijden tegen de onverdedigbare beslissing van het ministerie om onze binnenlandse rekeningen te blokkeren.”

Wurging

“De minister van Buitenlandse Zaken probeert ons in stilte te wurgen, omdat hij weet dat een verbod op de organisatie ongrondwettelijk is”, zegt Aich. “We vragen hem openlijk toe te geven dat hij Greenpeace India probeert te sluiten en ons het zwijgen probeert op te leggen. Zijn willekeur kan een bijzonder gevaarlijk precedent scheppen: elke Indiase organisatie kan nu op het kapblok belanden.”

Kumi Naidoo, het hoofd van Greenpeace International, noemt de zaak “schokkend” en ook de Amerikaanse regering heeft al haar bezorgdheid geuit. Washington vreest dat de beslissing van de Indiase overheid “noodzakelijk en cruciaal debat beperkt” in de grootste democratie ter wereld.

Buitenlandse fondsen

Greenpeace India wordt ervan beschuldigd geld uit het buitenland te krijgen en kreeg al verschillende sancties, die telkens door het Hooggerechtshof werden vernietigd. Ook nu bereidt de organisatie een formeel antwoord en een nieuwe procedure voor, maar de kans is groot dat die pas duidelijkheid geeft na 1 juni, als de reserves voor de lonen en andere kosten op zullen zijn.

“De vraag is waarom 340 mensen hun baan dreigen te verliezen”, zegt Aich. “Is het omdat we praten over thee zonder pesticiden, luchtvervuiling en een schonere toekomst voor de Indiërs?”

Volgens Priya Pillai, één van de campagnevoerders bij de organisatie, kan deze beslissing grote gevolgen hebben voor het middenveld in India. “Mijn eigen toekomst houdt me bezig, maar wat me het meest zorgen baart, zijn de gevolgen voor de rest van het Indiase middenveld en mensen die het vertegenwoordigt”, zegt ze. “Het ministerie is te ver gegaan door onze bankrekeningen te bevriezen, geld dat afkomstig is van individuele Indiase burgers. Als Greenpeace India de eerste is, wie zal dan volgen?”

take down
the paywall
steun ons nu!