Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard

Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard euro door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie en de OESO. Dat is bijna een tiende van het bruto binnenlands product van de Europese Unie.
woensdag 29 april 2015

In Europa is meer dan 90 procent van de burgers blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie veilig acht. In 2012 alleen al leidde die blootstelling tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten.

De economische kosten die daarmee gepaard gaan, zijn duizelingwekkend: vroegtijdige overlijdens alleen al zijn goed voor 1300 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het economisch verlies door ziekte brengt het totaal op 1500 miljard euro.

De economische kosten van luchtvervuiling bedragen daarmee gemiddeld bijna een tiende van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU. In tien van de meer dan vijftig onderzochte landen in de regio stijgt dat aandeel zelfs boven de 20 procent van het bbp.

Drijfveer

"De strijd tegen de gezondheidseffecten van luchtvervuiling brengt winst op", zegt Zsuzsanne Jakab, regionaal directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Deze cijfers vormen voor regeringen een dringende drijfveer om actie te ondernemen. Als verschillende sectoren het hierover eens worden, redden we niet alleen meer levens maar leveren de resultaten ook enorme hoeveelheden geld op."

Deze week zijn in het Israëlische Haifa meer dan tweehonderd vertegenwoordigers bijeen om te overleggen over manieren om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.