Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Interview

Dokters van de Wereld vanuit Nepal: “Patiënten krijgen medische zorg in open lucht”

Op het moment van de aardbeving, bevond Sophie Baylac, medewerkster bij Dokters van de Wereld in Nepal, zich in Kathmandu. Vandaag vertelt ze hoe zij de eerste dagen na de aardbeving beleefde.
woensdag 29 april 2015

Wat gebeurde er op het moment van de aardbeving?

Op het moment dat alles begon te schudden en beven, waren we natuurlijk verschrikkelijk bang. Onze eerste reactie: het gebouw uitlopen richting tuin, zo ver mogelijk weg van alles wat in elkaar zou kunnen zakken. Achteraf bekeken was het niet de aardbeving op zich, maar de naschokken die het meest stresserend waren. Er waren er meer dan 60, soms met een kracht van 6,7.

Uiteindelijk zijn we drie nachten in de tuin blijven slapen en bleef onze wijk gelukkig gespaard van extreme verwoestingen. Omdat we genoeg voedsel- en waterreserves hadden, hebben we mensen van andere ngo’s, buren en familieleden van medewerkers bij ons ondergebracht.  Sommigen van hen hebben alles verloren. Na 72 uur werd eindelijk aangekondigd dat het risico-alert op naschokken voorbij was.

Wat gebeurde er na de ramp?

Onze grootste zorg ging naar onze Nepalese collega’s. Het eerste wat we deden was hen één voor één opbellen om te zien of ze ok waren. Het probleem was dat de communicatie erg moeilijk verliep: van sommige collega’s hadden we na 2 dagen nog steeds geen nieuws. Uiteindelijk bleek iedereen in leven maar 7 van onze collega’s hebben wel hun huis verloren. Ik was ongelofelijk gelukkig toen ik hen allemaal terug zag in ons bureau. Vandaag zijn er nog steeds verschillende collega’s die nog geen nieuws hebben over hun familieleden. We weten dat de directeur van één van onze partnerorganisaties zijn vader heeft verloren. Maar momenteel is het nog te vroeg om te zeggen hoeveel mensen daadwerkelijk zijn gestorven.

Hoe is de situatie vandaag?

In het begin hadden we geen enkele informatie over het aantal doden en gewonden. Al snel bleek dat de grootste schade werd aangericht in Sindhupalchok, de regio waar wij werken. Momenteel heeft geen enkele organisatie toegang tot deze regio. Dat betekent dat de hulpverlening niet tot bij de mensen raakt, en dat is rampzalig. Er zijn niet voldoende intensive care units om de slachtoffers te helpen, er is een tekort aan chirurgische zorg en de hospitalen tellen niet genoeg bedden voor het aantal gewonden. En dan spreken we nog niet over de veiligheidsissues: sommige patiënten worden nu behandeld en geopereerd in open lucht omdat het risico op instortingen te groot is.

In Kathmandu werden in allerijl een tiental kampen opgezet om families onder te brengen wiens huis vernield is. Veel mensen hebben geen toegang meer tot water en voedsel. Door het gebrek aan hygiëne, zijn mensen ziek aan het worden. En dat terwijl talrijke hospitalen zijn vernield. We hebben nog veel werk voor de boeg.


Dokters van de Wereld lanceerde samen met de 5 andere leden van het Belgische Consortium voor Noodhulporganisaties (12-12) de actie S.O.S  Nepal. Giften zijn welkom op op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.
#1212NEPAL

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.