Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Politieagent gearresteerd voor moord nadat hij zwarte man in de rug schoot

In North Charleston werd een blanke politieagent gearresteerd nadat er een video-opname opdook die zijn versie tegenspreekt van de feiten die tot de dood leidden van Walter Scott, een vijftigjarige zwarte man. Een eerste overzicht uit Amerika zelf.
vrijdag 10 april 2015

De agent werd dinsdag aangehouden en beschuldigd van moord op een ongewapende zwarte man. De video van de schietpartij toont hoe de man meermaals in de rug werd geschoten, terwijl hij probeerde te ontkomen tijdens een geschil.

In de video-opname van een drietal minuten zien we duidelijk hoe de vijftigjarige Walter Scott, marineveteraan en vader, wegloopt, met de rug naar de camera, en een aantal keer in de rug wordt geschoten door agent Michael T. Slager. Hij zou acht schoten in de rug hebben gekregen, een schatting die nog niet werd bevestigd door de lokale autoriteiten. Scott werd in eerste instantie aangehouden omdat een van de achterlichten van zijn wagen het niet deed. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Tegenbewijs

De video-opname die de lokale krant The North Charleston Post and Courier dinsdag ontving, toont het einde van een confrontatie tussen de twee mannen afgelopen zaterdag, waarbij Scott de scene ontvlucht na een verkeersblokkade. De video betekent een eerste tegenbewijs tegen de verklaring die Slager eerder deze week had afgelegd via zijn advocaat.

Het departement justitie verklaarde dat FBI-onderzoekers zullen samenwerken met de South Carolina Law Enforcement Division (SLED) (het politiebureau van de staat Zuid-Carolina dat onder meer schietpartijen door de politie onderzoekt, red.) en met de hoofdaanklager van de staat, om elke overtreding van de mensenrechten naar boven te brengen.

Eerdere aantijgingen

Burgemeester van North Charleston Keith Summey liet tijdens een persconferentie verstaan dat Slager “een verkeerde beslissing” heeft genomen.

"Wanneer je in de fout gaat, dan ga je in de fout”, aldus Summey. “Wanneer je een verkeerde beslissing neemt, hetzij van achter een schild, hetzij als burger op straat, dan moet je leven met de gevolgen van die beslissing.”

Het politiedepartement dat 343 agenten in dienst heeft, vocht in het verleden al vaker aantijgingen aan die stelden dat er sprake is van agressieve patrouillering die op onrechtvaardige wijze arme, zwarte burgers viseert. In september tekende de lokale krant op dat 18% van de agenten zwart zijn, terwijl 45% van de bevolking zwart is.

Ophefmakende beelden

De video, die nadien ook werd gedeeld door The New York Times en andere media, bevat schokkende beelden. Het zorgde ook voor grote ophef. De beelden spreken immers in grote mate agent Slagers initiële verklaring tegen. Via zijn advocaat liet hij eerder deze week weten dat “hij vreesde voor zijn leven” en dat Scott in een gevecht zijn taser had afgenomen.

Wie het filmpje echter bekijkt, ziet dat de realiteit duidelijk anders is. Zo beschrijft The Guardian de feiten als volgt:

"De video lijkt aan te tonen dat een taser reeds in werking is gezet maar uitvalt wanneer Scott wegloopt van Slager. Die trekt zijn vuurwapen en schiet totdat Scott op de grond valt. De agent loopt vervolgens naar het lichaam en lijkt te praten in zijn walkietalkie. Hij bereikt het lichaam en schreeuwt: 'Leg je handen op je rug nu, leg je handen op je rug.' Scott beweegt echter niet meer, zijn gezicht is naar de grond gericht.

De agent lijkt dan nogmaals 'Leg je handen op je rug' te roepen, alvorens Scotts slappe armen op te nemen en hem in de handboeien te slaan. Slager loopt dan weg van het lichaam en raapt een voorwerp van de grond, in de buurt vanwaar hij schoot. Op dat moment arriveert een andere agent die zich buigt over Scott’s lichaam. Slager loopt dan terug naar het lichaam en laat er het voorwerp vallen, dat hij juist heeft opgeraapt."

"Historische situatie"

L. Chris Stewart, de advocaat van familie Scott, vertelde aan nieuwsmedium Mashable dat zijn cliënten begonnen te huilen en in elkaars armen vielen toen de aanklacht wegens moord werd aangekondigd. Verder zei hij dat de voorbijganger die de video maakte (de 23-jarige Feidin Santana, red.) een “held” is en dat documentatie van zulke incidenten, jammer genoeg, van vitaal belang is voor justitie.

“Dit is volgens mij een historische situatie omdat het de manier waarop rechters en rechtbanken kijken naar zaken als deze heeft veranderd”, meende Stewart. “We kunnen niet zomaar iemand geloven die juist iemand heeft vermoord.”

Op Twitter kwamen er veel reacties op de video. Velen stelden dat zonder het filmpje agent Slager vrijwel zeker niet veroordeeld zou worden, noch dat zijn verhaal in twijfel zou getrokken worden.

De oorspronkelijke, Engelse versie van deze tekst staat hier op Common Dreams. Vertaling door David Ongenaert en Bieke Purnelle. Er zijn inmiddels beelden vanuit de politiewagen vrijgegeven en Common Dreams heeft deze zaak hier in een breder kader besproken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Jahi op maandag 13 april 2015

    Long live the USA the land of the free and home of the brave” Een moordenaars en uitbuitersstaat gebouwd op met geweld veroverd en gestolen land, een land waar genocide en slavernij schering en inslag waren, waar geweld het statement is, schoon voorbeeld...hoe het niet moet.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties