Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vervuiling rivieren India in vijf jaar verdubbeld

Het aantal vervuilde rivieren in India is tussen 2009 en 2014 verdubbeld. De helft van alle rivieren krijgt nu officieel het etiket "vervuild". Als er geen snelle actie wordt ondernomen, riskeert het land een tekort aan drinkwater.
woensdag 8 april 2015

Sinds het laatste rapport van de Indiase overheidsdienst Central Pollution Control Board (CPCB) is het aantal vervuilde rivieren in India meer dan verdubbeld, van 121 in 2009 tot 275 in 2014. De belangrijkste oorzaak voor de vervuiling is het lozen van ongezuiverd rioolwater uit de steden en dorpen.

Bevoorrading drinkwater in gevaar

De totale lengte aan vervuilde rivieren in India is 12.363 kilometer. Voor 2.726 kilometer daarvan, 34 rivieren, piekt het biochemisch zuurstofverbruik1 (biochemical oxygen demand-BOD) boven de 30 milligram zuurstof per liter. In nog eens 17 waterlopen schommelt het BOD tussen 20 en 30 milligram. Zuiver rivierwater heeft een BOD van 1 milligram per liter.

De toenemende vervuiling van de rivieren in India is een grote bedreiging voor de watervoorziening in het land, waarschuwt het CPCB. "Gezien de bevolkingsgroei zal de vraag naar zoetwater onbeheersbaar worden", stelt het rapport. "Toch blijft er te weinig aandacht voor de verwerking van afvalwater en de bouw van waterzuiveringsstations."


Bron: Half of India's rivers are polluted, says government report

1 Het biochemisch zuurstofverbruik (ook wel foutief "biologisch zuurstofverbruik" genoemd) geeft de hoeveelheid zuurstof aan, nodig voor de afbraak van biologisch afbreekbare organische stoffen in water door micro-organismen. Het geeft daarmee aan hoe vervuild het water is met deze stoffen. Het is een veel gebruikte maatstaf voor de belasting van oppervlaktewater met afvalstoffen (Wikipedia)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door spacemonkey op donderdag 9 april 2015

    KOSTEN KOSTEN..kostprijs..economie??. Geld bij de op pure winst gedreven en gemotiveerde CEO’S..Bankdirecties , kortom *DE* elites van de (samen) leving doen terecht komen.Ook dat is globalisatie maar van een on-omkeerbare aard en aan de gevolgen ontkomt uiteindelijk….niemand.De aarde is een *levend* complex adaptief systeem dat wordt al jaren bezongen en ook wetenschappelijk aangetoond in bvb de GAIA – theorie.Enkelingen lezen dat soort dingen, laat staan er een begrip rondt te ontwikkelen. Japan een v/d technologisch meest vooraanstaande landen…sterft langzaam ..uit. Ook daar is er jaren lang kwik de zee ingestroomd .Nu doen ze het zelfs nog beter met hun kernenergie speelgoed (of wat er van overblijft) nadat moeder natuur even van zich liet horen (Tsunami). Tuurlijk uiterst lucratief reactoren omwille van benodigd koelwater zowat op het strand zetten.Het prijskaartje van dat soort visieloos gepruts ..hmmm daar vragen we best niet achter. Vooruit geschoven schulden..debet..deflatie..interest..inflatie groei..*economische* dan blijkbaar mag of moet dat ten KOSTEN gaan van deze hele unieke planeet met alles wat erop aanwezig is. Zolang Janneke en Mieke echter bezig zijn met ..zich zelf nodeloos te reproduceren (omdat anders diersoort mens genaamd) uitsterven gaat ? Zolang zal er fundamenteel niets veranderen. De natuur reguleert dat zelf wel immers, voor dat levend geheel zijn wij mensen ongeacht onze gadgets en technologie, slechts luizen in de pels.

  • door Andoramata op donderdag 9 april 2015

    Erg, ja maar wat kan ik er aan doen? Moeten we nu wel of niet nog kleding van deze producenten kopen of moeten we ons beperken tot de "veilige" kleuren en moeten we ijveren voor betere werkomstandigheden en moet ik dus iets meer willen betalen voor mijn kleding die overigens meestal bij toeval van daar komt, vaak weet ik het niet eens ... Maar tegelijkertijd zorgen we toch ook voor lokale economie...Wat toch goed is? Of willen ze gewoon geld gedoneerd krijgen om water zuiveringsinstallaties te bouwen? Elke keer als ik zo iets lees of op televisie zie stel ik me vragen in hoeverre mijn koopgedrag hier mee schuldig of onschuldig aan is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties