Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Niet-blanke journalisten doelwit Israëlische bezetter

Het wordt steeds riskanter voor journalisten om verslag te doen van botsingen tussen Israëlische bezettingstroepen en Palestijnse demonstranten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het aantal journalisten dat gewond raakt door toedoen van de Israëlische bezettingsmacht, neemt onrustwekkend toe.
woensdag 8 april 2015

In de periode maart 2014-maart 2015 maakt de Foreign Press Association (FPA) geregeld melding van intimidatie en gedwongen verwijdering van journalisten. FPA is een Israëlische vereniging van journalisten die de conflicten in het Midden-Oosten opvolgen. Volgens de FPA worden journalisten ook beschoten. Het gaat daarbij zowel om journalisten van buitenlandse media als om Palestijnse journalisten.

De FPA riep de Israëlische bezettingstroepen reeds meermaals op hun aanvallen op journalisten te stoppen. Die aanvallen worden volgens de FPA niet uitgelokt maar zijn een gevolg van "een verandering in het beleid van de bezetting". Journalisten werden onder meer beschoten met kogels met een rubbercoating.

Tevens worden van dichtbij traangasgranaten afgevuurd op journalisten, die zich nochtans buiten de vuurlinie bevonden. Volgens de Israëlische wet mogen granaten alleen vanop een veilige afstand en in een opwaartse boog worden afgevuurd, zodat ze geen levens in gevaar brengen. De Israëlische bezettingstroepen gebruiken niet alleen hun munitie tegen Palestijnse demonstranten tegen de bezetting, maar ook tegen waarnemende journalisten en cameramensen.

Een cameraman van de Palestijnse tv werd enkele maanden geleden in zijn been geschoten door een Israëlische scherpschutter, terwijl hij een protest bij het dorp Kafr Qaddoum filmde, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Bij een eerder incident werd hij bij het verlaten van het dorp door Israëlische militairen uit zijn auto gesleurd.

Een cameraman van het internationaal persagentschap Reuters werd in beide benen geschoten met kogels met een rubbercoating van een halve millimeter. Een week eerder was hij al eens bestookt met een traangasgranaat. Tijdens Operation Protective Edge, de Israëlische terreuraanval op de bevolking van Gaza, werden zeventien Palestijnse journalisten gedood door het Israëlisch bezettingsleger, ook journalisten die niet in de buurt van de gevechten waren.

Blank westers privilege

Op 3 april 2015 werd een aantal journalisten, ambulances en demonstranten tegengehouden bij Kafr Qaddoum, waar op dat ogenblik protesten tegen de bezetting werden onderdrukt. “Zelf werd ik na een paar uur wachten en nadat ik contact opgenomen had met de woordvoerder van het leger alsnog toegelaten. Er werd geen materiaal in beslag genomen en ik werd niet geïntimideerd. Een privilege dat alleen voorbehouden is aan blanke, westerse journalisten” (volgens IPS-verslaggever Mel Frykberg).

Een Palestijnse collega viel een paar weken geleden een heel andere behandeling ten deel. Zijn camera werd in beslag genomen door een Israëlische militair aan het vluchtelingenkamp Jelazon bij de stad Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Toen hij probeerde zijn dure camera terug te krijgen, werd hem gezegd dat hij moest vertrekken. “De camera werd pas teruggegeven toen ik contact zocht met de commandant over de kwestie en na een charmeoffensief waarbij ik apart genomen werd van de andere journalisten.”

De Israëli's lijken tot op zekere hoogte gevoelig te zijn voor de manier waarop ze worden afgeschilderd in de westerse media. “Als blanke, Australische vrouw krijg ik medewerking van militairen, vragen ze hoe het met me gaat en waarschuwen ze mij op te passen. Ik weet echter goed dat ook ik risico's loop als ik niet extreem voorzichtig ben. Dus kies ik ervoor weg te blijven uit de frontlinie.”

Bron: Israeli Forces Target Journalists in West Bank

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.