Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Open brief aan de VUB: neem uw verantwoordelijkheid

De uitspraken van decaan Willem Elias zijn een gruwelijke aanval op slachtoffers van seksueel geweld. Het wordt steeds moeilijker klacht in te dienen in een dergelijk klimaat. De VUB moet haar verantwoordelijkheid nemen en overgaan tot het ontslag van de decaan.
zaterdag 4 april 2015

Tijdens hun leven krijgt 40 procent van de Belgische vrouwen te maken met seksueel geweld. Bij deze harde realiteit staan we veel te weinig stil.

Het is al moeilijk genoeg als slachtoffer om klacht in te dienen – daarna komen de beschuldigingen en de verwijten. Het is nooit goed. “Ze kende de dader, ze ging ermee op stap, ze droeg iets verkeerd, ze diende te laat of te vroeg klacht in”, het is altijd iets. De schuld is echter nooit die van het slachtoffer, wel die van de dader. Door die beschuldigingen durven veel vrouwen geen klacht meer indienen. De veroordelingsgraad bij seksueel geweld in België is maar 3 procent – 97 procent van de daders komt ermee weg.

Op zijn minst moeten we dan voorkomen dat er nog minder vrouwen klacht durven indienen. Dat er op sociale media rare types rondlopen weten we wel. Met een verkrachtingszaak waarbij een bekende man gemoeid is, is het moeilijk overal de rede te vinden, dat ondervinden vrouwen elke keer opnieuw. Maar dat de Vrije Universiteit Brussel zelf, bij monde van decaan Willem Elias, dergelijke uitspraken doet is onaanvaardbaar.

Zich distantiëren van dergelijke uitspraken is maar een flauwe manier om hiermee om te gaan. Neem dit voorval serieus. Neem geweld op vrouwen serieus. Uw universiteit is een belangrijke factor in onze samenleving en heeft een verantwoordelijkheid te nemen als gaat over de omgang met seksueel geweld.

Momenteel ben ik beschaamd ooit werknemer te zijn geweest bij de Vrije Universiteit Brussel. Ik verwacht anders van dit bastion van de rede. Iets anders dan dit wolvengehuil en het gooien van slachtoffers op de brandstapel bij de Verering Van Grote Mannen. We zouden cynisch kunnen opmerken dat het vermoeden van onschuld niet meer voor de slachtoffers lijkt te gelden, maar ik heb nog hoop voor onze samenleving.

Neem uw verantwoordelijkheid. Noch racisme, noch seksisme zijn aanvaardbaar voor een decaan van de Vrije Universiteit. Wij eisen hierbij het ontslag van decaan Willem Elias.

Evie Embrechts, feministe & voormalig ontwikkelares e-learning systeem Poincarré

Nvdr: Wie met vragen zit over zelfmoord, voor zichzelf of voor familie, vrienden, geliefden kan voor een luisterend oor altijd terecht op het nummer 1813 24 uur op 24 of op de chat (elke dag 19-21.30 uur), zie http://www.zelfmoord1813.be/. Je staat er nooit alleen voor.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Dieter op zaterdag 4 april 2015

  Ik geef je groot gelijk wat betreft de decaan. Eén randopmerkinkje: voor iedereen staat het als een paal boven water dat er een causaal verband is tussen de klacht en de zelfmoord. Zelfs als die de 'tipping point' is geweest, kunnen we niet weten waarom Steve de wanhoopsdaad heeft gepleegd. Voor een waardige reactie is het allang te laat. Qua temperatuurneming van de maatschappij kan dat tellen. Hevige koorts. Ziek.

 • door greghouwer op zaterdag 4 april 2015

  Evie. Eerst en vooral. De uitspraak van die decaan valt met geen woord te verdedigen. Ja, vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld mogen in de verste verte niet verder gestigmatiseerd worden. Maar... ik vind persoonlijk dat je het wel erg op de spits drijft. Die man liet zich die ongelukkige en volledig aangebrande reactie ontvallen in een vlaag van verbijstering en emotioneel verdriet... Hij was een persoonlijke vriend van Stevaerts. Het had zeker niet mogen gebeuren, maar heb jij je dan nog nooit een kemel van een flater geschoten, puur vanuit een overmanning aan emoties? Ik vind gewoon dat je de persoon in kwestie misschien iets meer krediet moet geven... En nogmaals, nee, daarmee praat ik het niet goed. Wel wil ik begrip tonen voor een man die zich iets laat ontvallen op een zwak moment... Als dat niet meer kan, goed, dan denk ik dat je misschien de helft van de mensen op de wereld mag ontslaan uit hun functie... Waar ik het ook niet mee eens ben, is dat de man zou hebben gesproken voor de VUB. Dat staat nergens in het bericht. Hij liet zijn eigen pijn de overhand, de VUB heeft daar geen deel aan...

  • door Dieter op zaterdag 4 april 2015

   Daarvoor dienen verontschuldigen, die hij in geen geval wil maken. Zijn verweer is dat het een uitspraak betreft in besloten kring, "zoals aan de toog in een café". Dat is natuurlijk je reinste onzin, er bestaat geen café waar je met bijna 4000 mensen binnen kan, en niemand heeft zoveel vrienden. Een lesje in nederigheid en sociale media, dat hij blijkbaar niet wil leren. Het ergste vind ik nog dat hij geen enkel inzicht vertoont. Dat de vrouw gewacht heeft alvorens aangifte te doen, nog een lift gekregen heeft enz. roept hij aan om de vrouw verdacht te maken, terwijl iedereen die zelfs maar een klein beetje met de materie vertrouwd is, weet dat het vaker wel dan niet bekenden zien die verkrachten, waardoor je de omstandigheden psychologisch makkelijk kan duiden en begrijpen (macht - onmacht/angst), als je geen fossiele seksist bent.

  • door inkdrp op zondag 5 april 2015

   Thanks. Zo had ik het ook begrepen. Misschien zou de decaan de eerste geweest zijn om Steve een klap op zijn gezicht te geven. Maar ze hebben allebei niet het voordeel van de twijfel gekregen. Ik ben een vrouw, slachtoffer van sexueel geweld door een familievriend toen ik 12 was. Nooit aangifte gedaan, nooit aan mijn ouders verteld. So be it. Eerlijk gezegd pik ik er maar ergens 'een opinie' uit om zelf commentaar te geven. Dus Evie, het is niet persoonlijk. Mocht de misdaad plaatsgevonden hebben, ben ik de eerste om het te veroordelen. Maar dat weten we dus niet. Meteen alle slachtoffers op de rekening van Stevaert te schrijven, ook al is het figuurlijk, vind ik toch een beetje kort door de bocht. Maar ik begrijp je verontwaardiging. Laat het even bezinken. Wil je?

 • door Achiel De Bruyne op zaterdag 4 april 2015

  Voilà dat is rechtuit rechtaan, en de waarheid mag gezegd worden, op de sociale media sites zitten ze de vrouw in kwestie de schuld te geven en te ontkennen van deze verkrachtingszaak, niet tegenstaande Stevaert door de gerechtelijke thuis is opgehaald voor verhoor, door de onderzoeksrechter werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank, hij tegen iedereen dit voorval verzweeg zelf zijn advocaat van niks wist. Dan moet je toch beseffen dat er wel degelijk genoeg elementen van verkrachting aanwezig waren. En ja de decaan moet aftreden alleen al om zijn reactie die doet denken dat hij naar de mond van zijn broodheren spreekt.......

 • door greghouwer op zaterdag 4 april 2015

  Evie. Voor alle duidelijkheid. Ik betreur de woorden van decaan Willem Elias. Slachtoffers van seksueel geweld hoeven niet nog verder geculpabiliseerd te worden. Maar ik sta niet achter deze open brief: Willem Elias liet zich iets betreurenswaardigs ontvallen, maar dat op een moment van persoonlijke zwakte en pijn - hij was persoonlijk bevriend met Stevaert. Ook deed hij dat duidelijk niet in naam van de VUB. Dat praat het niet goed, maar als we iedereen die zich in een moment van persoonlijke pijn iets ongelukkigs laat ontvallen, meteen moeten ontslaan... goed, ik denk dat het hek dan pas echt van de dam is... en ik zie niet in hoe dit onze samenleving kan vooruithelpen... Daar komt bij dat we over deze hele affaire niets afweten... Iedere zaak is anders, en daar houdt deze open brief totaal geen rekening mee.

 • door Jean Eyckmans op zaterdag 4 april 2015

  Sommigen weten blijkbaar niet hoe diep hun macho-gevoelens zitten. Zoals Bo Coolsaet die aan HLN verklaart dat Stevaert zoveel succes had bij vrouwen dat hij (Coolsaet) zich niet kan indenken dat hij zoiets kon doen. Nee zeggen aan de Limburgse God was dus "not done",en niet aan de orde. En daarom kan Coolsaet het verhaal van het slachtoffer niet geloven. Idem voor de prof die wordt verontschuldigd omdat hij zijn pen niet meester was. Als academici hun tong of hun pen niet onder controle houden en dus tateren vooraleer na te denken, is het met de opvoeding der komende generaties erg gesteld. Ik hoop dat meer weldenkenden de reactie van Evie Embrechts zullen steunen en de VUB dwingen tot meer gepaste maatregelen tegenover een decaan Psychologie en Educatie wetenschappen + verdere eretitels. Het zal de reputatie van de universiteit ten goede komen.

  Jean Eyckmans Deurne

  • door Mezelf op zondag 5 april 2015

   Bo Coolsaet was er - net zoals u en ik - niet bij, en kan dus evenmin weten wat er werkelijk gebeurd is; zijn "kan het niet geloven" is even waardevol/loos als uw en mijn mening. Overigens, ook al S. Stevaert "veel succes had bij de vrouwen" , wat ook al moeilijk na te gaan is ..... ; ook dan kan iemand over de schreef gaan, hetgeen misschien gebeurd is. De waarheid zal helaas nooit uitgespit kunnen worden ; en dat is niet de schuld van de indiener van de klacht. Enkel en alleen het feit dat S. Stevaert "gedreigd" zou hebben met zelfmoord geeft helaas een apart cachet aan de zaak, en een kras op het blazoen van de overledene.

 • door Silke Vanbeselaere op zaterdag 4 april 2015

  Totaal akkoord en heel blij eindelijk deze reactie te zien. De VUB kan zoiets niet negeren als ze nog serieus genomen willen worden.

 • door JorisDemeester op maandag 6 april 2015

  Als we de zwartgallige doemdenkers van DEWERELDMORGEN moeten geloven, zal het nog vele ontslagen regenen in de politieke en academische wereld. En moeten wij ons afvragen of er morgen nog een wereld is. Ik dacht dat vrijheid van meningsuiting nog altijd hoog in het vaandel staat. Blijkbaar alleen als het de eigen opinie geldt. Triester kan niet.

 • door André LEERS op maandag 6 april 2015

  Ik heb er 46 jaar mee gewacht (zie Humo van 3 augustus 2010). Van een decaan had ik een groter ruimtelijk hersensvermogen verwacht.

  André LEERS

 • door Notitie op dinsdag 7 april 2015

  Willem Elias zijn reactie is onaanvaardbaar en ontoelaatbaar. Het is niet de eerste keer zijn dat hij zo'n uitspraken lanceert : op 16 mei 2011 schreef en reageerde Willem Elias ten gunste van DSK : Jongens jongens, waar gaan we naartoe, als een mens al het kamermeisje niet meer mag neuken, bij Louis XIV maakten ze daar geen spel van! Was DSK ook een persoonlijke vriend van Willem Elias ? Zijn ontslag is de enige juiste reactie van de VUB.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties