Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Nieuwe president Buhari: wat nu met Nigeria?

Muhammadu Buhari, de nieuwe president van Nigeria, heeft geen democratische reputatie. Als hij wil laten zien dat hij president is voor iedereen, en serieus iets kan doen tegen Boko Haram, zal hij snel moeten handelen.
vrijdag 3 april 2015

Na een paar spannende maanden heeft de meerderheid van de Nigerianen Buhari gekozen als nieuwe president. Het land vertrouwde Goodluck Jonathan, de zittende president, niet meer om het terrorisme in het noorden in te dammen. Toch was zijn nederlaag een verrassing, want All Progressives Congress, de partij van tegenkandidaat Buhari, bestaat nog maar twee jaar.

Besmet blazoen

Generaal Buhari was al eens kortstondig president, na een militaire coup in januari 1984. Anderhalf jaar later werd hij zelf afgezet. Zijn blazoen is niet erg netjes wat betreft respect voor de mensenrechten. Zijn huidig mandaat is niettemin sterk, zegt Carl LeVan, een Nigeria-expert aan de American University in Washington. Hij heeft zelfs steun gekregen van de Yoruba-bevoking in het zuiden, terwijl hij toch zelf een moslim uit het noorden is. Hij moet die politieke steun nu gebruiken om te tonen waar hij echt voor staat.

LeVan nam deel aan een Amerikaanse waarnemingsmissie tijdens de verkiezingen. Die verkiezingen liepen niet overal even soepel. Er waren demonstraties tegen intimidatie, gestolen stemmen en valse stemmen, en sommige militante groepen begonnen zich te bewapenen.

Mandaat goed gebruiken

Desondanks is Buhari verkozen en heeft Jonathan zijn verlies geaccepteerd. "Zijn grootste uitdaging is nu", zegt LeVan, "om zijn mandaat goed te gebruiken. Hij mag dit niet verkeerd interpreteren. Volgens een peiling van Afrobarometer vindt 40 procent van de Nigerianen dat de president vrij moet kunnen regeren zonder zijn tijd te verkwisten aan het in toom houden van de uitgaven van de overheid. Vijfentwintig procent van de bevolking vindt zelfs dat de president wetten moet kunnen maken zonder zich druk te maken om het parlement."

Nigeria is sterk verdeeld langs etnische en religieuze lijnen. De president moet dus noodgedwongen "zuidwaarts gaan", vindt LeVan. Dat zou ook de "noorderlingen de boodschap geven dat hij de president is van iedereen". Daarbij hoort een plan om verder te gaan met de amnestiewetgeving voor de militanten in de Niger-Delta.

"Die moeten weten dat ze niet, zoals bij Jonathan, een president met eenzelfde etnische achtergrond nodig hebben om hun problemen met grondstoffen en vervuiling aan te pakken. Hoe sneller hij dat doet, hoe minder kans er is dat de rebellie weer oplaait. Ook andere minderheden moeten ervaren dat ze Buhari kunnen vertrouwen. Hij heeft hun samenwerking immers nodig om te kunnen regeren."

Economisch gezien zal hij werk moeten maken van diversificatie, aldus nog LeVan. "Begin 2014 zei de regering, samen met de Wereldbank en anderen, dat dat al bezig was. Toen de olieprijzen in elkaar zakten brak er echter bijna crisis uit." Blijkbaar verloopt de economische diversificatie dus toch niet volgens plan. "Buhari zal de olie-industrie moeten hervormen, alle financiële transacties van de overheid openbaar maken en academische, economische en administratieve experts aanstellen om de economie weer op de rails te krijgen."

Nog steeds ontvoerde meisjes

Ook het team van veiligheidsadviseurs van de overheid moet grondig vernieuwd worden, aldus de expert. "De zaak van de ontvoerde meisjes uit Chibok is zo verkeerd aangepakt dat er nog weinig vertrouwen meer is in de overheid. Het idee leeft bovendien dat heel wat soldaten en adviseurs niet onpartijdig zijn in het conflict."

Boko Haram is niet verslagen, zegt LeVan, en daarom is een geloofwaardige strategie nodig. Dat omvat ook een andere relatie met westerse bondgenoten, aldus LeVan. "De leiders van het Amerikaanse Congres zien het conflict met Boko Haram slechts als strijd tussen moslims en christenen, in plaats van wat het echt is: een complexe opstand met verschillende slachtoffers.”

Bron: Opinion: Where Does Nigeria Go From Here?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.