Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekse media moeten 40 miljoen euro achterstallige zendlicenties betalen

De Griekse regering heeft beslist de reeds bestaande maar nooit afgedwongen mediawet toe te passen en de media te verplichten, met terugwerkende kracht tot 2011, 40 miljoen euro achterstallige zendlicenties te betalen.
vrijdag 3 april 2015

Volgens de nota van de regering moeten de privételevisiezenders 24,15 miljoen euro betalen voor de periode 2011-2014 en moeten de betaaltelevisiezenders OTE en Multichoice Hellas 16,32 miljoen euro betalen voor de periode 2012-2014. De Griekse mediawetgeving is identiek aan de bestaande regels in zowat alle andere EU-lidstaten.

Vertrekkend van het principe dat zendfrequenties openbaar eigendom zijn, moeten zenders voor het gebruik van een bepaalde frequentie een 'zendlicentie' betalen. Die geeft hun dan het exclusieve recht op het gebruik van een frequentie voor een bepaalde periode.

In Griekenland bepaalt de wet dat een mediabedrijf jaarlijks 2 procent van zijn bruto inkomsten moet betalen voor het gebruik van zendfrequenties. Ze geldt ook voor de radiostations. Hierover heeft de regering nog geen standpunt ingenomen.

Blauw-blauw

Deze bepaling van de Griekse mediawetgeving werd door de voorgaande regeringen stilzwijgend genegeerd. In ruil voor positieve berichtgeving lieten beide traditionele partijen, de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische PASOK, de zaak altijd blauw-blauw.

De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds heeft hier ook nooit op aangedrongen. Het afdwingen van deze bestaande mediawet werd door de Europese instellingen nooit opgeëist. Dit in tegenstelling tot inleveringen op vlak van de sociale taken van de Griekse overheid.

De Griekse privémedia in handen van de oligarchie overheersen het medialandschap bijna volledig. Zij hebben hun antipathie voor de huidige regering nooit verborgen. Tijdens de voorbije verkiezingscampagne riepen ze openlijk op om niet voor Syriza te stemmen. Na de overwinning van Syriza werd de toon aanvankelijk enigszins milder. Waarnemers verwachten dat de kritiek op de regering onder leiding van eerste minister Alexis Tsipras terug bitsig zal worden, na deze beslissing.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door Maurice de Liberaal op vrijdag 3 april 2015

  Weer een voorbeeld van Grieks wanbeheer waarbij de overheid zijn eigen inkomsten niet op orde heeft en jarenlang geen rekeningen incasseert. De Grieken zijn zelf schuld aan hun eigen crisis.

  • door Lode Vanoost op vrijdag 3 april 2015

   Wat een groteske verdraaiing van wat hier geschreven staat. Treed er eindelijk een regering op tegen het wanbeheer van de vorige Griekse regeringen en dan verwijt u dat aan de huidige regering.

   • door antbover op vrijdag 3 april 2015

    Grieks wanbeheer lees ik in een reactie. Wel , wel , begin eens met het nagaan van het wanbeheer binnen de andere lidstaten van het grote Europa , waaronder het onze. Wat zegt u van Nederland , zij die ( onder anderen) de Griekse rijken constructies aanbieden om Griekse belastingen te ontwijken. Kom , wordt eens wakker zeg of doe een goeie bril aan. Zwart schaap Griekenland is allang geschoren en de huid is nu blank . Ik bedoel : stop dat nu eens met dat vingerwijzen. We hebben werk genoeg bij onszelf, er is dus geen zondebok vandoen. Dat tenzij binnen een NV-A mentaliteit uiteraard.

 • door TRUDY HOEKSMA op vrijdag 3 april 2015

  Ze zouden die privézenders moeten afsluiten. De programma's worden om de 15 minuten onderbroken door 10 minuten reclame en er is trouwens niks dat het kijken waard is en OTE tv is betaaltelevisie dus die hebben inkomsten van de geabonneerde . Door de vorige regering werd de staatszender ERT van het éne op het andere moment afgesloten, de enige zenders ET1, ET2 en ET3 en NET. Nu komen die in mei terug en daar betalen we dan maandelijks 3€ voor via de stroomrekening. Ook daarop is al kritiek.

 • door JorisDemeester op vrijdag 3 april 2015

  Lees vandaag nog maar eens in De Standaard hoe die Grieken massaal belasting ontduiken. Dat is niet de schuld van de huidige Griekse regering. Maar ook de Grieken zijn niet heiliger dan de Paus, Lodewijk.

  • door antbover op zaterdag 4 april 2015

   Goed te lezen : " .. ook de Grieken zijn niet heiliger dan de Paus". Nu nog even zeggen wat u bedoelt; tegelijk kunt u dan meegeven dat wij met zijn allen beter geen vingertje kunnen ophouden om de Grieken te veroordelen. Verder eens geen jacht meer maken op het kleine grut ( met alle respect voor iedereen) maar de grote fraudeurs aanpakken. Het is daar dat het grote geld te rapen valt, denkt u niet ? Maar , blijkbaar is dat laatste politiek gezien geen optie. We moeten niet te ver kijken hé om dat te ervaren.

  • door Lode Vanoost op zaterdag 4 april 2015

   Er is wel degelijk een kwantitatief en moreel verschil tussen belastingontduiking in België en Griekenland.

   Griekse oligarchieën, scheepsreders en de orthodoxe kerk betalen - met goedkeuring van de trojka - géén belastingen. Die hoeven niet aan belastingontwijking te doen. Waarom zouden ze, ze hebben immers volledige belastingvrijstelling! De huidige Griekse regering wil dat aanpakken en krijg daar nihil steun van de Eurogroep voor. Dus ja, wat dat betreft wordt in Griekenland massaal aan 'belastingontduiking' gedaan.

   Wat dan belastingontduiking betreft door de gewone Griek/Belg. Ook daar is er een belangrijk moreel verschil. Eerst en vooral in cijfers. De gewone Belg fraudeert veel meer dan de gewone Griek. Bovendien, een Griekse onderwijzer die foefelt met belastingen trekt daarmee zijn pover loon van 400 euro per maand op met 200 euro. Dat is in verhouding tot de levensduurte nog altijd een karig inkomen. Een gemiddelde Belgische middenklasser die massaal fraudeert door zijn loodgieter, garage... in het zwart te betalen vergroot daarmee zijn welvaart, van degelijk tot nog iets degelijker. Dat doet hij niet om de eindjes aan elkaar te knopen.

   De redactionele artikels van De Standaard zou ik niet bepaald neutraal noemen. De Standaard heeft recht op zijn conservatieve neoliberale maatschappelijke visie, maar het is niet correct om dat voor te stellen als objectief, neutrale berichtgeving, want dat is het niet. DeWereldMorgen.be doet dat bewust anders, niet objectief of neutraal, maar komt daar openlijk voor uit. De lezer weet dat.

   Over feiten moet je natuurlijk objectief zijn. Dat is in 'feite' een verkeerde omschrijving, men bedoelt: over feiten mag je niet liegen. De rest is duiding: waardevol, interessant maar niet objectief, ook in De Standaard

   • door Jan Willems op zaterdag 4 april 2015

    Wat is dat nu weer voor een kromredenering!

    • door Lode Vanoost op zondag 5 april 2015

     Tegen dergelijke goed onderbouwde tegenargumentatie geen verweer :-)

     • door JorisDemeester op maandag 6 april 2015

      Eindelijk iemand die doorheeft dat De Standaard een conservatieve neoliberale kwaliteitskrant is. Doorgaan, Lode, je legt het duivelse systeem bloot in je ongenadige analyses. Leuk om weten.

     • door Jan Willems op maandag 6 april 2015

      Eens te meer het opgestoken vingertje van 'ik weet het beter'. Belastingfraude en -ontwijking hebben niks met moraliteit te maken, mijn beste.

     Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties