about
Toon menu

Hoe Nederland Griekse belastingen steelt

De Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) toont in een rapport aan dat het Griekse economische herstel wordt ondermijnd door belastingontwijking via brievenbusfirma’s in Nederland. Tegelijkertijd gaat Griekenland gebukt onder door de Trojka opgelegde – en actief door Nederland gesteunde – harde bezuinigingsmaatregelen.
dinsdag 31 maart 2015

Het rapport Fools Gold van SOMO onthult dat Griekenland de afgelopen twee jaar ten minste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten misliep door belastingontwijking door het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Daarnaast veroorzaken de activiteiten van Eldorado ernstige milieu- en mensenrechtenproblemen in Griekenland.

Eldorado Gold ontwijkt belastingen

Eldorado Gold gebruikt ‘lege’ Nederlandse brievenbusfirma’s (zonder personeel in dienst) om belasting te ontwijken. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift het bedrijf rente-inkomsten van zijn Griekse dochterbedrijf Hellas Gold SA via een Nederlandse brievenbusmaatschappij naar Barbados. Deze specifieke vorm van belastingontwijking, zorgt ervoor dat Griekenland veel belastinginkomsten misloopt en in de toekomst nog veel meer zal mislopen.

“De Europese Unie en Nederland meten met twee maten. Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro’s misloopt”, aldus SOMO-onderzoeker Katrin McGauran.

Geen incident

De ontwijking door Eldorado Gold staat niet op zich. Uit het onderzoek blijkt dat veel buitenlandse investeerders in Griekenland de Nederlandse en Luxemburgse route gebruiken. Ongeveer tachtig procent (!) van de directe investeringen uit Nederland in Griekenland loopt via brievenbusfirma’s. Dit feit is onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

SOMO-onderzoeker Indra Römgens: “Belastingontwijking door grote bedrijven in Griekenland en de faciliterende rol die Europese wetgeving en fiscale regimes van lidstaten hierin spelen, moeten onderzocht worden door de nieuwe Europese parlementaire onderzoekscommissie op het gebied van tax dumping in de EU.”

Leefgemeenschappen bedreigd

Ten slotte toont het onderzoek wetenschappelijk bewijs voor de verwachte milieuschade door de plannen van Eldorado voor een open-pitmijn ter grootte van 250 voetbalvelden. De mijnbouw vernietigt oerbossen in Halkidiki en de lokale gemeenschap krijgt met massale vervuiling te maken. Naast de gezondheidsrisico’s die deze activiteiten opleveren, bedreigen ze het lokale toerisme, de kleinschalige landbouw, bosbouw en visserij.

Protesten door de lokale gemeenschap tegen de mijn worden hardhandig onderdrukt door de Griekse politie en overheid. Amnesty International heeft in drie onderzoeken vragen gesteld over deze mensenrechtenschendingen en roept de autoriteiten op de situatie te onderzoeken. Terwijl de oude regering het mijnbouwbedrijf steunde in haar plannen, heeft de nieuwe Griekse regering beloofd om de contracten met Eldorado te herzien.

McGauran: “In de herziening van het contract zou de Griekse regering een kosten-batenanalyse moeten maken, waarbij de agressieve belastingstructuur getoetst wordt op legaliteit en waarin verwachte belastinginkomsten en banengroei worden afgezet tegen milieuschade en sociale verliezen, veroorzaakt door de mijnbouw. Nederland moet haar fiscale steun aan Eldorado Gold beëindigen en haar belastingregime radicaal hervormen.”

Het onderzoek Fool’s Gold – How Canadian firm Eldorado Gold destroys the Greek environment and dodges tax through Dutch mailbox companies is geschreven door SOMO. De bevindingen vallen exclusief onder SOMO’s verantwoordelijkheid.

Dit persbericht werd opgesteld door SOMO samen met The PressProject, het Nicos Poulantzas Instituut, Hellenic Mining Watch, MiningWatch Canada en Mining Watch RomaniaIntroductievideo over het rapport Lees het hele verhaal van Eldorado Gold in Griekenland op de 'Fools Gold' website. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Rieteke en Corneille Van den Borne op woensdag 1 april 2015

  Het schepen van de mogelijkheid tot belastingontwijking door Nederland op deze schaal is pervers, schandalig en schijnheilig.

  • door ria aerts op donderdag 2 april 2015

   Volledig mee akkoord, maar het is niet alleen Nederland en niet alleen in Griekenland. Zoveel mogelijk van deze onfrisse praktijken in de openbaarheid brengen en hopen dat wie in slaap gewiegd wordt door de mainstream media eindelijk wakker wordt. De enige manier om een breed draagvlak te krijgen voor échte verandering.

   • door antbover op donderdag 2 april 2015

    Wel , dat is toch het zgn. Europa. Een unie waar het gaat over financieel-economische aspecten , lees : laat het geld stromen naar de werkelijke machthebbers , de rijken . Alle middelen zijn goed om het doel te bereiken, en daarbinnen is de afbouw , het uitroeien van enige ethiek op om het even welk vlak , de geliefkoosde sport. Alle Europese landen zijn op duivenjacht , maar dan wel onder andermans duiven, en dat met als doel met de gevangen duiven de eigen financiën op te krikken. Europa , is op die manier tot mislukken gedoemd , in feite heeft Europa nooit bestaan als men het heeft over enige eenheid. Het sprookje loopt op zijn einde ; de zwarte pieten staan klaar om de resten op te kuisen.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties