Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

20.000 op uitgeregende maar uitbundige parade van Hart boven Hard

De Grote Parade van de jonge beweging Hart boven Hard werd een parapluparade. Ondanks het stormachtig weer kwamen 20.000 mensen op straat in Brussel. Zij pikken het besparingsbeleid niet en zeggen heel luid: 'Er is wel een alternatief.'
zondag 29 maart 2015

De weergoden stonden voor één keer aan de kant van de besparingsregeringen. Hondenweer was het. Geen vezel bleef droog bij de 20.000 betogers. Paraplu's boden even bescherming tot een rukwind ze dubbelplooide.

Niet dat de betogers zich daar veel van aantrokken. De sfeer bleef zonnig. Daar zorgden onder meer de vele fanfares en muziekgroepen voor. Een uur voor de start stonden mensen achter hun spandoek al te heupwiegen. De stomende ritmes bleken een probaat middel tegen verkleumde knoken.

Eerste betoging ooit

Tienduizend betogers, zoveel hadden de organisatoren minstens verwacht. Twintigduizend hadden ze stilletjes gehoopt en ondanks de gure omstandigheden hebben ze dat aantal ook gehaald. Het was één van de meest creatieve betogingen van de voorbije jaren. De kleurrijk verklede mensen waren niet te tellen en veel betogers droegen een zelfgemaakt bordje mee.

Eén van de betogers was Katrien Vandentroost (24): “Ik ben hier omdat ik wil aantonen dat ook jonge mensen het besparingsbeleid niet pikken. Ik wou niet langer bij de pakken blijven neerzitten en gewoon klagen. Het was tijd om ook eens naar buiten te komen. Toch vind ik het belangrijk om niet louter in een negatief verhaal te blijven hangen. We moeten voorbij het doemdenken geraken, en tonen dat er alternatieven zijn. Dat is ook wat me aantrekt aan Hart boven Hard: de positieve uitstraling en de creativiteit.”

Eenzelfde positief geluid is te horen bij Christophe Lambrechts, verbondsecretaris bij de Scouts: “Als jeugdbewegingen voelen wij de besparingen steeds meer. Regering na regering bespaart op de jeugd, en dat kunnen wij moeilijk aanvaarden. Ik sta hier niet omdat ik tegen de huidige regering ben, wel om aandacht op te eisen voor het belang van jeugdwerk. Ik beschouw het als een uitgereikte hand naar de politiek.”

Opvallend: heel veel mensen die zich zorgen maakten over de mogelijke sluiting van bibliotheken. De gemeenten zijn niet langer verplicht een bibliotheek open te houden en boeken lenen ligt daardoor in dezelfde weegschaal als putten in de weg.

Achteraan liep ook een blok met vertegenwoordigers van politieke partijen. De organisatoren hadden hun gevraagd zich bescheiden op te stellen. Vakbondsleiders Rudy De Leeuw en Marc Leemans stapten vooraan mee op, maar hielden zich wat afzijdig.

Er waren veel gezinnen met kinderen. Maar ook oudere mensen stapten mee op. “Ik ontmoette een man van 89 die hier liep met een kartonnen hart met daaraan een bengelende steen. Het was zijn eerste betoging ooit”, zei woordvoerder Wouter Hillaert van Hart boven Hard.

Niet te negeren signaal

Wouter Hillaert toonde zich een tevreden man: “Ik ben erg blij met deze opkomst. Ondanks het hondenweer hebben duizenden mensen zich de moeite getroost om naar Brussel af te zakken. Het toont enkel aan dat veel mensen iets over hebben voor een andere samenleving. Wat me aangenaam verrast, is de breedte van de mobilisatie. Er zijn heel veel mensen uit heel verschillende sectoren. Dat is mooi. Hart boven Hard werkt verbindend. En dat is ook de bedoeling.”

Hart boven Hard wordt gesteund door 1400 organisaties en bewegingen. Meer dan 150 daarvan hadden beloofd volk te sturen naar de parade.

De Grote Parade bestond uit tien delen, die elk voor een van de zogeheten Hartenwensen van de beweging stonden. Die tien thema's zijn "Samen Rijk", "Eerlijke Belastingen", "Sterk Jong en Oud", "Stop Armoede", "Werkbaar Werk", "Leefbare Buurt", "Diversiteit is Realiteit", Eco is Logisch", "Wees Wereldwijs" en "Doe de Democratie". Elk van die thema's werd op een creatieve manier uitgebeeld.

Wouter Hillaert: “Ik denk dat de politiek dit signaal niet kan negeren. Men moet rekening houden met deze mobilisatie. De bal ligt nu in het kamp van de politiek. Het is aan hen om te reageren.”

“Deze betoging is zeker niet het eindpunt van de mobilisatie. Hierna willen we de lokale kernen van Hart boven Hard verder uitbouwen. We willen ook een besparingswatch oprichten: een initiatief dat de omvang van de besparingen probeert in kaart te brengen. Vele besparingen worden immers in stilte doorgevoerd en blijven onzichtbaar. Daar willen we verandering in brengen."

“Op 9 mei willen we ook een collectieve brainstorm organiseren om verder na te denken over toekomstige acties en initiatieven. Hart boven Hard is een beweging die de basis wil betrekken. Zoveel mogelijk mensen moeten een zeg hebben over waar we als beweging naartoe willen.”


Foto's: Karim Brikci-Nigassa / Pierre Vanneste / Collectif Krasnyi


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

22 reacties

 • door Marc Vanrafelghem op zondag 29 maart 2015

  Onze nationalistische zender VRT slaagt er in om in het radionieuws van 20 uur GEEN aandacht te besteden aan De Grote Parade.

 • door Jan Willems op zondag 29 maart 2015

  Ondanks het barslechte weer heel veel lachende gezichten op deze manifestatie 'Hart boven Bart'. Dit is een duidelijk signaal dat de beleidsvoerders, op welk niveau dan ook, niet zomaar naast zich neer kunnen leggen.

  • door Mezelf op maandag 30 maart 2015

   Een korte vergelijking (eenvoudige wiskunde) tussen het aantal betogers en het aantal kiezers voor "Bart" zou tot nederigheid kunnen stemmen.

   • door jempi op maandag 30 maart 2015

    Meer dan 700.000 voorkeurstemmen voor mijnheer De Wever. Dat kan tellen in vergelijking met de maar 20.000 deelnemers.

    • door inge op maandag 30 maart 2015

     en hoeveel van die voorkeurstemmen zou Bart op straat krijgen in zo'n weer , en met zijn programma ?

     • door jempi op maandag 30 maart 2015

      Alleszins meer dan 20.000 of 17.000 volgens de Brusselse politie.

      • door Yannanael op maandag 30 maart 2015

       Ge hebt gelijk, Jempi. En liefst in een bruin uniformke zeker?

       • door jempi op dinsdag 31 maart 2015

        Liever een zwart-geel.

    • door Didier op maandag 30 maart 2015

     Flink zo, Jempi kan al goed tellen hé! Nu nog leren dat je appelen niet met peren kunt vergelijken.

    • door Jan Moerman op dinsdag 7 april 2015

     Veel stemmen halen met een uitgekiende politieke media- en kiescampagne is inderdaad makkelijker dan zonder steun van de media 20.000 mensen van de noodzaak tot protest te overtuigen. Hart boven Hard hoeft ook niet te liegen over waar ze naartoe willen met deze wereld, noch bestaande wetten met de voeten te treden, dit in tegenstelling tot BDW...

 • door Maud Bolstein op zondag 29 maart 2015
  • door Robertina Van Damme op maandag 30 maart 2015

   je kan het weertje ook bekijken als een metafoor: "laat het eens flink stormen binnen de regering!" vanwege het uitdrukkelijke signaal van deze Parade!

 • door Joris Van Peer op maandag 30 maart 2015

  Het was een hartverwarmende dag! Herbeleef het met dit kleurrijk videoverslag: https://www.youtube.com/watch?v=7Drar6WLBOc

 • door Carlos Pauwels op maandag 30 maart 2015

  Ik neem aan dat iedereen weet wat een catch22 is. Dat is waar de regeringen in ons land mee te kampen hebben. De culturele sector vraagt geld, armoedebestrijding vraagt geld, de pensioensector vraagt geld, de gezondheidssector vraagt geld, de kinderbijslagkas vraagt geld, de politie vraagt geld, het onderwijs vraagt geld, defensie vraagt geld, de werknemers vragen geld, de retailsector vraagt geld, openbaar vervoer vraagt geld, de economie vraagt geld, de...., wie vraagt eigenlijk geen geld? De regering moet terzelfdertijd voldoen aan Europese verplichtingen die geld kosten: de begroting moet in orde zijn, de schuld mag niet ontsporen, de Europese bijdrage moet betaald worden, er moet op allerlei vragen om geld (defensie bv.) geantwoord worden, enzovoort en zoverder. Los het maar op tot ieders tevredenheid. Ik ben overtuigd dat het Stevaert-feest, dat ons veel geld gekost heeft, over is. Ik herinner mij een uitspraak van iemand die ik ken ten tijde van Stevaert; "nu hebben we ne keer een goeie." Dat is het syndroom waaraan velen onder ons lijden. Het feest is over en ondertussen is de ECB misschien bezig met een gigantische bel te blazen.

  • door Stefaan Pockelé op maandag 30 maart 2015

   Ik durf te zeggen dat ik het niet slecht heb, ik heb voldoende financiële middelen en de maatregelen van de regering treffen me zo erg niet. En ik ben overtuigd dat ik niet de enige ben; we leven in een land met ongelooflijk veel mogelijkheden, in een land met een van de hoogste inkomens per persoon in de wereld, in een land waar we het gewoon vinden om 2 of 3 keer per jaar op vakantie te gaan ... Toch ben ik gisteren met mijn vrouw, in dit hondenweer, naar Brussel gegaan; vooral omdat de maatregelen van de regering de zwaksten treffen in onze maatschappij. We zijn zo'n rijk land en toch leven meer dan 15 % van onze mensen in armoede, en net deze mensen worden getroffen door de maatregelen van deze regering. Inderdaad vaak niet rechtstreeks waardoor de regering kan zeggen we sparen de armen, maar onrechtstreeks komt het vaak op deze mensen terecht. En ja er zijn veel 'profiteurs', maar moeten daarom de andere boeten en mee gestraft worden? Ook vorige regeringspartijen hebben boter op hun hoofd (waarschijnlijk een mede-reden waarom de perceptie bij de bevolking omgeslagen is?), zij hadden moeten uitvoeren wat ze nu beloven.

   Zoals de TTIP (handelsovereenkomst tussen Europa en Amerika) vraagt dat alle beslissingen getoetst worden aan de belangen van de bedrijven, zouden alle beslissingen van deze regering, en alle toekomstige regeringen, moeten getoetst worden op hun effect op de inkomsten voor arme mensen. Of is dit teveel gevraagd?

  • door Willy Verbeek op maandag 30 maart 2015

   Ik ben oprecht blijdat ik er bij was

  • door Koen Verhofstadt op dinsdag 31 maart 2015

   De enigen die niks vragen zijn de kapitalisten (=voor alle duidelijkheid de eigenaars van de productiemiddelen). Zij krijgen namelijk alles, zonder het te vragen. Zij zijn dan ook meer dan ooit zeer "impliciet" (hoewel, VOKA als werkgever van BDW) aan de macht. bv: Lasten "op arbeid" verlagen? Al iets van gemerkt in je loonzakje? Sommigen vinden dat ze voor niks betaald moeten worden (bezit, aandelen en zo) , of "omdat ze verantwoordelijkheid opnemen" (bv. door de bevolking eindeloos te melken, door "zware beslissingen" te nemen zoals ongedekte massa-ontslagen, etc.)..

   Wat mij betreft mag het van harte hard tegen hard gaan. Prepare yourselve for a real catch...

   Amandla!

  • door inge op dinsdag 31 maart 2015

   Er zijn partijen die helemaal niks (zouden) moeten vragen , omdat ze al jaren heel veel krijgen . Ik werk sinds 1979 onafgebroken , en heb niks anders gekend sinds die tijd dan loonblokkering ,loonmatiging , loonstop , indexsprong , index'gefoefel' door aanpassing van 'de korf' ... Een andere naam voor steeds hetzelfde recept , dat betaald werd door gewone mensen, die moeten en moesten werken voor hun geld . Diegenen die rijk werden en worden door te teren op het werk van anderen - noem ze maar de hangmatkapitalisten - werden in diezelfde periode steeds meer in de watjes gelegd , zeg maar gepamperd - met maatregelen om hen te bevoordeligen : verlaging van de vennootschapsbelasting ( de echt groten betalen nu nog 0 % venn belasting) , invoering van de notionele intrestaftrek , coördinatiecentra , investeringsaftrek , bevriezing van de lonen ,afschaffing van de hoogste tarieven in de personenbelasting verlaging van de patronale rsz bijdragen .loonsubsidies..

   En dienden die voordelen tot jobcreatie ? tot investeringen ? Nee , het kado , ging naar de aandeelhouders . Want de miljarden die op die manier tegoed kwamen aan de bedrijven , met datzelfde bedrag stegen in die periode de dividenden.

   Dus :moeten die partijen nog iets vragen ? nee . Maar zij hebben nooit genoeg en zij zijn steeds vragende partij . Alleen gebruiken zij lobbyisten , die nationaal en op europees vlak het werk opknappen . In 1985 waren er bij de EU instellingen 654 lobbyisten . Nu zijn er dat tussen de 15.000 en 30.000 . Moet er nog een tekening bij ? Als u het heeft over 'Europa' dat veel vraagt,dan kent u nu de vragende partij ,en weet u waarom de rekening steeds wordt betaald door mensen die op dat niveau niks in de pap te brokken hebben , maar gelukkig kunnen bogen op o.a.vakbonden

   • door ria aerts op dinsdag 31 maart 2015

    Volledig akkoord. En nu proberen ze ons met dat nieuw regeerakkoord wijs te maken dat we door de belastingen voor de bedrijven te verlagen jobs zullen creëren, terwijl alles duurder wordt en de lonen bevroren worden en er een indexsprong komt. Deze morgen nog: kleding en schoenen zullen door de duurdere dollar 10% meer gaan kosten. Zo worden de kledingwinkels dubbel getroffen: consumenten moeten nog meer besparen.Voor de bedrijven is er geen enkele verplichting om meer mensen aan te werven. Wel kunnen ze bestaande werknemers vervangen door meer flexibele, versoepeling nachtwerk, e-commerce... een echte race to the bottom. Ze kunnen ook hogere dividenden uitbetalen en helemaal niet investeren. We kijken aan tegen nog meer falingen, werkloosheid, armoede... dit wordt een echte ramp.

   • door Carlos Pauwels op dinsdag 31 maart 2015

    Inge, ik schets alleen de situatie waarin we verzeild zijn geraakt, nl. een catch 22. Als u oplossingen wil kan u misschien eens uitleggen hoe u het zou aanpakken. Aan alle verzuchtingen voldoen kost bakken geld. Dat geld is er niet. U kan misschien ook eens een manier verzinnen om te ontkomen aan de druk van dat verguisde Europa. Er zijn nu eenmaal verdragen en verplichtingen waar ook België niet onderuit kan. Geen enkele regering, hetzij links, hetzij rechts, kan iedereen tevreden stellen. Zaaien naar de zak is het motto. Als het meeste geld bv. naar de armoede (meest dringende) zou gaan kunt u er van op aan dat de rest op hun achterste poten gaat staan omdat er geen geld meer is om aan hun verzuchtingen te voldoen. Daar is een woord voor. Misschien eens vragen aan de politie om op pensioen te gaan op 65 om dat te kunnen betalen, of aan de bedrijven om de loonlast te laten stijgen om dat te betalen, of de belastingen (van u, mij en alle anderen) te laten stijgen om dat te betalen, ik zeg zo maar iets. En zo kan ik nog even verder gaan. Om aan alle verzuchtingen te kunnen voldoen zou men een kei het vel moeten afdoen. En zoals u weet gaat dit niet. En de oorzaken zoeken om te verklaren waarom we verzeild zijn geraakt waar we verzeild zijn geraakt, lost niets op. En terloops, Griekenland kan ons ook nog wel een en ander kosten.

   • door Carlos Pauwels op dinsdag 31 maart 2015

    Daarnet gelezen: er is vermoedelijk een nieuw fiscaal paradijs in de maak aan de poorten van Europa, nl. in de Krim. Rusland doet er alles aan om dit te bewerkstelligen. Rusland trekt zich uiteraard niets aan van Europese verdragen en samenwerking i.v.m. fiscaliteit. Als het er komt zal dat de inning van belastingen in Europa zeker niet bevorderen. Of m.a.w. Europese kapitaalkrachtigen hebben dan een nieuwe en voor hen veilige uitweg. Als het doorgaat, en Putin kennende waarom niet, zal dat de opbrengst van de op stapel staande (na Pasen) tax shift bij ons in de wielen rijden. De Kaaimantaks zei u, welke taks? Voorwaar, geen prettig vooruitzicht. De inkomstenzijde van België en andere Europese landen zou wel eens heel wat averij kunnen oplopen. Dan kan men misschien eens gaan betogen in Moscou. Ik hoop dat het niet zover komt, maar een kat in het nauw, Putin genoemd, kan rare sprongen maken.

  • door Ulfric op woensdag 29 april 2015

   Het Stevaert FEEST waar u naar verwijst is niets meer of minder dan een solidariteit tussen rijken en armen. Een herverdeling van de sterken naar de zwakken. Uit uw tekst kan ik opmaken dat u tot de rijken behoort. U maakt zich immers zorgen over een 'nakende' zeepbel. Mensen met weinig geld maken zich daar geen zorgen over. Toch in essentie gaat het hier niet over. Waarom scheldt u zo op het gratis verhaal van Stevaert? Van 1995 tot 2007, de tijd van Stevaert, daalt de Belgische staatschuld van 130% tot 83%. Hoe kan het beleid van Stevaert dan fout geweest zijn? Is dat geen contradictie met uw verhaal? Dat de bankencrisis in 2008 de belastingbetaler op drie jaar tijd 25 miljard kost, waarvan een deel reeds teruggevorderd, zou dat niet eerder de 'ECHTE' rede zijn van het stijgen van onze staatsschuld. Getallen zeggen misschien niet veel maar deze bijkomende schuld staat gelijk aan de totale personenbelasting, gedurende driekwart jaar, van alle werkende Belgen, ook van die luie Walen. Het is toch immers sinds 2007 dat onze schuld terug is beginnen stijgen tot 104%. Daar zegt u dan weer geen woord over. Heel vreemd... Is het dan geen eigenaardige redenering dat de geldputten moeten gedicht worden door de 'indexsprong' en andere besparingen op de kap van de werknemers. De echt grote vissen krijgen daarentegen een vrijbrief om helemaal niets bij te dragen. MAAR TOCH IS HET ALLEMAAL DE SCHULD VAN DIE STEVAERT! Wat moet die man u pijn gedaan hebben?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties