Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Alarmerende toename tbc op Papoea-Nieuw-Guinea

Terwijl in de rest van de wereld de longziekte tuberculose afneemt, verergert de epidemie op Papoea-Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan. Gezondheidswerkers spreken van een noodsituatie.
donderdag 26 maart 2015

Sinds 1990 daalde het aantal tbc-gevallen wereldwijd met 45 procent. Alleen in Papoea-Nieuw-Guinea verdubbelde het aantal jaarlijkse besmettingen door deze slopende longziekte sinds 2010 van 16.000 naar 30.000 per jaar.

In 2013 bleek het in 4,5 procent van de diagnoses om de 'meervoudig resistente tuberculose' (MDR-TB/multi-drug resistent tuberculosis) te gaan, een aanzienlijke toename van deze variant van de ziekte ten opzichte van de 1,9 procent in 2010.

Meer dan 85 procent van de 7 miljoen inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea woont op het platteland, in gebieden met slechte toegangswegen en nauwelijks transportmiddelen om steden en gezondheidscentra te bereiken. Een ander probleem is het tekort aan zorgverstrekkers. Het land telt minder dan één arts en vijf verpleegkundigen per 10.000 inwoners (België heeft 30 artsen per 10.000 inwoners en 140 verpleegkundigen).

Te late behandeling

Gezondheidsexperts in het land bespraken op 24 maart 2015 Wereldtuberculosedag een aantal methodes om de ziekte te bestrijden in dorpen waar mensen nauwelijks voorgelicht zijn en niet beschikken over goede basisvoorzieningen.

"Tuberculose heeft een lange incubatietijd en voor veel patiënten zijn toverdokters en plaatselijke remedies de eerste behandelingsoptie waar ze mee in aanraking komen. Als ze uiteindelijk in een gevorderd stadium bij een gezondheidscentrum komen, is de behandeling erg moeilijk", zegt Louis Samiak, voorzitter openbare gezondheid van de School of Medicine and Health Services van de Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea.

Symptomen van tuberculose zijn koorts, pijn in de borst, vermoeidheid, gewichtsverlies en het ophoesten van slijm en bloed. Door het hoesten wordt de ziekte verspreid. In dichtbevolkte en verarmde gebieden raken mensen zo gemakkelijk door elkaar besmet.

In de plattelandsdorpen van het district Kikori in de zuidelijke Golfprovincie, raken gemiddeld 1.290 per 100.000 mensen besmet, volgens cijfers van het Instituut voor Medisch Onderzoek van de overheid in Papoea-Nieuw-Guinea. Over het hele land gaat het om 541 gevallen per 100.000 mensen. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 126.

Kinderen worden besmet

De organisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) ondersteunt de campagne tegen tbc in de deze provincie. Vanuit Kerema, de belangrijkste stad in de regio, stellen artsen sinds 2014 elke maand gemiddeld vijftig nieuwe diagnoses vast, onder wie kinderen van slechts tien maanden oud.

Een moeder die met haar zesjarige kind in het ziekenhuis in Kerema toekwam na een voetreis van vijf uur, begreep aanvankelijk niet eens wat er met haar kind aan de hand was, volgens een woordvoerder van AzG. "Ze begreep niet waarom haar kind elke dag opnieuw behandeld moest worden voor een lange tijd en waarom ze om die reden niet terug kon naar haar dorp. Het heeft twee maanden geduurd voor ze dat aanvaardde. Haar kind wordt nu behandeld en gaat erop vooruit."

Onzorgvuldige behandeling verhoogt de kans dat de ziekte resistent wordt voor de sterke eerstelijnsmedicijnen isoniazide en rifampicine. Het komt immers vaak voor dat patiënten al stoppen met hun medicatie zodra ze zich beter voelen, aldus Suparat Phuanukoonnon van het Instituut voor Medisch Onderzoek van de overheid. Als de behandeling voortijdig afgebroken wordt, worden echter niet alle bacteriën uitgeroeid. Die achterblijvende bacteriën kunnen dan een resistentie ontwikkelen in het lichaam van de patiënt tegen de toegediende geneesmiddelen.

Bron: Multi-Drug Resistance Adds to Tuberculosis Epidemic in Papua New Guinea

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.