Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Fiscale strijd tegen bedrijven ontwikkelt Derde Wereld

Overheidsgeld is cruciaal voor het realiseren van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN vanaf 2016. Belastingontwijking door bedrijven is daarom een belangrijk onderwerp in de discussie over die doelstellingen, volgens ontwikkelingsorganisaties.
woensdag 25 maart 2015

Sinds 18 maart 2015 circuleert een kladagenda van de VN-conferentie over Financing for Development, die in juli 2014 in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba doorgaat. Hier zal gesproken worden over de periode na 2015, wanneer de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG's) de huidige VN-millenniumdoelstellingen tot 2015 (MDG's) vervangen.

Het in eigen land gegenereerd overheidsgeld van de betrokken staten is een belangrijk item op deze agenda. Er staat een passage in de geplande agenda over de behoefte aan meer samenwerking op vlak van belastingen aangezien "er limieten zijn aan hoeveel regeringen individueel de belastingen kunnen verhogen in deze geglobaliseerde wereld".

LuxLeaks en SwissLeaks

Meer dan 130 landen, onder leiding van de G77 (een informeel samenwerkingsverband van de meeste ontwikkelingslanden), vragen om internationale fiscale samenwerking als punt toe te voegen aan deze agenda. Ze menen immers dat belastingsystemen een steeds grotere rol spelen in ontwikkeling.

De oproep komt er in het licht van de uitgelekte LuxLeaks en SwissLeaks, die hebben aangetoond hoe 's werelds grootste multinationals miljarden dollars aan belastingen ontwijken met deals in westerse belastingparadijzen.

De rapporten Turn the Tide: The G20 must act on rising inequality, starting with fairer global tax reform van Oxfam en Ten Reasons to Defend the Corporate Income Tax van Tax Justice Network behandelen de impact van deze massale belastingontwijking. "Het is eigenlijk een zeer belangrijke kwestie voor ontwikkelingslanden, want volgens het IMF zijn arme landen meer aangewezen op inkomsten uit bedrijfstaksen dan rijke landen", verklaart Catherine Olier, adviseur voor het EU-beleid bij Oxfam.


"Het geld voor officiële ontwikkelingshulp van de westerse overheden alleen zal nooit volstaan om de SDG's te financieren", verduidelijkt ze. "Belastingen zullen zonder twijfel de meest duurzame en belangrijkste bron van financiering worden." Oxfam kijkt naar de Europese Commissie om de negatieve impact te analyseren, die het belastingsysteem in de respectievelijke EU-lidstaten kan hebben op andere Europese landen en op ontwikkelingslanden, en verwacht aanbevelingen voor verandering.

Rijke elites dankzij arme bevolking

Nicholas Shaxson van Tax Justice Network verklaart aan IPS dat belastingparadijzen meestal rijkere landen zijn, maar dat hun effecten zowel rijke als arme landen treffen. "Dit is geen kwestie meer van ontwikkelingslanden versus rijke landen. We moeten dit zien als een strijd tussen rijke elites en de rest van de wereldbevolking."

"Puur juridisch zal iedereen het ermee eens zijn dat er iets schort aan het feit dat grote rijke multinationals grondstoffen ontginnen of winst maken in ontwikkelingslanden zonder belastingen te betalen", zegt Shaxson. Er staan miljarden euros aan overheidsgeld op het spel, want als de huidige trend zich voortzet, zullen bedrijfstaksen nul worden in de komende twee tot drie decennia.

Oxfam van zijn kant meldde in januari 2015 dat alle rijkdom van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking in 2016 meer zal bedragen dan alle rijkdom van de overige 99 procent, als er niets wordt gedaan om de huidige trend van stijgende ongelijkheid te stoppen.

Terwijl ontwikkelingslanden openlijk pleiten voor meer samenwerking op het vlak van belastingen, is er nog niet veel steun gekomen van de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waaronder de EU-lidstaten en de VS, besluit Olier.

Bron: Development and Taxes, a Vital Piece of the Post-2015 Puzzle

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.