Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Chinese hoofdstad Beijing sluit laatste koolsteencentrale

De Chinese hoofdstad sluit uiterlijk in 2016 de laatste overblijvende steenkoolcentrale en schakelt over op schonere en efficiëntere gascentrales.
woensdag 25 maart 2015

In de week van 16 maart 2015 werden nog twee steenkoolcentrales gesloten, waaronder een meer dan negentig jaar oude installatie. Beijing wil uiterlijk in 2016 de laatste van de vier nog overblijvende steenkoolcentrales, de China Huaneng Group steenkoolcentrale met een capaciteit van 845-megawatt, stilleggen. In de plaats komen vier nieuwe gascentrales die samen dubbel zoveel stroom zullen produceren als de geschrapte steenkoolcentrales.

Smog

De overschakeling past in de strijd tegen het enorme smogprobleem dat Beijing al jaren teistert. De stad kondigde in 2014 al aan dat het de verbranding van steenkool, ook bij particulieren, wil verbieden tegen 2020.

Beijing heeft zich voorgenomen om de vervuiling tegen 2017 te laten dalen met een kwart tegenover 2012. Die doelstelling wordt echter moeilijk, nu steeds meer inwoners over een auto beschikken en het energieverbruik stijgt.

Klimaat

China, momenteel de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, haalt nu nog bijna twee derde van zijn energie uit steenkool, maar probeert dat aandeel te verkleinen. De vervanging van de koolsteencentrales voorkomt de uitstoot van zo'n 30 miljoen ton CO2 per jaar. In juli 2014 kondigde de Chinese overheid aan dat ze tweeduizend kleinere steenkoolmijnen zou sluiten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.