Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Antwerpen verdient een burgemeester die racisme aanpakt'

“Racisme is relatief”: N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever loog er gisteren niet om in Terzake. Bovendien viseerde hij specifiek mensen met Noord-Afrikaanse roots. Op de sociale media gonst het sindsdien van de verontwaardigde reacties. Ook heel wat sociale en culturele organisaties veroordelen zijn uitspraken.
dinsdag 24 maart 2015

Net op het moment dat het initiatief #dailyracism van filosoof en activist Bleri Lleshi getuigenissen over racisme verspreidt via de sociale media, zegt Bart De Wever in Terzake dat racisme te makkelijk wordt ingeroepen als excuus voor het eigen falen. Mensen van Noord-Afrikaanse afkomst moeten het ontgelden: "Vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid." En ook: “We hebben de verkeerde soort migranten massaal toegelaten en kansarmoede geïmporteerd.” 

Blind

Heel wat antiracistische activisten lieten hun ongenoegen over deze uitspraken al blijken via sociale media. Maar ook sociale bewegingen en organisaties roeren zich. Ilse Hacketal, directeur van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad: "Welke projecten we ook opzetten in de stad, telkens komt het thema van discriminatie en racisme naar boven. Tijdens straatfeesten, in buurthuizen, enzovoort. We willen niet blind zijn voor de effecten die de dagelijkse uitsluiting en racisme hebben op een groot deel van de Antwerpse bevolking.”  

“In de stad waarin wij actief zijn, en waar een grote Tamazight-gemeenschap woont, is er een burgemeester nodig die duidelijk stelling inneemt tegen dit racisme, die verzoenende taal spreekt, die radicale maatregelen presenteert om discriminatie en racisme uit te roeien," voegt ze er nog aan toe. 

Stigmatiseren

Ook de burgerbeweging Hart Boven Hard neemt stelling in. “De uitspraken van De Wever versterken het verhaal van ‘zij’ versus ‘wij’. Ze wijzen een bepaalde bevolkingsgroep met de vinger. Ze zaaien verdeeldheid tussen de juiste en de ‘verkeerde soort migranten’. Ze stigmatiseren één bepaalde groep,  alsof dat dan geen racisme meer zou zijn.” 

“Diversiteit is een realiteit. Samen willen we gaan voor een samenleving waarin iedereen zijn plaats heeft en krijgt vanuit gelijkwaardigheid. Van ‘wij’ tegen ‘zij’ naar ‘onze’ samenleving. Omdat de toekomst pas begint waar racisme, discriminatie en gevaarlijke tendensen als islamhaat of antisemitisme stoppen.”

Toepasselijk

De Borgerhoutse volksschouwburg De Roma is verontwaardigd: “Beste Bart, wist je dat Berber ‘vrije mens’ betekent?”, klinkt het. “Wij zijn er net in geslaagd een Amazigh-Festival te organiseren rond en samen met deze ‘gesloten gemeenschap’. Jokke Schreurs en Abdelkader Zahnoun brachten er de toepasselijke voorstelling De Taal Van Berbers Heeft Geen Woord Voor Grenzen. Daar moet je misschien eens over nadenken…”

Daarnaast laat de vakbond van zich horen. Bruno Verlaeckt, voorzitter van de ABVV Algemene Centrale Antwerpen/Waasland: "Dit is weer meer van hetzelfde. De VRT geeft De Wever een vrije tribune om te doen waar hij sterk in is. Namelijk zonder tegenspraak mensen tegen elkaar opzetten en de schuld op de 'anderen' steken: Vlamingen tegen Franstaligen, werkenden tegen werklozen, rijken tegen armen. In dat rijtje duikt dan nu de (hardwerkende) Aziaat op tegen de andere allochtonen die racisme zelf zouden veroorzaken.”

Morgenavond, woensdag 25 maart, vindt er op de Grote Markt in Antwerpen een Sit In plaats 'Tegen het anti-Berbers racisme van De Wever'.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

19 reacties

 • door Toondw op dinsdag 24 maart 2015

  Waarom zien we toch zo weinig kinderen van "allochtone" ouders in onze jeugdbewegingen?

  • door Gilbert Desmet op dinsdag 24 maart 2015

   Omdat onze fijne autochtone ouders dat niet willen!

   • door dre op woensdag 25 maart 2015

    hupla , wij zijn weeral de slechte ! Waarom heeft mijn dochter dan geen enkel probleem ? samen met har vriendinnen ? toeval ?

  • door HELENE PASSTOORS op dinsdag 24 maart 2015

   kijk op hashtag dailyracism... misschien hebben ze er niet zoveel zin in?

  • door Tine Kalis op dinsdag 24 maart 2015

   Beste, je moet ze ook willen zien. Hier in Berchem is er geen enkel, echt waar, geen enkel probleem. Ik vermoed dat jij alleen Chiro en Scouts tot jeugdbewegingen rekent. Welnu : verkeerd gerekend! Voor de rest : stop dat eeuwig gepolariseer en gestook. Ooit komt het terug in je gezicht vliegen.

  • door jan peeters op dinsdag 24 maart 2015

   Ik merk ook dat er racisme bestaat, dikwijls uit angst voor het vreemde en onbekende, maar ook dat dit soms sterk misbruikt wordt om eigen problemen af te wentelen. Er werkten bij ons op het werk vele tientallen Marokkanen, (met wie ik het best kon stellen en samenwerken, ik heb nooit problemen gehad met deze mensen) maar een Marokkaanse werkneemster heb ik nooit, maar dan ook nooit gezien in ons bedrijf. Er werkten Aziatische en Turkse vrouwen, Zwarte, Oost-Europese en uiteraard ook veel Belgische vrouwen. Dat zegt toch iets over deelname en participatie van sommige groepen in onze maatschappij. Uiteraard kan men Marokkaanse vrouwen niet verplichten om buitenshuis te werken, maar als hun sociale en financiële status daardoor ondermaats is ligt dat niet aan racisme. Links-korrekte personen geven helaas geen antwoord op zulke situaties en staan hierbij met een mond vol tanden. Bart Dewever skoort een punt en links heeft geen antwoord, alleen joelen en uitjouwen is het gevolg.

   • door Philippus Neeri op woensdag 25 maart 2015

    Mr Peeters, Ik wou ook reageren maar dat hoeft niet want ik vind mij volledig terug in uw reactie. Mvg Philip Van Impe

 • door Bertje op dinsdag 24 maart 2015

  Even dat gesprek met De Wever in Terzake opnieuw bekeken. Bart De Wever zegt herhaaldelijk dat racisme bestaat en betreurenswaardig is. Maar hij is het niet eens met de analyse van Van Bellingen en anderen die beweren dat racisme de oorzaak is van allerlei problemen, o.a. radicalisering.

  Ilse Hacketal wenst naar verluid dat de burgemeester maatregelen presenteert om "discriminatie en racisme uit te roeien." Maar Bart De Wever zegt in Terzake dat de samenleving maar in beperkte vorm maakbaar is, een standpunt dat hij reeds eerder verkondigde en wat een basisidee is van het conservatisme in tegenstelling tot ideologieën zoals liberalisme of socialisme. De uitweg volgens De Wever is sociale mobiliteit: ervoor zorgen dat die sociaal zwakkere groep kansen krijgt en grijpt om de maatschappelijke ladder te beklimmen. Dat zal niet gebeuren door zich verder in de slachtofferrol te wentelen.

  Over de Berbers zegt Bart De Wever dat ze een erg gesloten gemeenschap vormen die de overheid wantrouwt. Ik zie niet in wat daar racistisch aan is. Zelf woon ik in de Joodse wijk en Antwerpen en ik kan bevestigen dat de Joodse gemeenschap een erg gesloten gemeenschap is. Nochtans ben ik verre van een antisemiet.

  Degenen die nu weer eens moord en brand schreeuwen zijn mensen die de echte problemen onbespreekbaar willen houden door de focus enkel en exclusief op racisme te leggen. En de meer radicalen onder hen zoals Abou JahJah hebben nog een andere agenda: met hun discours van racisme en hun slachtofferretoriek willen ze enkel bevolkingsgroepen tegen mekaar opzetten, om zo een misnoegde onderklasse te creëren, die noodzakelijk is voor de klassestrijd die ze wensen te ontketenen...

 • door Bert Malliet op dinsdag 24 maart 2015

  "... de verkeerde soort migranten ..." Deze formulering verdient nu al een plaats in de geschiedenisboeken, op een gitzwarte bladzijde wel te verstaan. Vervang migrant door mens, waar kom je uit? Als je bereid bent mensen als "verkeerd" te beschouwen, tot welke actie ga je dan over? Een stempel op hun voorhoofd? Een ster op hun mouw? Ik schrijf dit hier neer om ernaar te kunnen verwijzen als mijn kinderen over 20 jaar vragen 'of wij dan niets hadden zien aankomen'.

  • door Didier op woensdag 25 maart 2015

   Volledig akkoord. Dergelijke demagogen ontkennen hun eigen mens-zijn. Het enige positieve aan deze hoogst onverkwikkelijke zaak is dat de maskers nu onder hun buik hangen. Maar terwijl ze de bevolkingsgroepen tegen mekaar opzetten, wordt dezelfde bevolking verder geplunderd. Blank, zwart, Berber, Aziaat, moslim, Christen, links, rechts, gelovig, ongelovig – het maakt niets uit: al wie niet tot de elite behoort zal uiteindelijk de pineut zijn. Dat is wat de “servs” onder ons niet kunnen inzien. En dat is wat de trollen onder ons doelbewust verdoezelen.

   • door antbover op woensdag 25 maart 2015

    Juist. Ik onthou uit het artikel de commentaar / visie van Bruno Verlaeckt . Dat is de kern waarover dit alles gaat en , ja , uiteindelijk de vorming van de elitestaat Vlaanderen voor een beperkt aantal mensen. Dat uiteraard nadat alle anderen als het ware tot de bedelstaf zijn gebracht. Eigen schuld dikke bult is de boodschap ; ge behoort tot het verkeerde soort mensen. Het wordt hier in ons Vlaanderen iedere dag leuker.

  • door Bertje op woensdag 25 maart 2015

   De verkeerde immigraten, dat zijn immigraten die we in België niet kunnen gebruiken. Laaggeschoolden, soms zelfs analfabete mensen, zijn in een land als België veroordeeld tot een uitzichtloos bestaan van uitkeringen. De oorzaak is ons sociaal systeem dat arbeid voor laaggeschoolden onbetaalbaar heeft gemaakt.

   Commentators op deze site moeten weten wat ze willen: een uitgebreide verzorgingsstaat? Ok, maar dat kan alleen in combinatie met een hoogopgeleide en uiterst productieve bevolking. Of liever een immigratieland zijn waar elke arme ter wereld een nieuwe toekomst mag komen uitbouwen? Dat kan ook, maar dan moet het arbeidsvernietigend sociaal systeem worden ontmanteld. Je kan niet allebei hebben. Dat is een inconvenient truth die links nooit heeft willen inzien.

   Maar ik verdenk links van een andere agenda. De import van een nieuwe onderklasse, die arm en ontevreden moet gehouden worden, zodat ze ingezet kan worden om de klassestrijd waar links van droomt te realiseren.

 • door Leon Van Dijck op dinsdag 24 maart 2015

  'Racisme' is een woord dat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Bart De Wever is een van de weinige politici die de moed heeft om de waarheid te zeggen. Het is niet door altijd maar politiek correct en hypocriet rond de pot te blijven draaien, dat er oplossingen zullen komen. Integendeel, al die politici en journalisten die nu met het schuim op hun lippen staan te roepen en te tieren, hebben tot hiertoe niets anders gedaan dan de bestaande problemen met bepaalde bevolkingsgroepen te ontkennen. Om nog maar te zwijgen van een oproerkraaier als Abou Jahjah, die door links wordt gekoesterd en beschermd alsof hij een halve heilige is. Ik kan alleen maar hopen dat De Wever voet bij stuk houdt en de daad bij het woord voegt. Racisme is inderdaad niet goed te keuren, maar De Wever heeft volledig gelijk wanneer hij zegt dat het hier niet om de oorzaak maar om het gevolg gaat. Wij zijn hier in België lang genoeg tolerant geweest voor een ideologie als de islam, die met de dag gevaarlijker wordt en geen enkele vorm van kritiek duldt.

 • door JohanGroenroot op woensdag 25 maart 2015

  Het organisch conservatisme ( Burke ) koppelen aan hogere sociale mobiliteit is een contradictio in terminis en de mensen blaasjes wijsmaken. Wat verstaat 'flipflop' Bart de Wever onder sociale mobiliteit? Voor hem is het een zoveelste containerbegrip waar hij alle kanten mee op kan. Een lege huls om een andere agenda mee te verwezenlijken. Het uiteindelijke doel: de splitsing van het land en een onafhankelijk vlaandreen. N-va zou duidelijk zijn in haar communicatie en tegenstrijdigheden kunnen daar uiteraard een deel van uitmaken. En zo ontstaat er een vacuüm waar hun verborgen agenda kan gerealiseerd worden.

 • door Dave op woensdag 25 maart 2015

  Ik heb De Wever niets racistisch horen zeggen over de Berbers, behalve dat het om een gesloten gemeenschap gaat. Blijkbaar ben je dan al racist.

  De heisa die vooral vanuit links-Islamitische hoek komt, spreekt echter boekdelen. Opnieuw probeert men de discussie rond racisme gelijk te stellen met de discussie rond de Islam (en kritiek erop). Als Abou Jahjah in deze discussie gisteren doodleuk komt zeggen dat Pegida gevaarlijk is omdat het kritiek durft te uit op de Islam ("enkel 'minder' gevaarlijk dan de uitspraken van De Wever"), is voor mij de kous af.

  Hiermee bewijst hij enkel dat De Wever overschot gelijk heeft: er zijn te veel verkeerde migranten aangetrokken. Hiermee wordt niet bedoeld anderskleurigen of iets anders racistisch, maar wel: laag of niet geschoolde mensen, die oa vatbaarder zijn voor religieuze invloed, minder taalvaardig zijn en dus minder kans op integratie. Waarom zijn moslimmigranten in landen als Canada, VS en Australië beter geïntegreerd? Eenvoudigweg omdat de moeilijkste te integreren migrantengroep simpelweg niet wordt toegelaten in die landen. Dat is niets racistisch aan, maar kun je gewoon beschouwen als het beschermen van de economie en welzijn van de bevolking.

  • door Bertje op woensdag 25 maart 2015

   Betreffende Canada, de VS en Australië is het ook niet zo simpel hoor. Ze hebben daar ook hun homegrown terrorists en aanslagen zoals recentelijk in Ottawa. En Australia vraagt zich ook volop af waarom het land zo veel IS strijders levert: http://news.yahoo.com/australia-puzzling-hotbed-islamic-state-recruiting-062537201.html

   En dan houden ze er nog veel tegen ook, 230 jihadi's zijn al tegengehouden: http://news.yahoo.com/200-suspected-jihadists-prevented-leaving-australia-020921102.html

   De problemen van het Midden-Oosten zijn ge-importeerd in alle landen waar er een Arabische diaspora bestaat.

   Maar globaal gezien is de situatie in die landen uiteraard rooskleuriger. Het aantal Arabische immigranten ligt er een stuk lager dan in landen zoals FR, BE of NL. Dus je krijgt automatisch ook minder getto-vorming. En het heeft uiteraard ook te maken met het imago van een land en de immigratie-politiek. Landen zoals Australië en Canada stellen zeer strenge eisen. En wie naar de VS trekt, doet dat op zoek naar vrijheid en kansen om het te maken. Wie naar Europa trekt, wordt in veel gevallen aangetrokken door de genereuze verzorgingsstaat...

 • door s op donderdag 26 maart 2015

  Zoals altijd in zijn geschiedenislesjes telescopeert en verknipt heer BDW de geschiedenis hier naar zijn eigen behoeften. In het "migranten/racisme" debat doet hij dat door de oorsprong van de migratie uit Marokko (en Turkije) te verdonkeremanen. Wie heeft er nl. zo hard op aangedrongen quasi-analfabeten "in te voeren" in de 60-er jaren? Juist: de patroons. Zij wilden toen, zoals nu, de druk op de LAGE LONEN opvoeren. En vermits de potten goedkope blanke, katholieke "gast"arbeiders tegen die tijd ongeveer op waren dankzij de na-oorlogse economische bloei in W-Europa, moest er wel uitgekeken worden naar andere bronnen. Et voilà! Mijn bezoeken aan één van de streken van oorsprong in Marokko (Berkane/Oujda) hebben mij geleerd dat de vrijwilligheid van de kandidaten niet altijd erg groot was (je kan zelfs met enig recht de term "weggevoerden" of "displaced persons" gebruiken). Bovendien werden kandidaten met een ordentelijke opleiding systematisch afgewezen. Een Goeverneur vertelde mij dat hij dank zij zijn afwijzing alsnog universitaire studies had gedaan en zo op de post was gekomen waar ik hem ontmoet heb! En natuurlijk beantwoordde de "volgmigratie" aan de sociologische karakteristieken van de oorspronkelijke migranten. Is het dan verwonderlijk dat m.n. die bevolkingsgroep een (te?) groot gedeelte van zijn identiteit probeert te vinden in de tradities van het oude land en zich vastklampt aan archaïsche interpretaties van hun gewoonten, m.n. de godsdient. En nu zitten wij allemaal, wij EN zij, met de gebakken peren.

  • door Dave op vrijdag 27 maart 2015

   Dat is precies wat De Wever bedoelde met 'verkeerde migranten' en een mislukt migratiebeleid (focus op eigenbelang ipv ook met het belang van de migranten zelf rekening te houden). Jammer genoeg zijn er veel slechte verstaanders.

   • door s op vrijdag 27 maart 2015

    Beste Dave, Ben jij ook één van die kalkoenen die uitgenodigd is op het Kerstdiner van het N-VB? Weet dan dat je OP maar niet AAN de feestdis zult zitten, tenzij je je natuurlijk al héél erg vet gemest hebt op andermans karige loontjes en uitkeringskes. Niet mijn probleem hoor!

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties