Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wereld Sociaal Forum vecht tegen monsters

Voor de tweede maal is Tunesië gastland voor het Wereld Sociaal Forum (WSF) dat morgen start met als thema “Waardigheid en rechten”. Het WSF verwacht 4300 organisaties uit 120 landen. Vijf dagen lang praten ze over ongelijkheid, mensenrechten, economie, rechtvaardigheid, klimaat,... Meer dan duizend workshops, debatten en conferenties helpen daarbij. Wel hangt boven dit alles een schaduw, door de bloedige aanslag in Tunis vorige week.
maandag 23 maart 2015


Het WSF opent met een grote mars naar het Bardomuseum, uit solidariteit met de slachtoffers. Gevreesd wordt dat de aanslagen van vorige week een schaduw zullen werpen op het WSF. Maar volgens de organisatoren heeft dat de deelnemende organisaties niet ontmoedigd en zal alles zoals gepland doorgaan.

De thema's zijn meer dan ooit cruciaal. De organisatie benadrukt dat ze zich kant tegen het terrorisme, maar dat die strijd niet opnieuw een voorwendsel mag worden om mensenrechten met de voeten te treden en sociale bewegingen de mond te snoeren.

“Obscure bewegingen zoals deze die de de aanslag hebben gepleegd zijn volgens het WSF helemaal niet representatief voor de Tunesische revolte en zullen de Tunesiërs ook niet tegenhouden.”


Indignados en Occupy

Net zoals Brazilië is Tunesië het enige land dat voor de tweede keer het WSF organiseert. "Niet verwonderlijk!", klinkt het op de persconferentie. Het zijn net de Tunesische sociale bewegingen die het WSF hebben uitgenodigd. Tunesië is volgens de organisatoren een voorbeeld voor veel bewegingen in de wereld.

De opstand in Tunesië heeft heel wat organisaties geïnspireerd en tot actie aangemoedigd, niet alleen in de Arabische regio. Ze was een voorbeeld voor bewegingen als de Indignados in Spanje, sociale acties in Portugal en Griekenland. Ook de Occupy-beweging in de VS en Canada kijken op naar het Tunesische model. En de maandenlange strijd van de Chileense studenten, de Taksimopstand in Turkije: ook zij vonden kracht in wat er in Tunis gebeurde

Erg opmerkelijk, volgens de organisatie, is dat de Tunesische sociale bewegingen zoals de vakbonden een belangrijke rol spelen in de vreedzame transitie van het land. “We hebben heel veel te leren van hen”, klinkt het.

Maghreb en Midden Oosten

In opstand komen en actievoeren in de Maghreb en in het Midden-Oosten vergt heel wat moed. Ondanks de terugslag in landen waar de overgang niet zo positief verliep, houden activisten nog altijd stand. Net daarom is het volgens de organisatoren belangrijk dat deze regio goed vertegenwoordigd is op het WSF. Zo kunnen ze hier ideeën uitwisselen en alternatieven te zoeken.

De grootste delegaties uit het Zuiden komen uit Tunesië (1112 organisaties), Algerije (825), Marokko (509 ), gevolgd door Brazilië (160), Palestina (136) en Egypte (131). Ook Irak, Iran en Yemen nemen deel met elk een dertigtal organisaties. België is vertegenwoordigd met 57 organisaties, Frankrijk met 238 organisaties en Italie met 70. Maar alle continenten zijn aanwezig en zorgen voor een echt mondiaal draagvlak van het WSF. 

Monsters

De situatie in het Midden-Oosten kan je volgens het WSF best omschrijven met dit citaat van de Italiaanse intellectueel Antonio Gramsci:

"De oude wereld ligt op sterven
De nieuwe wereld laat nog op zich wachten
En in deze schemerzone ontstaan monsters"

“De sociale bewegingen in onze regio hebben de zware taak om komaf te maken met de oude wereld en de nieuwe wereld uit te vinden. En tezelfdertijd bestrijden ze de monsters”, besluiten ze.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.