Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sans papiers slaken hartenkreet in Brussel: “België is ons thuis”

Brussel, vrijdag 20 maart 2015: met een mars van honderden mensen is de strijd voor regularisatie en een menswaardig bestaan nog niet gestreden. “De sfeer is fantastisch! Mensen van alle kleuren en sociale lagen lopen schouder aan schouder voor, solidair met de strijd van mensen die zonder papieren onder onmenselijke omstandigheden leven. Wat we eisen, is niets meer dan een volwaardig burgerschap.”
vrijdag 20 maart 2015

Silvia Abalos, zangeres en woordvoerder van de Latijns-Amerikaanse commissie voor regularisatie, kijkt terug op een geslaagde dag: “We zijn niet illegaal. Drugs is illegaal. We zijn mensen die volledig in de samenleving meedraaien. We hebben kinderen die hier zijn geboren en naar school gaan, en waar later België veel aan zal hebben.” We houden van België. België is ons thuis. Laat ons eindelijk zonder angst en onzekerheid in vrede leven.”

De laatste maanden hebben groepen mensen zonder papieren uit Afghaanse, Marokkaanse Afrikaanse, Latijns Amerikaanse en andere gemeenschappen via betogingen en andere acties het land proberen wakker te schudden voor hun moeilijke leefomstandigheden.

Zo ook op vrijdag 20 maart 2015 op het Sint Katelijneplein in Brussel. Na de concerten en toespraken liepen vervolgens honderden mensen in een mars naar eindbestemming Tour&Taxis in het noorden van de hoofdstad.

Politieke bezetting

De diversiteit van de organisatoren kwam in het programma sterk voor het voetlicht: van Marokkaanse ritmes tot Mexicaanse zang, van Palestijnse hiphop tot Afrikaanse blues. Dansend kwam een bont gezelschap van stadsbewoners, vakbondsleden, studenten en activisten in verzet tegen de Belgische migratiepolitiek.

In verschillende toespraken werd de federale regering veroordeeld voor het uitzetten van gezinnen naar landen waar oorlogen, milieurampen of epidemieën woeden. Mamadou, woordvoerder van Collectief Ebola zegt hierover het volgende:

“Wij zijn enkele honderden mensen afkomstig uit de landen die getroffen worden door ebola [Liberia, Sierra Leone en Guinee] die een tijdelijk verblijfsrecht en bescherming (recht op werk,...) vragen totdat de epidemie verdwijnt. Wij bezetten een leegstaand gemeentelijk gebouw sinds januari 2015 op het Queteletplein 2 in Sint-Joost-ten-Node. Op het gelijkvloers zijn er gemeenschappelijke lokalen, op het eerste verdiep verblijven de mannen en op het tweede verdiep de vrouwen en kinderen. Het doel van deze politieke bezetting is om tijdelijke bescherming van de Belgische staat te verkrijgen in afwachting dat de epidemie uitdooft.”

De verharde migratiepolitiek en de willekeur in regelgeving laten de sans papiers niet alleen in een uitzichtloze maar ook in een gevaarlijke situatie achter. Zonder rechten kunnen ze namelijk geen aanspraak doen op basale sociale voorzieningen en juridische ondersteuning.

Uitzichtloosheid

Over uitzichtloosheid kan het collectief Mobilisation Groupe 2009 goed meepraten. Woordvoerder Mohamed Boumediene zegt: “Wij zijn collectief van mensen met en zonder papieren, van wie enkelen hun dossier indienden tijdens de regularisatiecampagne van 2009. Na jaren van wachten en investeringen van tijd en energie, komen wij samen om rond het falen van deze regularisatie te werken en te sensibiliseren en mobiliseren over de kwestie van mensen zonder papieren.”

Hamed, woordvoerder van het Collectief van de Afghanen: “We hebben met honderden mensen in de mars gelopen. Al drie jaar strijden we voor onze verblijfspapieren. De Belgische regering kan nog steeds niets voor ons doen. Aanstaande maandag om 10:00 uur hebben we met ons collectief opnieuw een afspraak bij het ministerie van Migratie in Brussel.”

Concreet zijn de mensen in Brussel op straat gekomen voor:

 • Duidelijke regularisatie
 • De vrijheid van beweging en vestiging
 • De onmiddellijke stopzetting van de uitzettingen
 • De onmiddellijke stopzetting van de “criminalisering van mensen zonder papieren”
 • Het recht op vorming en scholing
 • Het einde van het “Staatsracisme”

Nieuwe acties staan voor de komende maand in de planning.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door JorisDemeester op zondag 22 maart 2015

  Wij zijn allemaal tegen het staatsracisme. En ook tegen het gewone. Amerika en Cabada sluiten hun grenzen. Wij moeten de onze open zetten. Weggeefsolidariteit met heel de wereld.

  • door Mezelf op maandag 23 maart 2015

   Ik heb ergens de indruk dat deze mensen die nu in Brussel "België is ons thuis" scanderen, dit volgende maand in Parijs zullen doen (als 't hier niet lukt), volgend jaar in London (als 't in Parijs niet lukt), het jaar daarop in Amsterdam (als het in Parijs niet lukt), allicht het volgende jaar in Berlijn (als 't in Amsterdam niet lukt). Misschien toch wat kritisch zijn tegenover mensen die iets komen opeisen ?

   • door Didier op maandag 23 maart 2015

    Ik heb de zeer zekere indruk dat als wij die mensen in hun thuislanden 'gerust zouden laten', er nog weinigen zullen zijn die elders een andere thuis gaan zoeken, en zij hier niet langer zullen komen “opeisen” wat wij hen daar ontnomen hebben.

    • door Mezelf op maandag 23 maart 2015

     Ah zo, 't is "onze schuld", dat die mensen wegvluchten uit pakweg Nigeria, Zuid-Soedan, Iran, Libië etc ? Wij hebben ze ebola aangesmeerd, de doodstraf voor homo's, en IS ? U bent écht grappig !

     • door Didier op maandag 23 maart 2015

      Je bent Syrië, Irak, Afghanistan, Libië en nog enkele andere landen ‘vergeten’. En het was echt niet nodig nog maar eens te bevestigen dat er in de ultra-liberale agenda geen plaats is voor empathie en een objectieve lezing van de gebeurtenissen. Toch bedankt voor de illustratie.

      • door Mezelf op dinsdag 24 maart 2015

       Dus als de Syriërs, Irakezen, Afghanen, Iraniërs, Tunesiërs, Marokkanen, Libiërs, Libanezen, Palestijnen, Pakistanen, Egyptenaren, Malinezen, Soedanezen, Nigerianen, Congolezen, Jemenieten, ... elkaar vanwege feodale structuren en achterlijk religieus ethnisch denken afmaken (...zoals ze elkaar al eeuwen afmaken, daar hebben ze geen invloed van buitenaf voor nodig ...de Soennieten en de Sjiëten, niet echt onze uitvinding), moeten wij ons land als dat van hen beschouwen ? Als men in Iran homo's opknoopt, onze schuld ? Als men in de Arabische wereld vrouwen genitaal verminkt, onze schuld ? Neen, daar zijn ze zelf op gekomen, reeds enkele eeuwen terug. De enigste fout die "wij" begaan hebben ; denken dat de tijd rijp is om ginds democratiën te helpen installeren. Dat werkt niet in maatschappijen die al eeuwen sectaristisch georganiseerd is. Dictators zoals Saddam en Kadhaffi hadden ('helaas') hun voordeel ; ze hielden iedereen onder de knoet. Hen helpen verwijderen was allicht fout, en naïef .

       • door Didier op dinsdag 24 maart 2015

        Neen Mezelf, je bent teveel met jezelf bezig en je slaat weer hopeloos op hol. Het gros van de vluchtelingen zijn het slachtoffer van oorlogen die wij (het Westen) – gebaseerd op leugens, en gedreven door hebzucht – in gang hebben geschoten, en door middel van het sponseren van terreur gaande houden. Dat jouw haat voor Arabieren (en goyim in het algemeen), een objectieve lezing van de geschiedenis belet, is jouw probleem. Niet langer dan enkele dagen geleden hebben we deze ‘discussie’ al gehad: ook jouw collega (maar meer waarschijnlijk alter-ego) “Bertje”, wordt zodanig verblind door superioriteitsdenken en exclusivisme dat elke discussie zinloos is.

        • door Mezelf op dinsdag 24 maart 2015

         Ik stel voor dat u het artikel nog eens leest. Men heeft het over ... het vluchten voor ebola. Bij mijn weten een ziekte waar het Westen niets mee te maken heeft. Net zoals wij niets te maken hebben met HIV, vrouwenbesnijdenis, homo-executies, Boko Haram en andere miserie. Wij zijn niet de oorzaak van het feit dat 98 % van de Egyptische vrouwen in hun leven reeds aangerand zijn . Hebben wij overigens echt al die vreselijke burgeroorlogen in de Arabische wereld georganiseerd ? De Sjiieten en Soennieten "uitgevonden " ? Daar bestaat zelfs geen begin van een bewijs voor. Onderlinge etnische spanningen en de cltuur van het geweld zijn er altijd wereldwijd geweest ; in het Westen hebben we (ook vrij recent, sinds WOII) geleerd ermee om te gaan, alles te relativeren, elkaar redelijk goed te verdragen. Hopelijk lukt dit ook ooit in al die oorlogsgebieden. Ondertussen is 98 % van de Europeanen het over één ding eens ; niemand komt hier onze landen 'opeisen'. Niemand. We willen helpen waar het kan, maar gaan niet plat op onze buik liggen.

        Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties