Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Schadevergoeding voor onterecht gearresteerde activisten van het No Border Camp

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel is streng voor de politie die in 2010 honderden deelnemers van het No Border Camp preventief arresteerde voor en tijdens een grote vakbondsbetoging. Vijf gearresteerden die klacht indienden, krijgen een schadevergoeding. 'Mensen moeten gearresteerd worden voor wat ze doen, niet voor wat ze zijn', aldus de rechter.
donderdag 5 maart 2015

In het najaar van 2010 namen enkele honderden activisten deel aan het No Border Camp in Brussel. Een week lang voerden zij actie en informeerden zich in workshops over het geslotengrenzenbeleid van de Europese Unie.

Op 29 september wilden de deelnemers van het kamp aansluiten bij de grote betoging van de Europese vakbonden. Net geen 300 actievoerders werden gearresteerd, sommigen nog voor ze bij de start van de betoging geraakten.

Dertig mensen werden opgepakt in het metrostation van Ribeaucourt. Dat ligt drie kilometer verwijderd van het Zuidstation waar de betoging begon. Een andere groep slaagde er wel in de betoging te bereiken maar werd aangehouden ter hoogte van de Waterloolaan, even voorbij het Zuidstation.

Vijf activisten dienden klacht in en vroegen een schadevergoeding van de Belgische staat en van de politie. Zij menen dat hun democratische rechten geschonden zijn. Drie aanklagers vragen een extra schadevergoeding van 250 euro omdat zij beweren het slachtoffer te zijn van fysiek geweld. De arrestanten werden ook opvallend lang vastgehouden. Eén arrestant werd bijvoorbeeld in metrostation Ribeaucourt opgepakt iets na de middag en werd pas elf uur later weer vrijgelaten.

De rechter is scherp voor de politie. De groep die in Ribeaucourt werd gearresteerd, gedroeg zich rustig en er was geen sprake van verstoring van de openbare orde. Er is ook geen enkele aanwijzing dat zij verdachte spullen bij zich hadden, zoals de politie nochtans beweert.

No Border Camp

Volgens de rechter werden de actievoerders geviseerd omdat een eerdere betoging uit de hand was gelopen. Maar dat kan geen rechtvaardiging zijn voor preventieve arrestaties met als enige reden een link met het No Border Camp. Dat enkele actievoerders verkleed waren als clown is volgens de rechter al evenmin een rechtvaardiging. Mensen moeten gearresteerd worden voor wat ze doen, niet voor wat ze zijn, aldus de rechter.

Door de preventieve arrestatie heeft de politie het recht om te betogen aangetast. De rechter stelt bovendien dat het aannemelijk is dat de verwondingen die sommigen opliepen in verband staan met de arrestatie. Twee klagers krijgen een schadevergoeding van 100. Een derde klager krijgt 150 euro.

De arrestatie van de activisten die al meeliepen in de betoging zou daarentegen geen aantasting van het betogingsrecht zijn. De rechter wijst op de aanwezigheid van gemaskerde betogers en op de onrustige bewegingen binnen de groep, zoals helikopterbeelden uitwijzen.

Toch krijgen ook deze twee klagers een schadevergoeding. Volgens de rechter had de politie onder meer het recht niet om een foto te nemen van alle arrestanten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.