Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nepalese meisjes verzetten zich tegen kindhuwelijken

Sinds 2010 is het aantal kindhuwelijken in Nepal met een vijfde gedaald. Sinds kort zetten ook meisjesgroepen in plattelandsdorpen zich in voor uitroeiing van de praktijk, met succes. 

donderdag 5 maart 2015

Als schoolvriendinnen haar niet weerhouden hadden, was Shradha Nepali getrouwd op haar veertiende. Ze woont in het afgelegen dorp Pinalekh in het district Bajura in het westen van Nepal, op 900 kilometer afstand van de hoofdstad Katmandoe. Haar familie moet met vier kinderen rondkomen van minder dan een dollar per dag en leeft voornamelijk van de oogst van hun kleine boerderij. Daarnaast verdienen de gezinsleden wat bij als dagloners.

Mahesh Joshi, coördinator van de plaatselijke ngo PeaceWin, zegt dat dergelijke abjecte armoede een van de belangrijkste drijfveren is achter kindhuwelijken in Nepal. Voor die weg kiezen vooral opgroeiende meisjes die weinig uitzicht hebben op iets anders dan een leven van hard werken en honger.

Shradha Nepali zegt dat ze zich destijds niet realiseerde wat de consequenties van haar keuze geweest zouden zijn. Als haar vriendinnen zich er niet mee bemoeid hadden, was ook zij een kindbruid geworden, net als 41 procent van de Nepalese vrouwen die nu tussen 20 en 24 jaar oud zijn. Dat percentage staat in een studie van Plan Asia en het International Centre for Research on Women (ICRW).

Het VN-kinderfonds UNICEF noemt Nepal een van de tien landen in de wereld waar procentueel de meeste kindhuwelijken voorkomen. Een initiatief van Nepalese meisjes in het hele land kan daar verandering in brengen.

Kindhuwelijkvrije dorpen

Het district Bajura, waar Shradha Nepali en haar vriendinnen wonen, speelt sinds kort een voortrekkersrol in het tegengaan van kindhuwelijken. Dorpen in het district proberen elkaar af te troeven als het gaat om het 'kindhuwelijkvrij' verklaren van hun dorp.

Bajura ligt in de westelijke regio van Nepal, met enkele van de meest afgelegen en minst ontwikkelde dorpen van het land. De inkomens zijn hier zeer laag en het aantal kindhuwelijken ligt navenant hoog. Die gewoonten hier veranderen is moeilijk, maar dat weerhoudt meisjes zoals de zestienjarige Rashmi Hamal, voorzitter van de Jyalpa Kinderclub in de gemeente Badi Mallika, er niet van het te proberen.

"Wij zijn niet bang meer, omdat de meerderheid van de mensen in onze gemeente geen kindhuwelijken meer wil", zegt ze. Rashmi is een van de tien meisjes die in 2014 met hulp van PeaceWin en UNICEF een jongereninitiatief opzetten. Doel van het initiatief is uit te zoeken hoe kindhuwelijken het beste tegengegaan kunnen worden. "Deze meisjes zijn plaatselijke heldinnen. Ze hebben zichzelf bewezen in hun vasthoudende voorlichtingscampagnes en inspireren ouders om een andere keuze te maken", zegt Hira Karki van PeaceWin.

De meisjesclub redde Nepali van haar huwelijk, kort nadat ze van huis was weggelopen. Nepali's moeder zegt haar dochter niets te verwijten en opgelucht te zijn dat ze terug is. "Het is niet haar schuld, ze wilde de moeilijke situatie thuis ontvluchten. Ik hoop dat ik haar nu kan steunen op elke mogelijke manier", zegt haar 35-jarige moeder.

De jonge Nepali is nu een van de meest actieve leden van de club die zich inzet tegen kindhuwelijken. Het succes van de actievoerders is meetbaar: meer dan 84 scholen in Bajura en de aangrenzende districten Kalikot, Accham en Mugu hebben in het afgelopen jaar soortgelijke initiatieven gelanceerd.

Armoede

De Nepalese Nationale Vrouwencommissie denkt dat economische, sociale en religieuze factoren een rol spelen bij vroege huwelijken. In de zuidelijk regio Tarai houdt de gewoonte om een bruidsschat te geven deze traditie in stand. Hoe jonger het meisje, hoe minder haar ouders hoeven te betalen aan de bruidegom. Andere ouders besluiten eenvoudigweg hun dochter te laten trouwen omdat er dan een mond minder te voeden is.

Hoewel meisjesonderwijs de laatste jaren meer aandacht krijgt, wordt het nog niet als prioriteit gezien op het platteland. Van de vrouwen tussen 15 en 24 jaar heeft 77,5 procent leren lezen en schrijven op basisniveau. Slechts 66 procent volgde meer dan lager onderwijs.

Vroege huwelijken worden zowel internationaal als in Nepal zelf gezien als schending van de rechten van meisjes. "Als meisjes jong trouwen, bestaat een grote kans dat ze te maken krijgen met gezondheidsklachten en psychologische problemen", zegt Kristine Blokhus, vertegenwoordiger voor Nepal van het UN Population Fund (UNFPA). "Er bestaat een ernstig risico op overlijden bij de bevalling. Zelfs als een jong meisje dat overleeft, kan ze er levenslang gezondheidsproblemen aan overhouden."

Een huwelijk op jonge leeftijd betekent ook een ernstige beperking van de toekomstperspectieven van een meisje. Kansen op de arbeidsmarkt zijn er nauwelijks nog en vaak is een meisje veroordeeld tot levenslange afhankelijkheid van haar man of zijn familie.

Alomvattende aanpak

Dat meisjes op het platteland zich nu zelf inzetten voor het uitbannen van de praktijk, is zeer positief, zegt Jahar Sing Thapa, een plaatselijke schooldirecteur. "Het grootste voordeel van de campagne is dat de actievoerders uit de dorpen zelf komen. Zij weten ouderen te overtuigen zonder ze tegen de borst te stuiten."

Hoewel de initiatieven kleinschalig zijn, dragen ze zeker bij tot de verbanning van kindhuwelijken. In de afgelopen vijf jaar, zegt het UNFPA, is het aantal kindhuwelijken in Nepal gedaald met 20 procent. Hoewel lokale initiatieven prijzenswaardig zijn, zijn ze alleen niet voldoende om de praktijk uit te roeien, volgens Rownak Khan van UNICEF. Hij pleit voor een alomvattende aanpak, waarbij meisjes ook financiële vaardigheden en levensvaardigheden leren, en steun krijgen bij het verwerven van een inkomen.

Bron: By Girls, For Girls – Nepal’s Teenagers Say No to Child Marriage

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.