Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vossenplein blijft aanleg van parking bespaard

Een overwinning voor de vele burgers in Brussel die waren gemobiliseerd: er komt geen ondergrondse parking onder het Vossenplein. Burgemeester Yvan Mayeur ziet af van dit plan. ‘Eén angel is eruit. Nu de overige drie geplande parkings nog’, aldus Joost Vandenbroele van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL).
donderdag 26 februari 2015

Sinds eind november 2014 protesteren burgers van de stad Brussel fel tegen de plannen van het stadsbestuur om vier ondergrondse parkings te bouwen. De grootste strijd werd geleverd tegen de geplande parking onder het Vossenplein in de Marollen. Een zitting op 1 december 2014, waar de gemeente zou stemmen over de plannen, trok bijna 300 demonstranten.  

Angst voor protest

Wegens juridische opmerkingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet de gemeenteraad op 9 maart opnieuw haar goedkeuring geven. Angst voor weer een grote opkomst van demonstranten speelt volgens Joost Vandenbroele, van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), een belangrijke rol bij de beslissing om de plannen voor de parking onder het Vossenplein te laten vallen.  

“Ze hopen dat er nu minder volk op de gemeenteraad zal zijn”, stelt Vandenbroele. Pierre van Platform Marollen – opgericht door bewoners, handelaars en winkeliers enkele dagen na de bekendmaking van het project – vult aan: “De gemeenteraad begreep dat er sprake was van een grote mobilisatie in de wijk en dat ze daarom de plannen voor de parking niet konden doorzetten. Ze gaven het Vossenplein op om de plannen voor de andere drie ondergrondse parkings te redden.”  

Alternatieve oplossing

Een analyse van de parkeersituatie in de Marollen – uitgevoerd door het commissariaat van de wijk in samenwerking met het Algemeen Actiecomité – toonde aan dat een alternatieve oplossing voor het Vossenplein mogelijk is, die zowel aan de parkeerbehoefte als aan de wensen van de bewoners tegemoet komt.  

Deze alternatieve oplossing bestaat uit voorgestelde parkeerplaatsen op de Waterloolaan, in de naaste omgeving van het Vossenplein. Het Gewest stelt deze parkings ter beschikking. Bestelwagens verbonden aan de handelsactiviteit in de wijk kunnen hier terecht. De parkings bij het plein zelf blijven uitsluitend voorbehouden voor marktkramers van de dagelijkse rommelmarkt.   

'Strijd moet voortgaan'

Vandenbroele van BRAL is zeker positief over deze beslissing, “maar de strijd moet voortgaan. Eén angel is eruit. Nu de overige drie geplande parkings nog.” Voor het Rouppeplein, de Nieuwe Graanmarkt en IJzer – waar de overige drie ondergrondse parkings gepland staan – zou evengoed een lokale studie in samenwerking met bewoners moeten worden opgezet, vindt Vandenbroele. “Nu is het een populistische beslissing: de meest besproken parking is afgevoerd.”  

Protest en mobilisering moeten blijven, aldus Vandenbroele. “Het liefst beginnen we weer op 9 maart en laten we onze stem horen tijdens de nieuwe goedkeuring van de gemeenteraad.” Bewoners van het Vossenplein vormden de meest grootschalige actiegroep. Zal het lukken om weer zoveel actievoerders op te trommelen?

 Mobilisatie uit elkaar?

“Dat zullen we moeten zien”, antwoordt Vandenbroele. “De mobilisatie rondom de andere parkings is wel anders. Als het volkse buurtje van de stad heeft het Vossenplein symbolische waarde voor alle Brusselaars. Het is internationaal bekend.”  

Pierre van Platform Marollen legt de strijdbijl zeker niet neer nu het Vossenplein veilig is, zegt hij. “Hoeveel andere bewoners uit de wijk doorgaan, is nu nog moeilijk te zeggen. Dat moeten we de komende dagen afwachten. Toch verwacht ik dat best veel mensen uit de wijk met mij samen het gevecht niet zullen opgeven totdat alle parkings worden afgeblazen.” 

Erfgoed

Platform Marollen gaat de alternatieve oplossing van de stad voor de parkeerproblemen in de wijk grondig bekijken. “Wij blijven eisen wat we al vele maanden vragen en wat volgens ons de enige manier is om intelligente oplossingen te vinden, namelijk: organiseer overleg tussen handelaars, winkeliers en bewoners van de wijk”, aldus het platform. 

De actiegroep laat weten dat ze de aanvraag bij Monumenten en Landschappen voor de Regio Brussel om Vossenplein als erfgoed te klasseren niet terugtrekt. “Nu heeft de regio immers geen enkele reden meer om deze aanvraag tegen te houden door te spreken over ‘instrumentaliseren’ van het erfgoed”, aldus het platform.

 Feest

De inwoners van de Marollen plannen een groot feest om de overwinning te vieren. Van 14 tot 21 maart is er op het plein een groots festijn met een bal, concerten, films, lezingen, ateliers en diverse tentoonstellingen. Tegelijkertijd vieren de burgers de 142e verjaardag van de rommelmarkt. “We hopen er vele Brusselaars te zullen ontmoeten die ons gesteund hebben in onze strijd en vooral ook de bewoners van de drie andere wijken die nog steeds bedreigd zin door gelijkaardige projecten van ondergrondse parkings.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door coenvanderstede op vrijdag 27 februari 2015

    Prima beslissing. Al zullen heel wat government-related betonboeren het met een sportwagen, maitresse,... minder moeten doen. Brussel is ook niet meer wat het geweest is. Gelukkig!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties